Auteur: Jan Bouius    Datum: 31-05-2023

Afwachtende houding beleggers

De Europese beurzen openden vanochtend eensgezind lager. Op zich is dat niet zo verwonderlijk. Zolang de deal over het Amerikaanse schuldenplafond niet definitief is goedgekeurd heerst er onzekerheid. En er is niets erger voor een belegger dan onzekerheid. Vandaag hangt deze duistere wolk dan ook nog even boven de beurs en blijft het afwachten of we een onweersbui dan wel opklaringen krijgen. Door het rumoer van de linkerflank van de Democraten en het geschreeuw van de rechterkant van de Republikeinen vrezen beleggers het eerste, maar die stemmingmakers zijn in de minderheid. Bij Fintessa gaan wij dan ook uit van een zonnige afloop.

Gisteren werd daartoe al een eerste horde genomen. Het House Rules Committee keurde het voorstel tot verhoging ternauwernood met 7 tegen 6 goed. Vandaag is het wachten op de stemming in het voltallige Huis van Afgevaardigden en als de meerderheid daarvan ook voor is, is het laatste woord maandag aan de Senaat.

Maar dat is niet het hele verhaal om de daling van vanochtend te duiden. Beleggers waren ook pessimistisch vanwege de tegenvallende inkoopmanagersindices uit China. In plaats van een verwachte lichte verbetering van de bedrijvigheid in de Chinese industrie zakte deze juist verder weg naar de laagste stand van het jaar. De activiteiten in de dienstensector en de bouwsector daalden eveneens harder dan verwacht. Daardoor nemen de zorgen over het herstel van ’s werelds één na grootste economie toe. Het gevolg is dat veel beleggers het land de rug toekeren waardoor de Chinese beurs vanaf de piek in januari in een berenmarkt verzeild is geraakt. Ook in Europa laten de Chinese cijfers zich overigens voelen. De Franse luxeconcerns Hermès, Kering en LVMH die doorgaans goed weten te profiteren van de Chinese kooplust verliezen vanochtend zo’n anderhalf tot twee procent.

Dollar sterkt aan

Door deze toenemende onrust is het niet zo gek dat de dollar er iets sterker bij komt te liggen. De munt blijft immers een vluchthaven bij uitstek. Daarbij wordt ook de kans op nog een renteverhoging in de Verenigde Staten steeds groter ingeschat terwijl een aantal Europese inflatiecijfers er op hinten dat de ECB misschien de rente iets minder fors hoeft op te trekken dan eerder gedacht. Zo daalde de Franse inflatie deze maand van 5,9 procent naar 5,1 procent op jaarbasis, in plaats van de verwachte 5,3 procent. In Spanje bleek gisteren de inflatie zelfs al gedaald te zijn van 3,8 procent naar 2,9 procent, waar op 3,3 procent werd gerekend. Vanmiddag zullen de Duitse inflatiecijfers nog een flinke duit in dit zakje doen waarna morgen het Europese inflatiecijfer bekend wordt gemaakt.  

Eervolle vermelding

Ondanks de huidige strubbelingen blijft de technologiesector onverstoord goed liggen. Met name bedrijven die gelieerd zijn aan kunstmatige intelligentie hebben de wind in de zeilen. Zo steeg Nvidia na de al ongeziene performance van vorige week gisteren nog eens met drie procent. Dit gebeurde na de aankondiging dat het bedrijf de sterkste kunstmatige intelligentie (AI) supercomputer van Israël gaat bouwen. Hiermee wil het concern voldoen aan de snel toenemende vraag van zijn klanten. Nvidia werkt daar samen met 800 startups en tienduizenden software-engineers. De supercomputer Israël-1 geheten, moet straks tot 8.000.000.000.000.000 berekeningen per seconde kunnen uitvoeren.

Gedurende de handelsdag mocht Nvidia zich zelfs even tot het eliteclubje rekenen van bedrijven met een beurswaarde van meer dan 1.000 miljard dollar. Dat zijn momenteel Apple, Microsoft, Alphabet en Amazon. Uiteindelijk bleek die horde net iets te hoog, maar het verdient toch een eervolle vermelding.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten