Auteur: Joop van de Groep    Datum: 03-11-2023

Amerikaanse arbeidsproductiviteit goed voor winstmarges bedrijven

Het rentebesluit van de Federal Reserve (Fed) en de toelichting van de voorzitter Jerome Powell op het besluit naderhand, zorgde voor opluchting bij de beleggers. Financiële markten prijzen op dit moment geen renteverhogingen meer in. De vergoeding op Amerikaans staatspapier met een looptijd van 6 maanden is 5,54 procent. Dit is iets boven de beleidsrente van de Fed van 5,25 tot 5,50 procent. De kans dat de Fed ook in de december de rente ongemoeid laat, wordt door de markt op ruim 80 procent ingeschat.

Arbeidskosten

Gisteren publiceerde het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics de arbeidsproductiviteit. In het derde kwartaal steeg de arbeidsproductiviteit met 4,7 procent op jaarbasis. Dit is de sterkste stijging sinds het derde kwartaal van 2020. De arbeidskosten per eenheid product daalden op kwartaalbasis met 0,8 procent. Op jaarbasis bleven deze kostenstijgingen beperkt tot 1,9 procent. Beide uitkomsten hebben een gunstige uitwerking op de winstmarges van de bedrijven. Het is derhalve niet zo verwonderlijk dat bij 78 procent van de bedrijven in de S&P 500 index, die hun derde kwartaalcijfers hebben gepubliceerd, de winstgevendheid hoger lag dan de verwachtingen van analisten. 

Een toename van minder dan 2 procent van de arbeidskosten op jaarbasis is gunstig voor de inflatiedoelstelling van de Fed. Deze ontwikkeling geeft namelijk een goede indicatie voor de richting van de kerninflatie. Na de publicatie van de arbeidscijfers daalde het rendement op het Amerikaanse staatspapier met een looptijd van 10 jaar naar 4,63 procent. De opluchtingsrally op Wall Street na het rentebesluit van de Fed kreeg gisteren derhalve een vervolg. De aandelenbeurzen op Wall Street sloten bijna 2 procent hoger. De toonaangevende S&P 500 index sloot 1,9 procent hoger en beleefde daarmee de beste dag sinds april van dit jaar. 

Vandaag zijn de ogen van de beleggers gericht op de publicatie van het Amerikaanse banenrapport. Mocht de arbeidsmarkt verder afkoelen dan zorgt dat andermaal voor opluchting bij de beleggers.

Berkshire Hathaway

Het investeringsvehikel van superbelegger Warren Buffett opent morgen de boeken. Berkshire Hathaway investeert in zowel beursgenoteerde als niet beursgenoteerde bedrijven. Met een beurswaarde van 761 miljard dollar staat het bedrijf op de zevende plaats van de meest waardevolle bedrijven wereldwijd. Ongeveer de helft van de beursgenoteerde beleggingsportfolio is belegd in het aandeel Apple. Het belang in Apple heeft een waarde van ongeveer 160 miljard dollar.

Gisteravond nabeurs publiceerde de maker van de iPhone de vierde kwartaalcijfers van het gebroken boekjaar. De omzet van 89,5 miljard dollar lag iets boven de verwachtingen van analisten, maar de omzet daalde wel voor het vierde kwartaal op rij. Apple verkocht 2 procent meer iPhones in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden. De iPhone 15 verkoopt vooralsnog beter dan de iPhone 14. Ook de omzet bij Services lag boven de analistenconsensus. De brutowinstmarge steeg van 44,5 naar 45,2 procent. Onder de streep steeg de netto winst van 20,72 miljard naar 22,96 miljard dollar. Ook de winstgevendheid lag boven de verwachtingen. Verder gaf Apple aan dat de omzet gedurende de aankomende feestmaanden vergelijkbaar zal zijn met vorig jaar. De outlook viel niet geheel in goede aarde. Voorbeurs stond het aandeel Apple bijna 2 procent lager. 

De koers van het aandeel Apple daalde in het derde kwartaal met ongeveer 11 procent. Het aandeel Berkshire Hathaway-B steeg daarentegen met ongeveer 2,5 procent in het derde kwartaal van 2023.

 

 

 

 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten