Auteur: Jan Bouius Datum: 10-04-2019

Stilte voor de cijfers

De afgelopen dagen had de beurs voor veel beleggers net zo goed dicht kunnen blijven. Per saldo trappelen we ter plaatse en is het vooral wachten opdat het cijferseizoen echt losbarst. Alle handelsschermutselingen, Brexit-perikelen en lagere groeivooruitzichten ten spijt, uiteindelijk draait het toch echt om de cijfers en vooruitzichten van de bedrijven waarin je belegt. De komende weken wijzen dan ook mede weer uit of je met je keuzes goed gepositioneerd zit. De echte aftrap volgt vrijdag, met cijfers van JPMorgan en Wells Fargo, maar intussen sijpelen ook al wat cijfers van minder groot geschut door.

Geurstoffen de smaakmaker bij Givaudan

Het Zwitserse Givaudan, wereldmarktleider in geur- en smaakstoffen, kent een sterke start van het jaar en publiceerde gisteren beter dan verwachte omzetcijfers. De omzet steeg in het eerste kwartaal met 16,6% ten opzichte van een jaar geleden. Dit was mede te danken aan de overnames van Centroflora Nutra in mei 2018, Expressions Parfumées in juni 2018 en Naturex in september 2018.

Autonoom groeide de omzet fraai met 6,3%, waar analisten de lat op 5,3% hadden gelegd. De geurstoffendivisie presteerde daarbij het beste, met een autonome omzetgroei van 8,7%. De smaakstoffendivisie zag de omzet autonoom met 4,3% stijgen. Voor het gehele jaar verwacht de onderneming harder dan de markt te groeien met een omzetgroei van 4-5%. Op die omzet wil het een vrije cashflow verwezenlijken van 12-17%. Al met al cijfers die goed smaken. Het aandeel is dan wel niet goedkoop met een verwachte koerswinstverhouding van 28, het is wel een mooie stabiele groeier. Het dividendrendement bedraagt 2,37%.

Belangstelling voor Herta

De bemoeienis van activistisch aandeelhouder Dan Loeb bij Nestlé krijgt steeds meer gestalte. In maart konden we al lezen dat onder andere Unilever en Colgate-Palmolive in de race liggen om de huidverzorgingstak van Nestlé over te nemen. Dit zou een 8–10 miljard dollar op kunnen leveren. Gisteren werd bekend dat er meerdere kandidaten zijn voor Herta, de vleeswarendivisie van Nestlé. Dit zou mogelijk 800 miljoen tot een miljard dollar kunnen opleveren. Als mogelijke kopers worden hier het Amerikaanse Smithfield Foods Inc. en het Chinese Cofco Corp. genoemd. Misschien dat het bestuur hier volgende week donderdag 18 april bij de cijferpresentatie iets meer over kan zeggen. Momenteel zit Nestlé in zijn stilteperiode. Interessant wordt ook het vooruitzicht voor de drankendivisie, die goed is voor 23,6% van de omzet, waarvan ongeveer 90% koffie gerelateerd. Nu de koffieprijs wegens een recordoogst in Brazilië op het laagste niveau in 13 jaar staat, mogen we er toch wel van uitgaan dat dit de winst flink kan aanzwengelen. Of verwacht u een prijsdaling van uw kopje Nespresso?