Auteur: Jan Bouius Datum: 05-08-2020

Ahold Delhaize: hoogvlieger op het Damrak

Niet alleen qua bedrijfskleding begint supermarktketen Albert Heijn steeds meer op KLM te lijken, ook op het Damrak zijn de aandelen een flinke hoogvlieger. De kwartaalcijfers die Ahold Delhaize vanochtend haar aandeelhouders voorschotelde vallen goed in de smaak en zetten het aandeel bij de opening gelijk 5 procent hoger. Daarmee staat de koers dit jaar 20 procent in de plus.

Ahold Delhaize wist de omzet- en winstverwachtingen van de analisten dan ook met verve te verslaan ondanks COVID-19 gerelateerde kosten ter grootte van 260 miljoen euro. In het tweede kwartaal steeg de omzet tegen vaste wisselkoersen ten opzichte van vorig jaar met 15,9 procent tot 19,1 miljard euro. Dat was 6,3 procent beter dan de verwachte 18,2 miljard euro. De operationele winst steeg met maar liefst 78 procent tot 1 miljard euro en de winst per aandeel met 87,9 procent tot 65 eurocent waar de consensus op 39 eurocent lag. Als slagroom op de taart werd ook nog eens de outlook flink verhoogd. Ahold rekent nu op een groei van de onderliggende winst per aandeel van 20 tot 25 procent, waar men eerder op een 5 procent mikte. Daarnaast verwacht men dit jaar een vrije cashflow te genereren van 1,7 miljard euro, waarbij er zelfs al grotendeels rekening wordt gehouden met de kosten van het terugtrekken van Stop & Shop uit het United Food and Commercial Workers pensioenfonds. Eerder mikte Ahold op een vrije cashflow van 1,5 miljard euro. Tot slot wordt het interim-dividend verhoogd met maar liefst 67 procent naar 0,50 euro per aandeel.

Ahold heeft net zoals bijvoorbeeld Amazon flink geprofiteerd van de neveneffecten van het coronavirus. Mede door allerlei lockdownmaatregelen en het hamstergedrag van de consument steeg de wereldwijde online omzet met 77,6 procent; 127 procent in de Verenigde Staten en 64 procent in Europa. Voor het gehele jaar 2020 rekent Ahold op een groei van meer dan 55 procent van de online boodschappen tot 7 miljard euro. Het ligt daarmee een jaar voor op schema.

Lage rente

Waar de aandelenmarkten er fleurig bij staan, onder andere door de hoop op een deal komend weekend tussen de Democraten en de Republikeinen wat betreft een nieuwe ronde steunmaatregelen, het afwenden van een nieuw bankroet van Argentinië, de lage rentestanden en de per saldo reuze meevallende bedrijfsresultaten, blijft de obligatiemarkt enigszins somberen. De laatste weken zien we dat de lange termijn rentes in zowel de Verenigde Staten als Europa aan het dalen zijn. Als de voorspellende waarde daarvan uitkomt, duidt dat op een afkoeling van de economie later dit jaar, dan wel een minder snel herstel dan gehoopt. Maar laten we eerlijk zijn, niet iedereen sombert mee. Main Street staat niet gelijk aan Wall Street. Dat blijkt vanochtend maar weer eens uit de uitstekende cijfers van Ahold, dat in het tweede kwartaal wereldwijd meer dan 45.000 nieuwe werknemers aangenomen heeft. Waar in de ene sector banen sneuvelen, zitten bedrijven in andere takken van sport hard om personeel te springen. Dat biedt weer mooie kansen voor een bedrijf als Randstad, dat bij die transformatie een belangrijke rol kan spelen.

Daarnaast zijn er ook nog steeds volop bedrijven die van de extreem lage rente profiteren door juist nu obligaties uit te geven. Zo haalde Prosus eergisteren nog 1 miljard euro en 1 miljard dollar op met de uitgifte van drie verschillende obligaties. Op de 8 en 12 jaar lopende obligaties in euro vergoedt Prosus een rente van respectievelijk 1,539 en 2,031 procent en op de 30-jarige dollarlening een rente van 4,027 procent. De obligaties gingen als zoete broodjes over de toonbank. De dollarobligatie werd zeven keer overtekend en de euro-obligaties maar liefst 11 keer… Zelf vinden we de aandelen veel aantrekkelijker.