Auteur: Martine Hafkamp Datum: 08-07-2019

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Afgelopen vrijdag zorgde het Amerikaanse banenrapport voor reuring op de beurzen. Het hoger dan verwachte aantal gecreëerde banen doet een aantal beleggers vermoeden dat de al bijna volledig ingeprijsde renteverlaging door de Fed later deze maand weleens niet door zou kunnen gaan. Het werkloosheidspercentage liep weliswaar iets op, maar de participatiegraad eveneens. Dat laatste is goed nieuws want het betekent dat meer Amerikanen de weg naar de arbeidsmarkt vinden. De goudprijs daalde direct en de rente op Amerikaans staatspapier liep op. Deze week worden de notulen van de meest recente vergaderingen van zowel de Fed als de ECB gepubliceerd. Daarbovenop spreekt Powell zowel woensdag als donderdag het Amerikaanse congres toe. Wie weet geeft hij dan al een hint of is hij zelfs meer expliciet wat betreft zijn rentebeleid. Het beleid van Powell bevalt Trump natuurlijk al tijden niet. Hij zal op niets minder dan de aankondiging van een renteverlaging rekenen. Mocht die er (nog) niet komen, dan zal hij ongetwijfeld z’n ongenoegen via twitter kenbaar maken.

Hoge medicijnprijzen doorn in het oog

Wat Trump eveneens een doorn in het oog is, zijn de hoge prijzen van medicijnen. Zijn voorganger Bush draaide in 2000 weliswaar een plan voor de import van meer betaalbare medicijnen de nek om, maar Trump gaat nog eens laten bekijken of en hoe dat toch mogelijk zou zijn. Afgelopen mei heeft hij z’n hoofd Gezondheid al aan het werk gezet een voorstel in elkaar te zetten waardoor Florida goedkopere medicijnen uit Canada zou kunnen importeren. Daarmee gaat hij in tegen het standpunt van de eigen Republikeinse partij die zich zorgen maakt over hoe de veiligheid van de geïmporteerde medicijnen kan worden gegarandeerd. Het hoeft weinig betoog dat de Amerikaanse farmaciebedrijven de plannen van de Amerikaanse president evenmin met gejuich ontvangen. De aankondiging van Trump dat hij werkt aan een landelijk plan om de Verenigde Staten in staat te stellen medicijnen te kopen in het land waar deze tegen de laagste prijs te verkrijgen zijn, zorgde er dan ook voor dat beleggers even iets minder enthousiast zijn over farmaciebedrijven. Voor onze cliënten beleggen wij in Johnson & Johnson. Aangezien wij veel vertrouwen hebben in de sterke pijplijn met nieuwe producten van het concern en Trump zijn plannen nog moet uitwerken en door het Congres moet zien te krijgen maken wij ons nog niet al te veel zorgen.

Van reus naar kneus

Het hing sinds eind juni natuurlijk al boven de markt maar dit weekend gaven de commissarissen van Deutsche Bank een klap op de grote reorganisatie die ervoor moet zorgen dat de bank de toekomst met vertrouwen tegemoet kan zien. Daardoor verliest een vijfde van het huidige aantal werknemers z’n baan. Dat komt onder andere doordat Deutsche Bank fors snijdt in de internationale activiteiten. Daarom zal de bank stoppen met de handel in effecten en ook veel minder actief worden wat betreft het begeleiden van fusies en overnames. Ook de al verwachte ‘bad bank’ komt er. Deutsche gaat zich meer richten op de Duitse zakelijke dienstverlening. De totale kosten van de reorganisatie zullen meer dan 7 miljard euro bedragen. Het zal moeten leiden tot een jaarlijkse kostenreductie van zo’n 6 miljard euro. In het tweede kwartaal zal er een nettoverlies van 2,8 miljard euro uit de bus komen.

Of het daarmee goed zal komen met de bank zal de tijd leren. Het bovenstaande trucje is namelijk al eerder gedaan en toen heeft het ook niet geholpen. Hoewel Duitsland en het Duitse bedrijfsleven Deutsche Bank nodig heeft, is het wellicht verstandiger om de boel helemaal op te splitsen en de afzonderlijke divisies aan andere banken te verkopen. Zo kunnen beleggers nog iets terugkrijgen van al het geld dat ze bij de diverse claimemissies hebben moeten ophoesten en wat al verbrand is. Wie weet wordt een afgeslankte Deutsche Bank met een gesaneerde leningenportefeuille in plaats van Commerzbank wel de overnameprooi van ING…