Auteur: Jan Bouius            Datum: 29-11-2023

 

Amazon Newsflash

Een jaar nadat de wereld met ChatGPT kennismaakte heeft Amazon gisteren op zijn jaarlijkse AWS re:Invent cloudconferentie z’n eigen chatbot  aangekondigd. Deze chatbot genaamd Q is ontworpen voor de zakelijke gebruikers en vernoemd naar de gelijknamige personage uit de James Bond films. U weet wel, Q die Bond van allerlei levensreddende technische snufjes voorzag.

Amazon gaat met Q de degens kruisen met de Copilot van Microsoft en Duet AI van Google. In eerste instantie is Amazon Q erop gericht mensen te helpen de mogelijkheden van Amazon Web Services beter te begrijpen maar het helpt bijvoorbeeld ook verkoopafdelingen met het analyseren van klantgegevens. Ook kan de nieuwe tool automatisch veranderingen aanbrengen in de broncode om zo het werk van ontwikkelaars te vereenvoudigen.

Verder kan Amazon Q verbinding maken met meer dan 40 bedrijfssystemen zoals bijvoorbeeld Windows 365 en zal het gebruik maken van een aantal verschillende AI-taalmodellen, waaronder Amazons eigen Titan en LLM’s gebouwd door Cohere en Anthropic. Q kan de gebruiker desgewenst automatisch naar het beste model leiden.

Amazon verwijst in deze fijntjes naar de onlangs bijna-implosie van OpenAI om bedrijven ervoor te waarschuwen dat zij niet te afhankelijk moeten worden van één taalmodel. Na een eerste gratis preview periode zal Q voor de zakelijke gebruikers 20 dollar per maand kosten en de uitgebreidere versie voor ontwikkelaars en IT-medewerkers zal op 25 dollar per maand uitkomen. Daarmee is Amazon met zijn Q, hoe kan het haast ook anders, goedkoper dan Microsoft en Alphabet, die beiden 30 dollar per maand voor hun diensten vragen.

Naast Q kondigde Amazon ook twee nieuwe AI-chips aan. De Graviton 4 zal 30 procent betere prestaties bieden dan zijn voorganger en de Trainium 2 zal vier keer zo snel en twee keer zo energie-efficiënt zijn als de eerste versie. Dat neemt echter niet weg dat Amazon nog steeds chips van Nvidia nodig heeft. Sterker nog, de samenwerking met Nvidia wordt uitgebreid. Amazon mag straks als eerste de nieuwste Nvidia H200 chip, die komend kwartaal uitkomt, gebruiken. Ook gaan beide bedrijven samenwerken aan de bouw van een ‘supercomputer’.

Amazon kent een uitstekend Thanksgiving weekend

Waar retailers als Walmart en Macy’s van te voren waarschuwden voor voorzichtige consumentenbestedingen als gevolg van de hardnekkige inflatie die de inhoud van de huishoudportemonnees deed uithollen, kondigde Amazon in september juist aan 250.000 extra medewerkers in dienst te zullen nemen voor het huidige winkelseizoen. En dat lijkt goed uit te pakken want Amazon meldt dat het in de verlengde Black Friday en Cyber Monday periode, lopende van 17 tot en met 27 november, een recordomzet heeft behaald. In deze periode werden er maar liefst één miljard items gekocht op Amazon. Geen wonder dat Amazon intussen niet alleen de grootste online retailer van de Verenigde Staten is, maar ook de grootste pakketjesbezorger. De populariteit van Amazon, 51 procent van de jeugd in de Verenigde Staten geeft aan dat Amazon hun favoriete webshop is, komt mede door de lage prijzen. Volgens onderzoeksbureau Profitero is Amazon namelijk al voor het zevende jaar op rij de goedkoopste retailer met prijzen die gemiddeld 16 procent lager liggen dan die van de concurrenten. En dat telt in tijden van hoge inflatie.

Technologie concerns bundelen krachten met farmaceuten

De nieuwsshow hield daarmee niet op. Amazon kondigde ook nog aan dat de cloudtak AWS de samenwerking met ’s werelds grootste biotechnologiebedrijf Amgen gaat uitbreiden door de inzet van generatieve AI. Hiermee hopen beide partijen sneller nieuwe geneesmiddelen te kunnen ontdekken en te ontwikkelen. Dit geheel in navolging van bijvoorbeeld de samenwerking tussen IBM en Boehringer Ingelheim of de samenwerking tussen Nvidia en Genentech (Roche). AI in de farmaciesector is niet nieuw maar het gebruik ervan neemt, dankzij de alsmaar krachtiger wordende chips, in sneltreinvaart toe.

 

 

 

 

 

 

 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten