Auteur: Krist Plaizier    Datum: 05-01-2023

Amerikaanse beurzen blijven achter bij Europa

In tegenstelling tot de enthousiaste Europese beleggers, blijft men in de Verenigde Staten vooralsnog terughoudend met het kopen van aandelen. Waar de AEX na drie dagen handelen ruim 4 procent hoger stond en de 50 grootste aandelen uit de Eurozone al 4,75 procent hoger noteerden, lieten de Amerikaanse indices het afweten. De S&P 500 en de Dow Jones hebben slechts 0,4 procent weten te winnen deze week en de Nasdaq staat zelfs lichtjes in de min.

De Amerikaanse beurzen deden gisteren een dappere poging om de achterstand in te lopen maar deze poging werd tenietgedaan door een tweetal teleurstellende publicaties. Ten eerste kwam de recessie-angst weer terug op tafel met de publicatie van de verwachtingen van de inkoopmanagers uit de Amerikaanse industrie. De Amerikaanse industrie is in december in een nog iets hoger tempo gekrompen dan in de maand ervoor. Dit bleek gisteren uit cijfers van het Institute for Supply Management (ISM). De inkoopmanagersindex van ISM daalde op maandbasis van 49,0 naar 48,4. Een indexstand van meer dan 50 geeft aan dat er sprake is van groei, terwijl een cijfer beneden de 50 wijst op krimp. Er werd door economen gerekend op een indexniveau van 48,5. De alternatieve meting van S&P Global liet dinsdag ook al een krimp zien, met een daling van de inkoopmanagersindex van 47,7 in november naar 46,2 in december. Dit, terwijl gisteren bekend werd gemaakt dat de samengestelde Europese inkoopmanagersindex juist steeg van 47,8 naar 49,3. Het is de hoogste stand in 5 maanden tijd. 

Daarnaast kregen Amerikaanse beleggers ten tweede de spreekwoordelijke deksel op de neus met hun verwachtingen ten aanzien van de Federal Funds Rate. Hoewel er met de publicatie van de Fed-notulen gisteravond niets nieuws naar buiten kwam, werden beleggers er nog eens op gewezen dat ze dit jaar geen renteverlagingen hoeven te verwachten. Wel zullen er nog enkele renteverhogingen nodig zijn, al zullen die in een lager tempo komen. Maar dit zal niet als ‘een signaal van zwakkere vastberadenheid om de inflatie naar beneden te krijgen’ moeten worden opgevat, zo konden we lezen in het vergaderverslag. Hoewel er steeds meer bewijs komt dat de prijsstijgingen over hun top heen zijn, moet de Federal Reserve ervoor waken de rente weer te snel te verlagen. Dan zouden ze dezelfde fout maken als in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Als de Fed te vroeg de rente verlaagt, zal de inflatie weer oplaaien en heeft het verkrappende beleid van de afgelopen maanden geen zin gehad. De Fed moet er eerst echt van overtuigd zijn dat de inflatie weer goed op weg is naar de gewenste 2 procent, alvorens over renteverlagingen te gaan nadenken.

De angst voor een recessie is ook terug te zien in de ontwikkeling van de olie- en gasprijzen. Al zijn voor de stevige dalingen van de afgelopen dagen ook andere oorzaken aan te wijzen. Zo is de inschatting van beleggers dat de Chinese economie toch achter zal blijven vanwege de huidige coronagolf in het land ook debet aan de lagere olieprijzen. En ook de aantrekkende dollar in de eerste dagen van dit jaar wordt als oorzaak gezien. Het relatief warme winterweer in Europa en de verwachting dat ook de komende weken de temperatuur in grote delen van Europa boven het gemiddelde zal blijven, zorgt voor een stevige daling van de gasprijzen. Hierdoor hoeft er minder aanspraak gemaakt te worden op de huidige gasreserves. Gemiddeld zijn de Europese gasreserves nu voor 83,5 procent gevuld. Dit is slechts 8 procentpunt lager dan een maand geleden terwijl we momenteel normaliter in het piekseizoen zouden moeten zitten van de vraag naar gas. Ook worden er thans grote hoeveelheden LNG ontvangen in de Europese havens. De huidige gasprijs staat nu 25 procent lager dan een jaar geleden, dus voor de inval in Oekraïne. We hebben jaar op jaar derhalve te maken met een forse deflatie van de gasprijs!

Beleggers ruilen Microsoft naar Amazon

Gisteravond sloot het aandeel Microsoft 4,4 procent lager op 229,10 dollar. Een analist van zakenbank UBS verlaagde zijn koersdoel van 300 naar 250 dollar. In zijn verwachting zal de groei van de cloudbusiness van Microsofts Azure sneller vertragen dan beleggers verwachten. De snel volwassen wordende cloudmarkt en de vertragende economische groei wereldwijd zijn hier de oorzaken van. Beleggers leken te draaien naar Amazon dat slechts 0,7 procent daalde. Hoewel ook Amazon heel groot is met clouddienstverlening, kwam het met goede berichten. Zo sloot het een grote lening van maar liefst 8 miljard dollar af tegen gunstige voorwaarden voor algemene bedrijfsdoeleinden, maakte het bekend dat het werk maakt van het personeelsoverschot (18.000 mensen verliezen nog deze maand hun baan bij het concern), maar bovenal kwam het gerucht in de markt dat Jeff Bezos zou terugkeren bij Amazon na zijn vertrek van nog geen twee jaar geleden. Amazon had vorig jaar de twijfelachtige eer dat het als eerste beursgenoteerde onderneming ter wereld 1000 miljard dollar aan beurswaarde moest inleveren. Wellicht iets te veel voor grootaandeelhouder en oprichter Bezos die het ‘dus’ maar weer zelf moet gaan doen?

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten