Auteur: Martine Hafkamp Datum: 13-04-2021

Aftrap van het cijferseizoen

Jerome Powell gaf gisteren tijdens een interview aan dat de Fed van mening is dat de Amerikaanse economie zich op een keerpunt bevindt. Hij verwacht dat er op de Amerikaanse arbeidsmarkt maandelijks meer dan 1 miljoen banen bijkomen en dat de inflatie wel enige tijd boven 2 procent kan uitkomen. Hij vindt het echter nog veel te vroeg voor de Fed om al stappen te ondernemen. Hij heeft al diverse malen aangegeven dat de rente de komende twee jaar niet omhoog zal gaan omdat hij het door hem voorspelde herstel niet in de wielen wil rijden. Bovendien zal hij geleerd hebben van de schrikreactie in de markt op zijn onverwachte renteverhoging in december 2018.

Ondanks de lockdowns in diverse landen vielen de cijfers over het vierde kwartaal grosso modo beter uit dan verwacht. Nu we in de eerste maanden van dit jaar volop aan het vaccineren zijn geslagen, al gaat dit niet overal even soepel, is er zicht op betere tijden en zijn de verwachtingen voor afgelopen kwartaal lang niet zo somber als dat die waren voor de cijfers over het vierde kwartaal.

Het optimisme wordt gesteund door grote tekorten in diverse basisgrondstoffen, chips en hout. Ook de olieprijs is flink gestegen. Dus aan de vraagkant van de industrie voor halffabricaten zit het wel goed. Als nu ook de verkopen van gereed product meevallen, zullen de kwartaalcijfers over de hele linie mee kunnen vallen. De meevallende inkoopmanagersindices wereldwijd voor zowel de industrie als voor de diensten over maart ondersteunen het optimisme. Nadeel is echter dat veel optimisme ook al is ingeprijsd. Daarmee is de kans op goede maar toch tegenvallende (omdat er meer werd verwacht) cijfers ook levensgroot aanwezig. Het draait immers allemaal om verwachtingsmanagement hoe de cijfers ‘vallen’ op de beurs.

Het zijn niet zozeer de cijfers die interessant zijn, dan wel de verhalen die erbij horen. De combinatie van beiden vormt de bevestiging van óf je verwachtingen betreffende het aandeel goed dan wel fout waren. En in het laatste geval, moet je misschien je bakens verzetten.

Nvidia zal eigen verwachtingen overtreffen

Wat dat ‘vallen’ op de beurs betreft zit het met Nvidia wel goed. Het aandeel Nvidia sloot gisteren 5,6 procent hoger nadat het concern bekendmaakte dat de resultaten over het eerste kwartaal hoger zullen uitkomen dan eerder werd aangegeven bij de presentatie van de jaarcijfers. Vanaf het begin van het jaar is het aandeel 16,5 procent in waarde gestegen.

Naar verwachting zal de omzet over het fiscale eerste kwartaal hoger uitkomen dan 5,3 miljard dollar. Het is deels een uitvloeisel van de sterke vraag naar geheugenchips wereldwijd, het tekort aan chips en de daardoor hogere prijzen voor chips zoals ook Nvidia die levert. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de grafische kaarten die Nvidia produceert. De omzet die voortkomt uit chips voor het professioneel minen van cryptocurrencies zal bijvoorbeeld in het eerste kwartaal naar verwachting uitkomen op 150 miljoen dollar. Dat is een verdriedubbeling ten opzichte van de 50 miljoen dollar waar eerder op werd gerekend.

Nvidia geeft zelf aan dat de chips van de onderneming aan het eind van het jaar wellicht lastiger te verkrijgen zijn, maar dat men wel in staat is genoeg chips te leveren om een voortzetting van de omzetgroei te kunnen realiseren. Zoals het concern zelf aangeeft blijft de vraag groter dan het aanbod. Door het tekort aan chips en het feit dat Nvidia de prijzen kan verhogen kunnen de operationele marges eveneens toenemen.

Nvidia kondigde tevens een aantal nieuwe producten aan. De eerste is een nieuwe server-chip; de zogenoemde Grace-CPU (Central Processing Unit). Deze microprocessor zal gebaseerd zijn op de ARM-technologie, en is bedoeld voor datacenters en high-performance computing. Met de chip gaat Nvidia vol de concurrentie aan met Intel. Ook komen er nieuwe componenten voor het kunnen draaien van kunstmatige intelligentie op servers, software voor het gebruik van chatbots en spraakherkenning en producten voor zelfrijdende auto’s. Telkens blijkt weer dat het bedrijf daar aanwezig is waar je moet zijn: gaming, artificiële intelligentie, datacenters en autonoom rijdende auto’s. De versnelling in de digitalisering tijdens de pandemie heeft het bedrijf fors opgestoomd in de vaart der volkeren. Het is inmiddels de grootste chipproducent in de Verenigde Staten. Ook na de pandemie zal Nvidia een uitstekende belegging blijven.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten