Auteur: Joop van de Groep    Datum: 23-09-2022

Amerikaanse arbeidsmarkt vertoont haarscheurtjes

Na het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank (Fed) afgelopen woensdag dook Wall Street fors omlaag om na een groene opening diep in het rood te sluiten. De beleidsrente werd conform de verwachtingen met 75 basispunten verhoogd, echter de tegenvaller zat in de renteverwachtingen. De monetaire beleidsmakers zien de rente dit jaar oplopen naar 4,4 procent. Voor het rentebesluit ging de markt nog uit van een beleidsrente van 4,1 procent ultimo dit jaar. In tegenstelling tot de marktverwachtingen heeft de centrale bank volgend jaar geen renteverlaging in petto. 

De naar boven bijgestelde renteverwachtingen zorgen voor de nodige volatiliteit op de financiële markten omdat er herwaarderingen plaatsvinden. De toekomstige (winst)kasstromen moeten namelijk tegen een hogere rentevoet contant worden gemaakt met als gevolg een lagere huidige waardering.

Niet alleen de hogere renteverwachtingen maar ook de geleidelijke afbouw van de balans van de centrale bank in september met 95 miljard, zorgen voor verdere monetaire verkrapping. De huidige omvang van de balans van de Fed bedraagt 8,9 biljoen dollar. De centrale bank gaat vanaf nu maandelijks 95 miljard aan aflossingen op de obligaties niet meer herbeleggen in nieuwe obligaties. Dit betekent dat het balanstotaal van de Fed jaarlijks slinkt met ruim 1,1 biljoen dollar. Met het huidige monetaire beleid trapt Powell flink op de rem. Vooralsnog lijkt het erop dat de remweg voortduurt tot ultimo 2023 voordat er wordt doorgeschakeld naar de neutrale stand. Op de vraag of in de tussentijd de economie in een recessie belandt, gaf Powell een ontwijkend antwoord. Er is namelijk geen manier om dit pijnloos te doen, niemand weet of het huidige monetaire beleid zal leiden tot een economische recessie.

Leading Economic Index (LEI)

Om de impact van het monetaire beleid op de economie te kunnen monitoren worden de ontwikkelingen van de economische indicatoren nauwlettend in de gaten gehouden. Gisteren publiceerde de Conference Board de Leading Economic Index. In augustus daalde de index met 0,3 procent. Voor juli werd de daling van 0,4 procent neerwaarts bijgesteld naar 0,5 procent. Vooraf werd er geen rekening gehouden met een verdere daling van de index. De uitkomst betekent dat de index voor de zesde maand op rij is gedaald. Bij elkaar opgeteld is de index met 2,7 procent gedaald over de periode maart tot en met augustus. Het halfjaar daarvoor was er nog sprake van een stijging van de index met 1,7 procent. 

Onder de diverse componenten van de index waren nog slechts twee indicatoren positief over het afgelopen half jaar. Dit zijn de maandelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering en het positieve renteverschil tussen de 3-maands en de 10-jaars Amerikaanse staatsobligaties.

Volgens de Conference Board begint de arbeidsmarkt haarscheuren te vertonen. De afgelopen vier maanden liep de gemiddelde duur van de werkweek in de industrie terug. Voordat bedrijven afscheid nemen van personeel worden eerst minder uren per week gewerkt.

De daling van de index geeft aan dat over een breed front de economische activiteiten afnemen als gevolg van de snelle monetaire verkrapping door de centrale bank.

De Amerikaanse pakkettenbezorger FedEx is bij uitstek gevoelig voor minder economische activiteiten. De laatste weken daalden de volumes bij FedEx Express met maar liefst 11 procent waardoor de operationele inkomsten daalden met 69 procent. Om het tij te keren gaat het bedrijf het komende jaar 2,2 tot 2,7 miljard dollar aan kosten besparen en per januari 2023 gaan de bezorgtarieven met 6,9 procent omhoog. 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten