Auteur: Joop van de Groep  Datum: 17-02-2023

Albemarle profiteert van honger elektrische autobouwers

Deze week werden zowel de Consumenten- als de Producentenprijsindices gepubliceerd. De kosten voor levensonderhoud (CPI) daalden minder hard dan verwacht en de producentenprijzen (PPI) stegen juist harder dan verwacht. Dit betekent dat het terugdringen van de inflatie meer inspanningen zal vergen van de monetaire beleidsbepalers. 

In reactie op de inflatiecijfers gaf de president van de Cleveland Fed, Loretta Mester, aan dat er overtuigend bewijs is geleverd dat de laatste rentestap niet 25 basispunten maar 50 basispunten had moeten zijn. Even later deed haar collega James Bullard van de St. Louis Fed er nog een schepje bovenop door zich hard te maken voor een renteverhoging van 50 basispunten bij de eerstvolgende beleidsvergadering van de centrale bank in maart. De opmerkingen van de Fed-gouverneurs lieten hun sporen na op de kapitaalmarkten. In de afgelopen dagen steeg de tiensjaarsrente in de Verenigde Staten met 20 basispunten naar 3,9 procent. De aandelenbeurzen op Wall Street sloten duidelijk lager. De extra rentegevoelige technologiebeurs Nasdaq eindigde gisteravond 1,8 procent in het rood.

Equinix

Datacenterspecialist Equinix kwam deze week met de kwartaal- en jaarcijfers. De omzet in het laatste kwartaal van vorig jaar steeg met 9,6 procent naar 1,87 miljard dollar en lag daarmee fractioneel boven de verwachtingen van analisten. Equinix is het enige bedrijf in de toonaangevende S&P 500 index dat tachtig kwartalen achtereenvolgend de omzet heeft zien groeien. Voor het eerst in het bestaan van het bedrijf is de jaaromzet gestegen tot boven de 7 miljard dollar, om precies te zijn is de jaaromzet uitgekomen op 7,3 miljard dollar. In alle regio’s steeg de omzet. In Latijns- en Noord-Amerika steeg de omzet maar liefst met 11,5 procent, in Europa steeg de omzet met 8,9 procent en hekkensluiter was de Azië-Pacific regio met een omzetstijging van 7 procent.

Het genormaliseerde bedrijfsresultaat in het afgelopen kwartaal is gestegen met 6,5 procent naar 838,7 miljoen dollar. Dit betekent dat de operationele marge is uitgekomen op 44,8 procent. Het bedrijfsresultaat lag ook fractioneel boven de analistenconsensus.

Voor het lopende kwartaal wordt een verdere omzetstijging verwacht van 5 tot 7 procent waardoor het genormaliseerde bedrijfsresultaat naar verwachting zal uitkomen op 891 tot 921 miljoen dollar. Voor heel 2023 gaat de omzet ruimschoots door de 8 miljard dollar grens heen. 

Als gevolg van de sterke cash flow ontwikkeling, de Adjusted Funds From Operations (AFFO) steeg met 16 procent naar 657,8 miljoen dollar, heeft de directie besloten om het kwartaaldividend met 10 procent te verhogen naar 3,41 dollar. Op de slotkoers van gisteren betekent dit een dividendrendement van bijna 2 procent. Voorbeurs stond het aandeel Equinix nog 4 procent hoger maar vanwege het negatieve beurssentiment sloot het aandeel Equinix uiteindelijk 0,7 procent lager.

Albemarle

’s Werelds grootste producent van lithium, Albemarle, zag de jaaromzet vervijfvoudigen als gevolg van honger van de elektrische autobouwers naar batterijmaterialen. De prijzen van lithium zijn vorig jaar verdrievoudigd, waardoor de winst per aandeel van 8,62 dollar hoger uitviel dan de 8,28 dollar per aandeel waarop analisten hadden gerekend. Voor het lopende jaar verwacht Albemarle dat de lithiumprijzen met tenminste 55 procent verder zullen stijgen. 

In het kader van de Inflation Reduction Act in de Verenigde Staten heeft het bedrijf een bedrag van 149,7 miljoen dollar ontvangen van het Witte Huis. Albemarle wordt met dit bedrag gestimuleerd om een lithiummijn in North Carolina operationeel te maken. Amerika wil bij de productieketens van de fabricage van elektrische voertuigen niet afhankelijk zijn van het buitenland. De verwachting is dat Albemarle dit jaar het productievolume met 30 tot 40 procent weet op te voeren ten opzichte van vorig jaar. De cijfers vielen in goede aarde, het aandeel Albemarle sloot gisteren bijna 5 procent hoger.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten