Auteur: Jan Bouius     Datum: 26-10-2022

Alphabet en Microsoft voldoen niet aan de verwachtingen

Slecht nieuws is goed nieuws op Wall Street, vandaag de dag, maar die vlieger gaat alleen op als het macro economisch nieuws betreft. Zo zagen we gisteren de beurzen flink omhoog spurten na twee zwakke cijfers uit de Verenigde Staten. De huizenprijzen daalden in de grootste stedelijke regio’s harder dan verwacht met 1,6 procent op maandbasis, de grootste daling sinds maart 2009. Ook het consumentenvertrouwen holde harder achteruit dan gedacht. Beide tegenvallers wijzen er op dat de economische groei vertraagt. Dat vergroot de hoop op een minder hard afremmende Fed. De Amerikaanse tienjaarsrente daalde met 14 basispunten waarop de koersen op Wall Street stegen.

Vandaag zien we echter het omgekeerde beeld. De cijfers van de zwaargewichten Microsoft en Alphabet stemden niet tevreden gisteren nabeurs, waarop beide aandelen in de nabeurshandel met 6,6 procent daalden.

Microsoft beter dan verwacht, maar…

Op het eerste gezicht is er helemaal niets mis met de cijfers die Microsoft over het afgelopen kwartaal presenteerde. De softwaregigant zag de omzet met 11 procent stijgen van 45,32 miljard dollar naar 50,12 miljard dollar, boven de analistenlat van 49,61 miljard dollar. Microsoft heeft duidelijk last van de sterke dollar, want tegen constante wisselkoersen kwam de omzetstijging uit op 16 procent. De nettowinst daalde met 14 procent naar 17,6 miljard dollar, per aandeel van 2,71 dollar naar 2,35 dollar. Dat is een fikse duikeling, maar vorig jaar had de onderneming een belastingmeevaller van 3,3 miljard dollar, ofwel 44 cent per aandeel. De winst viel de analisten dan ook mee. Zij rekenden op 2,30 dollar per aandeel. Ogenschijnlijk zijn het fraaie cijfers, maar onder de motorkap haperde de motor hier en daar.

Zo steeg de omzet uit de Intelligent Cloud met 20 procent tot 20,33 miljard dollar iets minder hard dan verwacht. Paradepaardje Azure groeide daarbij ‘slechts’ met 35 procent (42 procent bij constante wisselkoersen), waar analisten op 36,7 procent rekenden. Daarnaast daalden de verkopen van het Windows besturingssysteem ongekend hard (-15 procent) vanwege de zwakke pc-markt.

Daarnaast stelt de outlook teleur. De totale omzet zal dit kwartaal uitkomen op ongeveer 52,85 miljard dollar, ongeveer 3 miljard dollar onder consensus. De daarop te behalen operationele marge van 40 procent ligt onder de verwachting van 42 procent.

Al met al is het niet verwonderlijk dat beleggers teleurgesteld zijn. Microsoft heeft last van het zwakke economische klimaat en de sterke dollar drukt zwaar op de omzet. CEO Nadella probeert dat te nuanceren door te stellen dat in een wereld met toenemende tegenwind, digitale technologie de ultieme rugwind is. Daar heeft hij gelijk in. We trotseren de koersdip dan ook met opgeheven hoofd.

Alphabet ziet advertentie-inkomsten minder hard stijgen

Waar Microsoft nog boven de lat uitsprong met zijn kwartaalcijfers, duikt Alphabet daar flink onderdoor. De onderneming merkt dat de inkomsten uit online reclames onder druk staan. Onder andere wordt er minder geld uitgegeven aan zoekadvertenties van verzekeringen, hypotheken en cryptomunten. In het afgelopen kwartaal stegen de advertentie-inkomsten ten opzichte van een jaar terug daardoor slechts van 53,13 miljard naar 54,48 miljard dollar. De zoekmachine Google zag de inkomsten nog met 4 procent stijgen tot 39,5 miljard dollar, maar bij YouTube constateerde men een daling van de advertentie-inkomsten van 7,2 miljard dollar naar 7,07 miljard dollar.

Totaal steeg de omzet in het derde kwartaal met 6 procent tot 69,09 miljard dollar (11 procent tegen constante valutakoersen), waar de consensus op 70,58 miljard dollar lag. Het is de traagste omzetgroei sinds het begin van de coronacrisis twee jaar geleden. Op zich is dat niet zo verwonderlijk, want Alphabet profiteerde volop van de crisis en zag de omzet vorig jaar nog met 41 procent stijgen. Over twee jaar bekeken is het nog steeds een fraaie groei. Daarnaast stelde de winst teleur. Per aandeel daalde die van 1,40 dollar naar 1,06 dollar, waar analisten op 1,25 dollar hadden gerekend. Positief punt is dat de omzet uit de cloud harder groeide dan verwacht, van 5 miljard dollar naar 6,9 miljard dollar.

CEO Sundar Pichai trapte de toelichting op de kwartaalrapportage dan ook af met de stelling dat Alphabet zich verscherpt zal focussen op zijn prioriteiten. Niet voor niets werd eerder al een aantal kostenbesparende maatregelen aangekondigd. Zo wordt de volgende versie van de Pixelbook gecanceld en nam Google het besluit zijn gamingservice Stadia op te heffen. Ook zal men minder snel nieuw personeel aannemen, maar talent is Google’s kostbaarste goed, dus daarin snijden gaat nog te ver. Al met al een domper, maar dat neemt niet weg dat Alphabet een enorme cashflowmachine blijft. Die vrije cashflow bedroeg het afgelopen kwartaal 16 miljard dollar en de onderneming sloot het kwartaal af met 116 miljard dollar aan liquiditeiten op de balans. Het is niet meer de harde groeier van weleer, maar daar is de waardering ook naar. Wij houden het volste vertrouwen in deze marktgigant.

Archer Daniels Midland boert uitstekend

Archer Daniels Midland (ADM), één van de vier grootste graanhandelaren in de wereld, rapporteerde gisteren uitstekende kwartaalcijfers. Dat zal niemand verbazen, want dit type bedrijven heeft de neiging juist extra goed te presteren wanneer crises zoals droogte of oorlog in delen van de wereld voedseltekorten veroorzaken. Sowieso kunnen dergelijke bedrijven dan het graan dat al in hun magazijnen lag tegen flink hogere prijzen verkopen. ADM zag de omzet in het derde kwartaal met 21,3 procent stijgen tot 24,68 miljard dollar, waar analisten op een omzet van 22,34 miljard dollar hadden gerekend. De nettowinst per aandeel die het concern daarop wist te behalen, verdubbelde op een haar na van 93 cent tot 1,83 dollar. Dat was maar liefst 39 cent hoger dan consensus en alweer het dertiende kwartaal op rij dat ADM de analistenverwachtingen wist te verslaan. Volgens CEO Juan Luciano blijft de wereldwijde vraag robuust en is ADM goed gepositioneerd om niet alleen 2022 sterk af te sluiten maar dat momentum ook door te trekken naar volgend jaar.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten