Auteur: Krist Plaizier     Datum: 15-09-2022

Alphabet moet boete alsnog betalen

Het heeft vier jaar geduurd, maar uiteindelijk is er een uitspraak van het Europees Gerecht, een rechtsprekende instantie van het Hof van Justitie van de EU. De rechtbank in Luxemburg vonniste dat Alphabet’s dochtermaatschappij Google in 2018 terecht beboet is voor het misbruiken van hun marktdominantie met het besturingssysteem Android door alleen hun eigen diensten Google search en Chrome browser aan te bieden. Wel werd de boete met 5 procent verlaagd van 4,33 miljard dollar naar 4,13 miljard dollar, maar desondanks is het de hoogste boete die ooit in een Europese mededingingskwestie opgelegd is. Google overweegt om tegen de uitspraak in beroep te gaan. Vorig jaar kwam hetzelfde gerechtshof met het vonnis dat Google 2,42 miljard dollar moest betalen. Ook dat was voor het misbruiken van hun marktdominantie maar dan met de zoekmachine zelf. Het beroep tegen deze uitspraak loopt nog. En ook het beroep tegen de uitspraak uit 2019, waar Google met 1,49 miljard dollar beboet werd voor machtsmisbruik omdat concurrenten niet konden adverteren op de websites van Google’s zoekmachine, is nog onderweg.

Toch kunnen de juristen van Google nu nog niet achterover leunen. Er komen nog meer rechtszaken aan. Zo kwam gisteren in Zuid Korea de claim van de ‘Personal Information Protection Commission’ die Google en Meta (Facebook) beschuldigt van het onzorgvuldig omgaan met privacygegevens van gebruikers van hun diensten. De boete voor Google bedraagt zo’n 50 miljoen dollar en voor Meta 22 miljoen dollar. Google reageerde met de, inmiddels gebruikelijke, opmerking dat men de claim zal bestuderen en de boete zal aanvechten.

Eerder deze week kwamen ook de Europese en Britse uitgevers met een claim tegen Google. In navolging van de vorig jaar opgelegde boete van 220 miljoen euro, welke Alphabet betaalde, door de Franse mededingingsautoriteit vanwege machtsmisbruik van het online advertentiesysteem van Google, claimen de uitgevers nu zo’n 25 miljard euro schade opgelopen te hebben omdat ze de afgelopen jaren een forse 20 procent commissie moesten betalen voor het kopen van advertentieruimte op websites van Google. Alphabet liet weten constructief samen te werken met alle uitgevers uit heel Europa en acht de massaclaim speculatief en opportunistisch. 

Ondanks al deze klappen van (mogelijke) boetes hangt Alphabet nog niet in de touwen, laat staan dat het tien tellen krijgt. De aandelen Alphabet A, waar wij voor onze cliënten in blijven beleggen, sloten gisteravond 0,7 procent hoger. Mochten de boetes betaald moeten worden, dan staat het geld ‘gewoon’ op de rekening….

Pfizer bijna klaar met griepvaccin

Medicijnen tegen de griep zijn natuurlijk talrijk, maar toch is Pfizer druk doende met een nieuw medicijn tegen ‘influenza’. Het verschil ten opzichte van de bestaande medicatie zit ’m in de bestrijding van het griepvirus. De Amerikaanse farmaceut wil de opgedane kennis bij de bestrijding van Covid-19 inzetten. Hierbij zullen op mRNA gebaseerde vaccinaties direct ingrijpen in het genetisch materiaal van het griepvirus. Pfizer claimt zo efficiënter en duurzamer het griepvirus te kunnen bestrijden. Bovendien is het vaccin snel en in grote getale te maken. Het vaccin gaat deze week de finale studiefase 3 in. Ongeveer 25.000 Amerikaanse burgers van 18 jaar of ouder zullen getest worden met het nieuw ontwikkelde vaccin. De noodzaak om de griep stevig aan te pakken is hoog. De ziekte zorgt immers in de Verenigde Staten jaarlijks nog altijd voor 140.000 tot 710.000 ziekenhuisopnames, 12.000 tot 52.000 doden en ongeveer 25 miljard dollar aan economische schade, aldus Pfizer.

Pfizer is zich goed bewust van het feit dat de miljardeninkomsten uit de Covid-19 medicatie flink zullen gaan afnemen. Niet voor niets zet het bedrijf de met corona verdiende miljarden aan het werk om zo toekomstige groei binnen te halen. De inkt van de ene deal is nog niet droog, of een andere overname wordt alweer aangekondigd. Maar natuurlijk blijven ook de eigen onderzoeken doorgaan. Zo kondigde Pfizer samen met ontwikkelingspartner Valneva eerder dit jaar de start aan van de studiefase 3 naar een vaccin tegen de ziekte van Lyme. En nu is men dus ook gestart met een fase 3 studie ter bestrijding van de griep. Daarmee is de pijplijn prima gevuld.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten