Auteur: Martine Hafkamp  Datum: 03-05-2021

Amerikanen laten het geld lekker rollen

De markten kijken deze week reikhalzend uit naar de Amerikaanse banencijfers. Op woensdag rapporteert zoals gewoonlijk loonstrookjesverwerker ADP het aantal nieuwe banen in de private sector en vrijdag volgen dan de officiële banencijfers. Zoals we allemaal weten zijn ze in de Verenigde Staten verder met het vaccineren van de bevolking en dus kunnen de normale activiteiten daar veel meer en veel verder weer worden opgestart. Dat zal de werkgelegenheid naar verwachting goed hebben gedaan. Minister van Financiën Janet Yellen heeft aangegeven dat zij weliswaar ziet dat de inflatie oploopt, maar dat zij er nog steeds van uitgaat dat dit een tijdelijk verschijnsel is.

De financiële markten zijn dat met haar eens getuige het feit dat de rente op tienjaars staatsobligaties niet opliep toen het nieuwste inflatiecijfer bekend werd gemaakt afgelopen vrijdag. De PCE-kerninflatie, de graadmeter waarop de Fed haar rentebeleid mede baseert, kwam eind maart uit op 2,3 procent. Een maand eerder steeg het percentage nog van 1,4 naar 1,8 procent. Voor de komende maanden wordt een verdere stijging verwacht.

Het is in lijn met de consumentenbestedingen die in de Verenigde Staten in maart toenamen met 4,2 procent. Vooraf werd gerekend op een groei van 4 procent. Het geld van de stimuleringscheques ter grootte van 1.400 dollar die Amerikaanse consumenten ontvingen ging naar onder andere auto’s, spullen voor gebruik in de vrije tijd (denk aan speelgoed en spelletjes) en afhaalmaaltijden. Er werd ook meer geld uitgegeven aan hotelkamers, omdat steeds meer Amerikanen weer op pad kunnen omdat ze al zijn gevaccineerd. De groei in inkomen was met een plus van 21,1 procent in maart nog indrukwekkender. Maar, ook hier zit het effect van de eenmalige cheque van 1.400 dollar in verwerkt. Die komt ook terug in het spaartegoed van de gemiddelde Amerikaan. Dat steeg in maart tot een gemiddelde van 27,5 procent. Dat is vier keer hoger dan voor de uitbraak van de coronapandemie. In bedragen uitgedrukt hebben Amerikaanse consumenten totaal zo’n 2 biljoen dollar meer op de spaarrekening staan. Een groot deel van dat geld zal de komende maanden vast wel uitgegeven gaan worden en dat zorgt weer voor een mooie steun onder de groei van de Amerikaanse economie. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het enorme investeringsplan met betrekking tot de Amerikaanse infrastructuur dat op stapel staat van de Amerikaanse overheid.

Een deurtje verder

KPN is vandaag de grootste daler in de AEX. Dat is het gevolg van het nieuws dat het telecomconcern twee overnamevoorstellen van zowel EQT als KKR heeft afgewezen. De reactie van beleggers verbaast ons enigszins, want het gonst al jaren van de geruchten rond KPN en die zijn tot nu toe steeds zonder resultaat. De interesse in KPN van beide partijen is in de infrastructuur van KPN en dan vooral in de glasvezelverbindingen. Die zijn duur om aan te leggen, maar als ze er eenmaal liggen bieden ze voor een langere periode een stabiel rendement. Het is niet voor niets dat het nieuwe infrastructuurplan van de regering Biden voor een groot deel ook juist hierom gaat.

Maar, laten we ook niet de deal van KPN met ABP vergeten die eind maart is gesloten. In een 50-50 joint-venture brengt ABP 440 miljoen euro in. Daarmee worden de komende vijf jaar 910.000 adressen op glasvezel aangesloten. Toen die deal bekend werd gemaakt daalde de koers van het aandeel KPN al, omdat de kans dat het bedrijf zou kunnen worden overgenomen daarmee kleiner werd.

Sowieso kan iedereen die zich enigszins in de materie verdiept weten dat een overname van KPN een moeilijk verhaal is. De Nederlandse overheid heeft afgelopen zomer namelijk telecombedrijven als vitale infrastructuur bestempeld. Partijen moeten zich melden bij de Nederlandse overheid en de staat kan een overname of de verwerving van een meerderheidsbelang van een derde partij tegenhouden wanneer de nationale veiligheid of het publiek belang in het geding komen. Dus, als de dames en heren politici van mening zijn dat een overname door een buitenlandse partij het algemeen belang kan bedreigen is een poging daartoe sowieso kansloos. Bovendien heeft de heer Carlos Slim nog 20 procent van de aandelen. EQT en KKR zullen in ieder geval een deurtje verder moeten gaan.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten