Auteur: Joop van de Groep  Datum: 28-04-2021

Alphabet blaast winstverwachtingen omver

In afwachting op het rentebesluit van de Federal Reserve (Fed) vandaag en de bedrijfsresultaten van de “Big five” deze week, was er weinig animo onder de beleggers gisteren. De aandelenindices bleven derhalve dicht bij huis op Wall Street, ondanks goede macro economische cijfers. Volgens de Case Shiller index stegen de huizenprijzen in februari op jaarbasis het snelst in de afgelopen 15 jaar. Ook het consumentenvertrouwen lag in april opnieuw boven de verwachtingen. Bij het scheiden van de aandelenmarkten kwamen twee bedrijven van de ‘Big Five’, namelijk Microsoft en Alphabet, met de kwartaalcijfers.

Microsoft

Voordat Microsoft de derde kwartaalcijfers van het gebroken boekjaar publiceerde sloot het aandeel op de hoogste slotstand ooit. De verwachtingen van beleggers waren dus hooggespannen.
Op jaarbasis steeg de totale omzet met 19 procent naar 41,7 miljard dollar. Volgens FactSet hadden analisten vooraf gerekend op een omzet van 41 miljard dollar. Bij Azure, cloud computing product, steeg de omzet met 50 procent. De grootste concurrent van Microsoft in de clouddienstverlening is Amazon. Om Amazon niet wijzer te maken dan het al is, worden de exacte omzetcijfers van Azure niet prijs gegeven. De omzetcijfers bevatten ook andere ‘Intelligent Cloud’ diensten. De totale cloud omzet is op jaarbasis gestegen van 12,28 miljard dollar naar 15,1 miljard dollar, ruim een derde van de totale omzet. 
Iets minder dan een derde van de omzet wordt gegenereerd in de software divisie en de overige omzet komt voor rekening van het Personal Computing segment. Opvallend is het succes van de nieuwe spelcomputers Xbox Series X en Series S consoles, met een verdrievoudiging van de omzet. Topman Satya Nadella meldde in de toelichting op de kwartaalcijfers dat de pandemie de vraag naar digitale oplossingen heeft versneld en de ontwikkelingen op dat vlak nog maar aan het begin staan.
Ondanks het feit dat de kwartaalomzet voor het eerst in het bestaan van Microsoft door de 40 miljard dollar is gegaan en de kwartaalwinst voor het eerst boven de 15 miljard dollar is uitgekomen, daalde koers van het aandeel Microsoft nabeurs met 2,9 procent. Beleggers vonden de beter dan verwachte omzetstijging aan de magere kant.

Alphabet

In tegenstelling tot Microsoft werden de kwartaalcijfers van Alphabet wel goed ontvangen door de beleggers. Nabeurs koerste het aandeel Alphabet 4 procent hoger. Zowel de omzet als de winst waren veel beter dan verwacht. De totale kwartaalomzet is uitgekomen op 55,31 miljard dollar, veel hoger dan de 51,70 miljard dollar waarop analisten hadden gerekend. De winst per aandeel is uitgekomen op 26,29 dollar, vele malen hoger dan verwachtte 15,82 dollar. De totale advertentie-inkomsten steeg op jaarbasis met 34 procent. Vorig jaar daalde de advertentie-inkomsten nog hard als gevolg van de uitbraak van de coronapandemie. Desalniettemin liet de totale kwartaalomzet de grootste stijging van de afgelopen vier jaar zien. Overigens was de omzetgroei van Google Cloud met 46 procent in lijn met de verwachtingen. De clouddienstverlening van Alphabet bevat onder andere de digitale infrastructuur en data analyse platforms. In het afgelopen kwartaal rapporteerde de technologiereus een waardevermeerdering van 4,84 miljard dollar bij de deelnemingen. 
In maart jongstleden werd nog bekend gemaakt dat Google 7 miljard dollar gaat investeren in nieuwe datacenters en kantoorpanden. Naar verwachting worden hierdoor 10.000 nieuwe fulltime banen gecreëerd onder het motto “’breng de mankracht terug naar kantoor’. Hiermee wordt alvast voorgesorteerd op de nieuwe ontwikkelingen omtrent hybride werkplekken.
Om de aandeelhouders extra te belonen is het aandeleninkoopprogramma per 23 april jongstleden met 50 miljard dollar verhoogd.

 

 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten