Auteur: Jan Bouius Datum: 13-03-2019

Afsplitsing lijkt nog ver weg

De beursindices in Amerika vertoonden gisteren slechts minieme uitslagen. De S&P 500 en de technologiebeurs Nasdaq stegen respectievelijk met 0,3% en 0,4%, maar de Dow werd 0,4% naar beneden getrokken door Boeing (-6,15%). Naar verhouding vielen de meeste High’s te bespeuren in de cannabissector, nu ook de staat New Jersey overstag lijkt te zijn en marihuana wil legaliseren. Om de staat van een redelijk zekere inkomstenbron te garanderen, zal naar alle waarschijnlijk de belasting over het gewicht worden geheven, in plaats van de verkoopprijs. Want hoe groter het aanbod, hoe lager de prijs, zo valt al in de andere staten te bespeuren. Tja, ook bij de belastingdienst worden ze innovatief…

Ook in Europa blijven de indices dicht bij huis. Ondanks wat teleurstellende cijfers van onder andere Inditex (-5,1%) en Adidas (-3,4%) blijven de meeste beleggers gefocust op de brexit-perikelen. Nu de deal van May is weggestemd, volgt vanavond een stemming over een no-deal brexit. Ook dit lijkt geen kans van slagen te hebben. Morgen zullen we dan waarschijnlijk een akkoord krijgen over een uitstel van de brexit deadline van 29 maart. Wordt het met twee maanden verlengd, tot vlak voor de Europese verkiezingen? Of eerder met twee jaar? En stemmen de 27 Europese leiders unaniem in met deze verlenging? Hoe langer het uitstel, hoe groter de kans op afstel.

Big Tech break up?

Ook in Australië wordt gesproken over een afsplitsing. Maar dan van een geheel andere aard. De Australische tak van Rupert Murdoch’s News Corp vraagt daar de mededingingsautoriteiten om ingrijpen bij Google. Het vraagt om een gedwongen afsplitsing van Google’s advertentieverkoopafdeling van de zoekmachine, of een verkoop van de Google zoekmachine door Aplhabet. Volgens News Corp is Google te dominant en anti-competitief en bedreigt het daarmee de inkomsten van de uitgevers en uiteindelijk het voortbestaan van de nieuwsindustrie. Of het kans van slagen heeft? Niet op korte termijn zo lijkt het.

Overigens zijn de geluiden over de te dominante techbedrijven niet nieuw. Ook vanuit de Amerikaanse politiek is men daarvan doordrongen. Senator Elizabeth Warren roept dan ook op tot het opsplitsen van de Big Tech. Maar de meeste Amerikaanse politici zullen hun vingers er niet aan willen branden om hier wat aan te doen. Niet nu de Verenigde Staten met China in een ratrace is beland voor wereldwijde technologische dominantie. En ook mevrouw Vestager, de Eurocommissaris voor Mededinging, zal momenteel niet zo ver willen gaan. Trump zou het als een aanval op de nationale veiligheid kunnen opvatten. Met alle gevolgen van dien.

Voorlopig hoeven beleggers dan ook niet voor een gedwongen afsplitsing bij deze bedrijven te vrezen. Sowieso zou dat niet eens negatief hoeven uit te pakken. Het zou zelfs wel mooi zijn om te zien hoe alle afzonderlijke onderdelen door de markt zouden worden gewaardeerd.

Nieuwe order voor Boskalis

Boskalis maakte vanochtend bekend een contract te hebben verworven om een toegangskanaal tot de haven van Adelaide in Australië te verbreden. De waarde van het contract bedraagt EUR 40 miljoen. Hiervoor gaat Boskalis het Outer Harbor toegangskanaal verbreden van 130 meter naar 170 meter en zal het de draaikom vergroten. Het toch al goed gevulde orderboek van EUR 4,3 miljard eind 2018 groeit zo weer wat aan. Ondanks dat het ‘echte’ herstel er nog niet is, behouden wij het vertrouwen en handhaven onze positie in Boskalis.