Auteur: Dennis van den Brink   Datum: 27-11-2023

Amerikaanse consument blijft geld uitgeven

De financiële positie van de consument is door de inflatie een groot punt van discussie. Gevreesd werd dat de consument door de hoge inflatie haar bestedingen zou terugdringen tijdens de feestdagen. Uit de eerste cijfers blijkt dat die vrees wellicht te voorbarig was. Afgelopen donderdag gaven consumenten een recordbedrag uit van 5,6 miljard dollar aan online verkopen, dit is een stijging van 5,5 procent ten opzichte van vorig jaar. De online verkopen op Black Friday stegen met 7,5 procent naar een record van 9,8 miljard dollar, aldus Adobe Analytics. Naar schatting werd er afgelopen weekend nog voor 10 miljard dollar gespendeerd en zullen de consumenten vandaag op Cyber Monday nog eens 12 miljard dollar uitgeven.

OPEC stelt bijeenkomst uit

Het oliekartel met zijn bondgenoten besloot afgelopen week om de bijeenkomst die afgelopen zondag plaats had moeten vinden, te verplaatsen naar donderdag aanstaande. De reden voor het uitstellen van de bijeenkomst komt door onenigheid binnen de OPEC wat betreft productieverlagingen. Verwacht wordt dat Saoedi-Arabië de vrijwillige verlaging van 1 miljoen vaten per dag in het eerste kwartaal van volgend jaar zal handhaven. Wanneer het kartel geen overeenstemming bereikt, zal het aanbod stijgen met 1,3 miljoen vaten per dag. Door het uitstellen van de bijeenkomst daalde vorige week de prijs van een vat olie met 4 procent.

Naar verwachting zal er geen grote onenigheid zijn over de productieniveaus. Geen van de producenten wil namelijk het risico lopen dat een mogelijke onenigheid publiekelijk wordt, aangezien de olieprijzen daarop waarschijnlijk zullen gaan dalen. Naar verwachting zal Rusland de productie niet verder verlagen aangezien dat betekent dat zij minder opbrengsten uit olie zullen vergaren.

Hedge fund verliezen massaal geld op hun short posities

De forse stijging van de beurs in de afgelopen maand heeft gezorgd voor flinke verliezen op de shorts van hedge funds. Het speculeren op een neergang van de Amerikaanse en Europese beurs heeft de hedge funds tot nu toe naar verwachting 43 miljard dollar gekost. Door de daling van de Amerikaanse rente van 5 procent naar 4,4 procent stegen de aandelenbeurzen fors. Met name aandelen die worden aangemerkt als zijnde van lage kwaliteit lieten een fors herstel zien doordat de lagere rente zal leiden tot lagere kosten voor het lenen van geld. Zij kregen een extra duwtje in de rug doordat hedge funds hun short posities terugkochten, wat een verder stijgende koers tot gevolg heeft gehad.

Indices die aandelen volgen die veel worden geshort, zijn sterk opgeveerd van recente dieptepunten nu het marktsentiment minder negatief is geworden. De index van Goldman Sachs die aandelen volgt met grote short interest is op weg naar de beste maand sinds oktober vorig jaar. 

De week vooruit

Verder staan er deze week nog een aantal belangrijke macro-economische gebeurtenissen op de kalender. Veel aandacht zal uitgaan naar dinsdag waar het Amerikaanse consumentenvertrouwen een indicatie zal moeten geven in hoe verre de consument positief is gestemd over de aankomende periode. Daarnaast zal dinsdag Lagarde, de voorzitter van de ECB, spreken en verdere duiding geven over het monetaire beleid van de ECB. Woensdag zullen de ogen gericht zijn op het Duitse inflatiecijfer over de maand november en naar de BBP cijfers van de Amerikaanse economie in het derde kwartaal. Donderdag worden de inflatiecijfers van de Eurozone bekend gemaakt, welke invloed kunnen hebben op het beleid van de ECB. Daarnaast komen die dag ook de Kern Persoonlijke Consumptieve Bestedingen (PCE) cijfers uit, welke op hun beurt weer van belang zijn voor het beleid van de Federal Reserve.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten