Auteur: Joop van de Groep Datum: 07-05-2021

Adidas flitsend uit de startblokken

Beleggers op Wall Street begonnen gisteren aarzelend aan de handelssessie omdat de woorden van Janet Yellen over mogelijke oververhitting van de economie en de daarbij behorende rentestijgingen nog nagalmden in hun gedachten. Het krachtige economische herstel werd nogmaals onderstreept door de sterker dan verwachte daling van de steunaanvragen. Voor het eerst sinds 28 maart 2020 is het aantal WW-aanvragen gedaald onder de 500.000 in de week eindigend op 1 mei jongstleden. 

De arbeidsproductiviteit is in het eerste kwartaal met 5,4 procent harder gestegen dan verwacht, terwijl de arbeidskosten juist een daling lieten zien. Deze ontwikkelingen zijn positief voor de operationele marges van de bedrijven. Mede daarom zijn de winstcijfers van de bedrijven over het afgelopen kwartaal aanzienlijk beter dan verwacht.

Waarschuwing

Gisteren waarschuwde de Federal Reserve (Fed) in een rapport voor de prijsstijgingen van bezittingen over het algemeen en de aandelenkoersen in het bijzonder. Deze ontwikkelingen vormen een groeiende bedreiging voor het financiële systeem. Fed-voorzitter Jerome Powell gaf wel aan dat zolang de rente laag blijft, de huidige aandelenwaarderingen gerechtvaardigd zijn. De centrale bank kan met het huidige opkoopprogramma van 120 miljard dollar per maand de renteontwikkeling sterk beïnvloeden. Op dit moment is het nog steeds “risk on” bij de beleggers gezien de nieuwe recordstanden op Wall Street. De Dow Jones index sloot op het hoogste stand ooit. Mocht, om wat voor reden dan ook, de huidige “risk appetite” omslaan naar “risk off” dan moet er rekening gehouden worden met een serieuze correctie. De risico’s voor het financiële systeem hebben te maken met het niet na kunnen komen van margin calls bij hedge funds, mochten de aandelenbeurzen corrigeren. Recentelijk hebben wij dit gezien bij hedge fund Archegos Capital Management. Het niet kunnen nakomen van de financiële verplichtingen door Archegos heeft voor aanzienlijke verliezen gezorgd bij diverse grote banken wereldwijd.

Banenrapport

De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt hebben gevolgen voor het monetaire beleid van de centrale bank. Mochten de uitkomsten van het banenrapport beter zijn dan de verwachtingen dan kan dat leiden tot stijgende kapitaalmarktrentes. De vraag is dan in hoeverre de Fed de kapitaalmarkten nog kan beteugelen? Of gaat de centrale bank langzamerhand meebuigen met de economische ontwikkelingen. Het worden interessante tijden!

Adidas

Vanochtend publiceerde Adidas prima kwartaalcijfers en kwam daarmee voor 2021 flitsend uit de startblokken. De omzet steeg met 20 procent naar 5,27 miljard euro. Analisten hadden gerekend op een omzet van 5 miljard euro. Ondanks tegenwind van de lockdowns, problemen in de productieketens en geopolitieke spanningen (denk hierbij onder andere aan de Oeigoeren-kwestie) was de vraag naar nieuwe producten sterk. In alle marktsegmenten verbeterden de resultaten en in het bijzonder de online verkopen. Op basis van het sterke eerste kwartaal heeft Adidas zowel de omzet- als de winstverwachtingen voor dit jaar verhoogd. De omzet gaat zo’n kleine 20 procent stijgen en de brutowinstmarge loopt op naar 52 procent. In deze prognose is rekening gehouden met een verlies van 200 miljoen dit jaar en nog eens circa 75 miljoen volgend jaar vanwege het afstoten van het sportmerk Reebok. De sterke kwartaalcijfers en de verhoging van de outlook vielen in goede aarde bij de beleggers. Rond het middaguur noteerde het aandeel ongeveer 8 procent hoger. 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten