Auteur: Joop van de Groep Datum: 31-07-2020

Amazing Amazon

Afgelopen woensdag moesten de topmannen van de ‘big tech’ bedrijven verantwoording afleggen tegenover het Amerikaanse Congres. De grote vraag is of deze technologiebedrijven niet te groot en te machtig worden waardoor andere bedrijven geen eerlijke kans meer krijgen om te kunnen concurreren. 

De bedrijven (Amazon, Apple, Alphabet en Facebook) zijn machtiger dan ooit en vertegenwoordigen een gezamenlijke waarde van ongeveer vijf keer de omvang van de Nederlandse economie, omgerekend naar Amerikaanse dollars.

De voorzitter van de subcommissie, de Democraat David Cicilline, staat bekend als een felle tegenstander van de monopoliepositie van de techreuzen. Na de verhoren gaf hij in zijn slotverklaring aan dat de getuigenverklaringen bevestigen dat er sprake is van machtsmisbruik. Deze hoorzitting kan een eerste aanzet zijn tot aanpassingen van de wet- en regelgeving omtrent mededinging. Gisteravond nabeurs kwamen de ‘big tech’ bedrijven met de financiële resultaten over het afgelopen kwartaal. In twee hiervan, namelijk Amazon en Alphabet, beleggen wij voor onze relaties.

Amazon

Na de publicatie van de eerstekwartaalcijfers waarschuwde Amazon nog voor een mogelijk verlies in het tweede kwartaal als gevolg van miljarden uitgaven aan beschermingsmaterialen om het personeel te beschermen tegen het coronavirus. Bovendien is er extra geïnvesteerd in het uitbreiden van de capaciteit. Sinds maart zijn er meer dan 175.000 nieuwe banen bijgekomen om de distributie van alle pakketjes in goede banen te leiden. Amazon heeft in het tweede kwartaal enorm geprofiteerd van de vele onlinebestellingen tijdens de talloze lockdowns wereldwijd. De kwartaalomzet kwam uit op bijna 89 miljard dollar, een stijging van 40% op jaarbasis.

De e-commerce business liet een omzetgroei zien van 47,8%. Alleen al in de Verenigde Staten groeide de online verkopen en de omzet van de fysieke Amazon winkels zoals Whole Foods Markets van 38,65 miljard dollar naar 55,44 miljard dollar.
De omzet bij Amazon Web Services (AWS), de cloudactiviteiten van Amazon, kwam uit op 10,8 miljard dollar en de operationele winst kwam uit op 3,36 miljard dollar. Dit is 57,5% van de totale operationele winst van Amazon. Met iets meer dan 10% van de totale omzet neemt AWS meer dan de helft van de totale winst voor haar rekening.

Gisteren maakte de Federal Communications Commission bekend dat zij akkoord gaat met de plannen van Amazon om een satelliet internetsysteem, bekend onder de naam “Kuiper”, te lanceren. Amazon trekt een bedrag uit van 10 miljard dollar om meer dan 3200 communicatiesatellieten in de ruimte te brengen. Hiermee kunnen consumenten, bedrijven en overheden gebruik maken van supersnel breedband internet. Zowel de resultaten als de outlook van Amazon waren veel beter dan de verwachtingen van de analisten. Het aandeel werd daarom nabeurs 5,5% hoger gezet.

Alphabet

Google-moeder Alphabet heeft voor het eerst in haar bestaan een omzetdaling gerapporteerd. De omzet daalde van 38,9 miljard dollar vorig jaar naar 38,3 miljard dollar in het afgelopen kwartaal. De daling van 2% had ook te maken met valutaeffecten. De winst was met bijna 7 miljard dollar wel fors lager dan de 9,9 miljard dollar winst een jaar eerder. Door de vele thuiswerkers als gevolg van de lockdownmaatregelen steeg de omzet bij zowel de cloudactiviteiten als YouTube. Echter de reclame-inkomsten lagen lager omdat veel bedrijven kostenbesparingen hebben doorgevoerd en hun marketingbudgetten verlaagden. Met name de terugval in de reissector was enorm. De hogere omzetten bij cloud en YouTube wogen dus niet op tegen de daling bij de advertentie-inkomsten. De resultaten waren overigens wel in lijn met de verwachtingen van analisten. Nabeurs stond het aandeel een 0,5% hoger.

De andere twee ‘big tech’ bedrijven Apple en Facebook lieten betere financiële resultaten zien dan waarop analisten hadden gerekend. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Nasdaq 2% hoger gaat openen.