Auteur: Jan Bouius Datum: 10-02-2020

Adempauze

Nadat de beurzen vorige week, niet alleen op Wall Street maar ook in Europa (Euro Stoxx 600), na een sterke rally nieuwe hoogterecords lieten optekenen, werd het vrijdag even tijd voor een adempauze. Enerzijds ingegeven door tegenvallende fabrieksorders uit Duitsland en angst voor de opkomst van Bernie Sanders, anderzijds door het sterke arbeidsmarktrapport uit de Verenigde Staten.

Uit het banenrapport bleek namelijk dat het aantal Amerikaanse banen in januari met 225.000 is toegenomen, tegenover 160.000 banen verwacht. Ook werden de cijfers van de twee maanden daarvoor met nog eens 7.000 banen opgehoogd, steeg de arbeidsmarktparticipatie onverwacht van 63,2 procent naar 63,4 procent en steeg het uurloon met 3,1 procent op jaarbasis.

Ondanks dat het uitermate fraai is om te zien dat de arbeidsmarkt in de Verenigde Staten nog altijd in een goede gezondheid verkeert, ondanks de nodige strubbelingen in de industrie, heeft het ook een keerzijde. Beleggers zijn namelijk vaak vreemde wezens die goed nieuws niet altijd weten te waarderen. De afgelopen weken steeg mede door de uitbraak van het coronavirus de hoop op een renteverlaging door de Fed en dat werd vrijdag enigszins door deze goede cijfers ondermijnd.

Het blijft bewonderenswaardig hoe goed de beurzen er ondanks het coronavirus bij blijven liggen. Intussen staat de teller op meer dan 40.000 besmettingen en 900 doden. Nu vandaag het Chinees Nieuwjaar is afgelopen, valt het maar te bezien hoeveel Chinese bedrijven de poorten weer gaan openen. Zo vraagt de Chinese internetgigant Tencent zijn personeel om tot 21 februari nog vanuit huis te werken. Maar voor automobielfabrikanten is dat wat lastiger. Tesla, Daimler en Ford durven het aan en starten per vandaag de productie in hun fabrieken weer op.

Wat beleggers dan wel weer blij maakt, is dat de Chinese centrale bank intussen alweer voor omgerekend EUR 220 miljard aan extra liquiditeiten in het financieel systeem heeft gepompt om de economische groei te stimuleren. Daarnaast krijgen banken hulp om de kredietverlening te ondersteunen en plant de regering een btw-verlaging .

Ook geven de bedrijfscijfers de beleggers een goede houvast. Uit een tussenstand opgemaakt door FactSet blijkt dat tot nu toe 71 procent van de S&P-500 bedrijven een beter dan verwachte winst heeft behaald in het vierde kwartaal en 67 procent een beter dan verwachte omzet. In het huidige klimaat lijken beleggers maar twee dingen echt te vrezen. Dat is een recessie of een onverwachte serieuze rentestijging. Zolang daar geen sprake van is, lijkt de beurs in deze tijd van nulrente in iedere dip, om welke reden dan ook, weer een koopmoment te zien.

Misschien is het wel goed dat de beleggers afgelopen vrijdag en vandaag even een korte adempauze inlasten, want ze krijgen het in de rest van deze week nog druk genoeg. Op het macrovlak krijgen we deze week allerlei productiecijfers voor onze kiezen uit verschillende hoeken van de wereld. Morgen komt het BBP-cijfer van het Verenigd Koninkrijk en vrijdag die van Duitsland en Europa. Daarnaast staat zowat half Damrak te trappelen om een lawine aan vierde kwartaalcijfers over ons uit te storten. Van verveling mag dan ook geen sprake zijn.