Auteur: Jan-willem Nijkamp Datum: 30-03-2021

Het achtste wereldwonder

700 punten

De AEX is dezer dagen de strijd aangegaan met de beruchte grens van 700 punten. Ruim 20 jaar geleden, begin september 2000 om precies te zijn, bereikte de index deze stand al eerder, toen in een staat van euforie. Beleggers konden toen nog niet weten dat deze stand het eindpunt zou vormen van de langste bullmarket uit de geschiedenis. Wisten zij veel dat het meer dan 20 jaar zou vergen om ooit weer op dat niveau terug te keren? Het laatste jaar van deze periode was het meest indrukwekkend, een rally sinds de coronabodem van 73 procent in een jaar tijd.

Nieuwe speculanten

Het is dan ook niet vreemd dat er opnieuw sprake is van euforie op de beurs. De enorme koersstijging heeft veel nieuwe beleggers naar de beurs gelokt. Velen aangetrokken door de gedachte op de beurs snel rijk te kunnen worden. Oplopende koersen zorgen voor een koortsachtige hebzucht. De snel gerealiseerde koerswinsten bevestigen het eigen gelijk. Tot het beursklimaat keert. In korte tijd vergaarde vermogens smelten weer weg als sneeuw voor de zon. De zware internetcrash van twintig jaar geleden bleek voor een hele generatie beleggers het einde van een illusie. Ze zouden zich nooit meer op de beurs laten zien. Zo zal het velen ook deze keer weer vergaan.

Het achtste wereldwonder

Rijk worden met speculeren? De kans op succes is te vergelijken met meedoen aan de staatsloterij. De kans op het winnende lot is nog kleiner dan in uw eigen straat overreden te worden door een trainende Max Verstappen. Nee, wanneer een belegger echt geld wil verdienen zou hij beter kunnen luisteren naar Albert Einstein. Deze natuurkundige sprak ruim 100 jaar geleden van het achtste wereldwonder. Hij doelde daarmee op het fenomeen van samengestelde rente, ook wel het rente-op-rente effect genoemd. 

Sparen voor de oude dag

Wanneer men iedere maand geld opzij zet groeit het vermogen lineair. Ontvang je over dit geld ook rente en het volgende jaar over de eerder ontvangen rente weer rente, dan groeit het vermogen niet lineair maar exponentieel. Na verloop van tijd zullen deze opgestapelde winsten een vlucht nemen en ontwikkelt het vermogen zich razendsnel. Voor het succesvol toepassen van een dergelijke strategie zijn echter geld, tijd en rendement nodig. En erg veel discipline. Een voorbeeld. Stel een 18-jarige spaart iedere maand een bedrag van 250 euro. Hij zet dit bedrag weg tegen een rente van bijvoorbeeld 7 procent. Dat houdt hij vol tot zijn 65e levensjaar, want tegen die tijd zou hij best wel eens met pensioen willen. Dat kan, want hij heeft dan een bedrag van 1 miljoen euro bij elkaar gespaard. Nu heeft de gemiddelde 18-jarige waarschijnlijk veel moeite om iedere maand een dergelijk bedrag te sparen. Je kunt je geld aan zoveel andere leuke dingen besteden. Nu, dan doen we het anders. Zijn ouders beginnen vanaf zijn geboorte iedere maand 75 euro te sparen. Tot zijn 18e verjaardag. De 18-jarige spaart dan vervolgens zelf iedere maand 75 euro tot zijn 65e. Tegen die tijd zal hij miljonair zijn. Om dat te bereiken was de uiteindelijke investering over deze periode slechts een kleine 60.000 euro.

Of beter, beleggen

Nu zult u zeggen dat 7 procent rente op een spaarrekening in deze tijd niet erg realistisch is. Bovenstaand voorbeeld zou vroeger misschien mogelijk zijn geweest, maar in deze tijd van gratis geld niet meer. Niet getreurd. De ambitieuze spaarder wendt zich tot de beurs. Dan komen we weer terug bij de AEX. Deze index zag begin 1983 het levenslicht. In de daarop volgende 38 jaar bedroeg het rendement gemiddeld 10 procent per jaar. Van deze 10 procent is overigens 4 procent het resultaat van koerswinst en 6 procent van herbelegde dividenden. In deze periode vonden de zwaarste economische crisis van na de oorlog (begin jaren 80), de oktobercrash (1987), de invasie van Irak (1991), de internet-crash (2000-2003), de kredietcrisis (2008-2009) en de coronacrisis plaats. Dus je kunt niet stellen dat die 10 procent een staaltje-naar-je-toerekenen betreft. Het is een reëel gemiddelde.

Een beetje geld, tijd en erg veel discipline

Een 18-jarige zou wanneer hij iedere maand 100 euro in de AEX belegt op zijn 65e uitkomen op een miljoen. Omdat hij nu in aandelen belegt hoeft hij nu dus maar 100 euro per maand opzij te zetten in plaats van de eerder genoemde 250 euro. Een mooie oude dag is dus voor iedereen haalbaar. Het heeft niets met geluk te maken en je hoeft ook niet vermogend te zijn. Benodigd is een beetje geld, tijd en erg veel discipline.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten