Auteur: Krist Plaizier    Datum: 22-09-2022

Amerikaans rentebesluit teleurstellend voor beleggers

Opluchting over het feit dat de Fed de federal funds rate conform de verwachting met 75 basispunten verhoogde naar een bandbreedte van 3,00 tot 3,25 procent, was er wel. De door een minderheid verwachte renteverhoging met 100 basispunten kwam er immers niet en zou ook een verkeerd signaal geweest zijn. Maar deze opluchting was van korte duur. Want wat enorm tegenviel was het zogenaamde ‘dot-plot’. Dit is een grafische voorstelling van hoe de beleidsmakers van de Fed verwachten dat de federal funds rate zich zal ontwikkelen in de komende tijd. Volgens de verwachtingen van de centrale bankiers zal de rente in 2023 pieken op 4,6 procent. Dit is iets meer is dan de 4,5 procent waar de markt op rekende. In de prognose van juni was dit nog 3,8 procent. Een renteverlaging in 2023 zit er volgens deze verwachtingen dus niet in, dit zal pas in 2024 het geval zijn. Financiële markten hielden hier nog geen rekening mee. Op basis van het nieuwe ‘dot-plot’ moet er vandaag ingeprijsd worden dat de Fed dit jaar bij de twee resterende rentebesluiten de rente nog eens met 75 en 50 basispunten zal verhogen zodat deze uit zal komen op een range van 4,25 à 4,5 procent. In 2023 zal er vervolgens nog een stapje van 25 basispunten volgen waarna de rente gelijk zal blijven tot in 2024. Dit onverwacht teleurstellende renteverloop zorgt ervoor dat de aandelenmarkten vandaag dalen en de Amerikaanse dollar verder aantrekt ten opzichte van de euro. Opvallend is overigens dat olieprijs niet of nauwelijks daalt ondanks dat de hogere rente de kans op een recessie vergroot. Wellicht dat Poetin hier een rol in speelt. De rente voor 2-jarig Amerikaans staatspapier steeg tot boven de 4,1 procent, het hoogste niveau sinds 2007.

Fed-voorzitter Jerome Powell liet in zijn toelichting op het besluit nog eens zijn vastberadenheid klinken om de inflatie te beteugelen en de prijsstabiliteit te herstellen voor Amerikaanse gezinnen en bedrijven. Zijn standpunt tijdens de bankierbijeenkomst in Jackson Hole was nog niet veranderd. "We zullen doorgaan met het verhogen van de rente totdat we zeker weten dat de klus is geklaard", aldus Powell. Wat de vrees voor een recessie betreft zei hij dat "niemand weet of het beleidspad van de Fed tot een recessie zal leiden". Wel werd de verwachte economische groei voor dit jaar fors verlaagd van 1,7 procent naar slechts 0,2 procent. In 2023 zal de groei van de Amerikaanse economie vervolgens weer voorzichtig herstellen naar 1,2 procent. Functionarissen van de centrale bank ramen dat de inflatie pas in 2025 naar het gewenste niveau van 2 procent zal zijn gedaald. Dat zien we ook terug in de federal funds rate die momenteel voor 2025 op 2,9 procent wordt geraamd. Men verwacht dat de (kern)inflatie dit jaar zal uitkomen op 5,4 procent. Eerder was dit nog 5,2 procent. Ook de inflatieverwachting voor volgend jaar werd met 0,2 procent verhoogd naar 2,8 procent. Opvallend is dat de Fed bewust haar andere beleidsdoelstelling, die van volledige werkgelegenheid, even laat varen. Powell zei gisteren zelfs dat een oplopende werkloosheid naar 4,4 procent volgend jaar in orde zal zijn zolang de oververhitte arbeidsmarkt maar afkoelt. Dit is boven de 4,0 procent die de Fed als evenwichtsniveau ziet voor de langere termijn.

Ook de centrale bank van Zwitserland verhoogt de rente

Vanochtend nam ook de Swiss National Bank (SNB) het besluit om de rente met 75 basispunten te verhogen teneinde de inflatie te bestrijden. Verhoudingsgewijs valt het met die inflatie overigens nog wel mee. In augustus bedroeg de inflatie in het Alpenland ‘slechts’ 3,5 procent. Maar dit was voor de Zwitsers wel het hoogste niveau in 30 jaar tijd. De rente in Zwitserland steeg met het besluit van vandaag van -0,25 naar 0,50 procent en dus heeft ook Zwitserland, als laatste land in Europa, nu geen negatieve rente meer. De markt hield vooraf rekening met een verhoging met 50 basispunten. Vreemd is dat de euro al snel na het rentebesluit zo’n 1,7 procent sterker werd ten opzichte van de Zwitserse frank. De euro noteerde 0,9639 tegen 0,9469 frank voor bekendmaking van het rentebesluit.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten