Auteur: Krist Plaizier Datum: 17-12-2020

Amerikaanse dollar naar dieptepunt

Ondanks dat de Amerikaanse centrale bank gisteravond de rente ongemoeid liet, verzwakte de dollar verder. Inmiddels heeft de Amerikaanse munt een negenmaands dieptepunt ten opzichte van de Japanse yen bereikt. Volgens een column in The Financial Times gisteren, bereikte de dollar zelfs een tweejaars dieptepunt ten opzichte van een mandje met de 6 belangrijkste valuta.

Dit is helaas voor de Europese bedrijven die veel exporteren naar de Verenigde Staten. Zij hebben momenteel te maken met een bikkelharde euro. Het niveau van 1,225 dollar voor 1 euro is in de afgelopen 2,5 jaar niet meer voorgekomen. Het laatste zetje naar een nog sterkere euro kwam gisteren van de inkoopmanagersindices. Hoewel we hier in Europa toch duidelijk in een nieuwe ronde van lockdowns terecht zijn gekomen, blijven de Europese inkoopmanagers optimistisch over de stand van de economie. Vooral in Frankrijk en Duitsland kwamen de indices over december hoger uit dan verwacht. De samengestelde inkoopmanagersindex van industrie en diensten steeg naar een stand van 49,8. Dit was in november nog 45,3. We hebben in Europa dus nog wel te maken met een krimpende economie want een getal boven de 50 duidt pas op groei. Maar het scheelt nauwelijks. De Europese inkoopmanagers werden vooral optimistischer nu Europa op het punt staat om te gaan vaccineren.

Hoe anders is dit in de Verenigde Staten. Gisteren zijn ze daar begonnen met vaccineren, maar de inkoopmanagers in de States werden juist iets somberder. Hoewel de economische activiteit in de Verenigde Staten ook in december stevig groeide, nam het tempo iets af ten opzichte van november. De Amerikaanse samengestelde inkoopmanagersindex daalde van 58,4 naar 55,3. De groei van de industrie in de regio van New York nam sterker af dan verwacht, zo bleek gisteren uit de gepubliceerde ‘Empire State-index’ over december. De bedrijvigheid kwam uit op een plus van 4,9 waar analisten een uitkomst van 6,2 verwachtten.

Nu de Amerikaanse dollar zo zwak staat, is het wellicht interessant om te investeren in Amerikaanse aandelen. Een voorbeeld hiervan is Constellation Brands, waar Fintessa voor een deel van haar clientèle in heeft belegd.

Koopadvies voor Constellation Brands

Gisteren kwam de Vereniging Nederlandse Brouwers nog met de mededeling dat er fors lagere volumes bier worden verkocht in Nederland vanwege de sluiting van de horeca. 
Maar dat wil volgens de analisten van UBS niet zeggen dat er nu niet in bierbrouwers moet worden belegd. Zij benoemen het Amerikaanse drankenconcern Constellation Brands tot één van de belangrijkste kanshebbers voor 2021. Volgens UBS onderschatten beleggers momenteel de margegroei van het bedrijf, de toenemende bierverkopen en de positieve gevolgen van het feit dat Constellation Brands nu zijn laag renderende wijntak definitief verkocht heeft aan E&J Gallo

Constellation Brands produceert en verkoopt wereldwijd bier, wijn en sterke drank in het premiumsegment en heeft vestigingen in de Verenigde Staten, Mexico, Nieuw-Zeeland, Italië en Canada. Het bedrijf is, gemeten in omzet, de tweede bierproducent van de Verenigde Staten. Onder de ruim 100 verschillende merken zitten onder meer de bieren Corona en Modelo. Deze 2 Mexicaanse bieren dragen maar liefst voor 67 procent bij aan de omzet en aan vrijwel de hele winst van het drankenconcern. De omzet van Modelo en Corona groeiden met 11 tot 18 procent op jaarbasis tot het begin van de coronacrisis. Vooral Corona geldt als een premium bier. Ondanks de pandemie bleef de bierverkoop van het concern op peil dit jaar. De aanvankelijke terugval door de lockdown werd in het afgelopen kwartaal weer goedgemaakt. Bekende wijnen van Constellation Brands zijn onder andere van Robert Mondavi en Kim Crawford. Daarnaast maken Svedka Wodka en Casa Noble Tequila deel uit van de drankenportefeuille. Tijdens de coronacrisis lanceerde het bedrijf zijn eigen spiked seltzer onder de naam Corona Hard Seltzer. Het betreft een koolzuurhoudende drank met 4 procent alcohol en een fruitsmaakje. In de Verenigde Staten nemen deze drankjes een grote vlucht onder de jeugd ten koste van de bierconsumptie. De marktkapitalisatie van Constellation Brands bedraagt ruim 41,5 miljard dollar en het fonds staat genoteerd aan de New York Stock Exchange. Het aandeel staat dit jaar 13 procent op winst. Ter vergelijking, Heineken staat op een verlies van 5 procent.

 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten