Auteur: Joop van de Groep     Datum: 28-10-2022

Amazon verkoopt kwart meer advertenties

Deze week was het de beurt aan de grote Amerikaanse technologiebedrijven om hun kwartaalcijfers te publiceren. Eerder deze week publiceerden Alphabet (moeder van Google), Microsoft en Meta (moeder van Facebook) hun kwartaalcijfers. Gisteravond nabeurs openden Amazon en Apple de boeken. De prestaties van de technologiebedrijven lagen over het algemeen onder de verwachtingen van de analisten met als gevolg aanzienlijke koersdalingen van deze aandelen. De zeven megacap technologieaandelen aangeduid als “FAANG” aangevuld met Microsoft en Tesla hebben gezamenlijk in één jaar tijd meer dan 3 biljoen dollar aan beurswaarde zien verdampen.

Ter vergelijking is de omvang van deze koersdaling meer dan drie keer het Bruto Binnenlands Product (BBP) van Nederland.

Amazon

Gisteravond nabeurs kwam Amazon met de derde kwartaalcijfers. De kwartaalomzet van 127,1 miljard dollar lag fractioneel onder de verwachte 127,46 miljard dollar. De omzet bij de clouddienstverlening Amazon Web Services (AWS) lag met 20,5 miljard dollar ook iets onder de verwachtingen van analisten en is hiermee de laagste omzetgroei sinds 2014. 

De positieve verrassing zat bij de beter dan verwachte stijging van de advertentie-inkomsten met 25 procent naar 9,55 miljard dollar. Hiermee brak Amazon met de trend van dalende inkomsten uit advertenties bij Facebook, Google en Snap. Amazon blijkt derhalve minder last te hebben van het slechtere economische klimaat en is minder gevoelig voor de privacymaatregelen van Apple. De totale omzet groeide met 15 procent. Dit betekent dat Amazon terugkeert naar dubbelcijferige omzetgroei.

Ondanks de groeivertraging bij AWS blijft de clouddienstverlening de motor achter de winstgevendheid van de grootste online retailer ter wereld. De winst uit de clouddienstverlening inclusief AWS kwam in het derde kwartaal uit op 5,4 miljard dollar. Onder aan de streep bleef 2,9 miljard dollar over. Dit is inclusief een waardestijging van het belang in de elektrische voertuigen maker Rivian van 1,1 miljard dollar. Op de financiële resultaten van het afgelopen kwartaal valt niet zoveel af te dingen.

De daling van de aandelenkoers van Amazon met ruim 13 procent nabeurs had niet zozeer te maken met de financiële prestaties van de webwinkelgigant maar met de outlook voor het lopende kwartaal. Het “holiday season” staat voor de deur en dat is bij uitstek de periode waarin de Amerikanen het geld laten rollen. Amazon verwacht voor dit kwartaal een omzet te gaan behalen van 140 tot 148 miljard dollar. Dit betekent een omzetgroei van 2 tot 8 procent op jaarbasis. Dit is ruim onder de analistenconsensus van 155,15 miljard dollar omzet.

Overig bedrijfsnieuws

In het derde kwartaal steeg de omzet bij de grootste Duitse autofabrikant Volkswagen van 56,9 miljard euro vorig jaar naar 70,7 miljard dit jaar. Ondanks het feit dat de problemen in de toeleveringsketens nog niet voorbij zijn, is er wel sprake van een verbetering ten opzichte van de coronaperiode. Opmerkelijk was de stijging met 27 procent van het aantal afgeleverde auto’s in China. De beursintroductie van Porsche is succesvol verlopen. De opbrengst wordt onder meer gebruikt voor het versnellen van de transformatie naar elektrische voertuigen en de aandeelhouders van Volkswagen krijgen een speciaal dividend. Het aantal afgeleverde elektrische voertuigen is gestegen met 27 procent. De Volkswagen Groep handhaaft de verwachte omzetgroei van 8 tot 13 procent dit jaar. Deze omzetstijging komt voornamelijk op conto van de doorgevoerde prijsstijgingen.

Cementproducent Holcim sloot het derde kwartaal af met financiële records. De omzet steeg op vergelijkbare basis met 16,3 procent naar een record van 8,045 miljard Zwitserse franken (CHF). Het bedrijfsresultaat steeg met 7,7 procent naar een nieuwe hoogte van 1,551 miljard CHF. Ook de operationele marge steeg naar een recordhoogte van 20 procent. In lijn met de doelstelling om “groener te groeien” stoot Holcim per miljoen CHF omzet 30 procent minder CO2 uit ten opzichte van vorig jaar.

De Noorse olie- en gasproducent Equinor kwam vanochtend met beter dan verwachte derde kwartaalcijfers. De all-time-high Europese gasprijs in het afgelopen kwartaal zorgde voor een record winst van 6,72 miljard dollar. De kwartaalomzet steeg van 9,77 miljard dollar vorig jaar naar 24,3 miljard dollar in het afgelopen kwartaal. Als gevolg van de steun van West-Europa aan Oekraïne in de oorlog tegen Rusland, heeft Gazprom de gasleveranties aan Europa fors verlaagd. Hierdoor is Equinor de grootste gasleverancier aan Europa geworden.

Equinor laat zijn aandeelhouders meeprofiteren van de gestegen winstgevendheid door bovenop het reguliere kwartaaldividend van 20 dollarcent een buitengewoon dividend uit te keren van 70 cent in het derde kwartaal. Dit is een verhoging van 20 cent ten opzichte van het tweede kwartaal. De inkoop van eigen aandelen blijft voor dit jaar staan op 6 miljard dollar. De Noorse schatkist wordt aardig gevuld met een bedrag van 17 miljard dollar aan belastingen plus nog een dividenduitkering op het staatsbelang van 67 procent in Equinor.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten