Auteur: Jan Bouius Datum: 12-08-2020

Schrijf de dollar nog niet af

ABN AMRO rapporteerde vanochtend over het tweede kwartaal een nagenoeg break-even resultaat van EUR 5 miljoen negatief. Een stuk beter dan het door de analisten verwachte verlies van EUR 46 miljoen. Ook een hele vooruitgang ten opzichte van het verlies van EUR 395 miljoen in het eerste kwartaal. Een jaar geleden schreef het echter nog een winst van EUR 693 miljoen in de boeken. De voorzieningen die de bank moest treffen voor slechte kredieten hakken er fors in. Voegde het een kwartaal eerder al EUR 1,1 miljard toe aan de stroppenpot, dit kwartaal kwam daar nog eens EUR 703 miljoen bij. Hiervan is EUR 160 miljoen voor het Duitse Wirecard. In totaal verwacht ABN AMRO dit jaar EUR 3 miljard opzij te moeten zetten voor mogelijke kredietverliezen, waar het eerder nog uitging van EUR 2,5 miljard.

Het belangrijkste nieuws is echter dat de nieuwe topman Robert Swaak hard ingrijpt bij de zakenbankpoot, waar de resultaten al jarenlang ondermaats zijn. De niet-Europese activiteiten worden daar afgestoten, waardoor de komende 3 tot 4 jaar 800 van de 2.500 banen worden geschrapt. De grondstoffenhandel en handelsfinanciering wordt daarmee volledig geëlimineerd. In Europa ziet ABN AMRO nog wel voldoende kansen voor de zakenbank om te kunnen groeien. Swaak drukt daarmee gelijk zijn stempel en voor de rest van de bank wordt nog aan een nieuwe strategie gewerkt. Die update wordt in november verwacht.

Ondanks dat ABN AMRO buiten Europa nog wel vasthoudt aan de clearing activiteiten, haalt het met deze eerste aanzet wel heel wat risico van tafel en speelt het de komende jaren circa EUR 14 miljard aan risico gewogen activa vrij. Wat het daarmee van plan is, is nog niet bekend. De kapitaalbuffer lijkt in ieder geval niet versterkt te hoeven worden, want de CET1 Ratio ligt met 17,3% nog ruim boven de vereisten. Beleggers belonen Swaak’s eerste actie én de meevallende cijfers met een koersstijging van ruim 6%. Adviesverhogingen van de analisten liggen in het verschiet.

Tencent verslaat analistenverwachtingen

Dat de aandelen van Prosus er vandaag zo lekker bijliggen nadat het nog in het rood opende heeft alles van doen met de goede cijfers die het Chinese Tencent, naar omzet gemeten het grootste online gaming bedrijf ter wereld, vanochtend bekend maakte. Als houder van 31% van Tencent’s aandelen, profiteert Prosus hier ten volle van.

Dankzij de snelste groei in online gaming in meer dan 2 jaar, steeg de omzet van Tencent op jaarbasis met 29% naar 114,9 miljard yuan, oftewel EUR 14 miljard. Het bedrijf kreeg onder andere toestemming van de Chinese regering om een mobiele versie van Call of Duty uit te brengen. De gerapporteerde nettowinst van 33,1 miljard yuan (EUR 4 miljard) versloeg de hoogste analistenverwachting, mede door een winst van meer dan 8,6 miljard yuan uit de verkoop van activa en waardestijgingen van Tencent’s wereldwijde beleggingsportefeuille. En die beleggingsportefeuille is niet gering. Tencent heeft belangen in meer dan 800 bedrijven wereldwijd, waaronder bijvoorbeeld bekende namen als Tesla, Snapchat, Spotify, Activision Blizzard en Universal Music Group.

Met een online marktaandeel van rond de 50% in China, is het niet verbazingwekkend dat Tencent één van die ondernemingen is die flink van de coronapandemie heeft weten te profiteren. Meer internetgebruik, cloudcomputing, videoconferencing, online gaming, e-commerce, noem maar op, Tencent profiteert ervan.

Na het negatieve sentiment van de afgelopen week, veroorzaakt door de aangekondigde ban van Trump op het gebruik van Tencent’s social netwerk / betaalapp WeChat in de Verenigde Staten, konden beleggers wel even een opsteker gebruiken. Gezien de huidige voorgestelde ban tegen WeChat weinig financiele impact op Tencent heeft, slechts 1 à 2 miljoen van de meer dan 1 miljard gebruikers komen uit de Verenigde Staten, blijven we dan ook positief op de aandelen Tencent en Prosus.