Auteur: Joop van de Groep   Datum: 18-11-2022

Amerikanen wachten op “Black Friday en Cyber Monday” aanbiedingen

In de week voor Black Friday, volgende week vrijdag, kwamen de Amerikaanse retailers met de bedrijfscijfers. Analisten hielden vooraf al rekening met tegenvallende omzet- en winstcijfers omdat de koopkracht van de consumenten wordt uitgehold door de hoge inflatie. In de maand oktober stegen de consumentenprijzen met 7,7 procent. Dit is nog steeds op jaarbasis de hoogste inflatie van de afgelopen veertig jaar.

De Amerikaanse detailhandelsverkopen stegen in de maand oktober met 1,3 procent. Vooraf hielden economen rekening met een stijging van 1 procent. Op jaarbasis was er zelfs sprake van een stijging van de verkopen met 8,9 procent. Dit betekent dat de verkopen gecorrigeerd voor de inflatie met 1,2 procent zijn toegenomen. 

Walmart versus Target

De beter dan verwachte consumentenbestedingen zorgden bij de meeste retailers voor beter dan verwachte bedrijfscijfers. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat er sprake was van een verschuiving van de bestedingen naar de levensmiddelen. Dit kwam duidelijk naar voren uit de tegenstrijdige outlook voor de rest van het jaar van Walmart en Target.

Bij Walmart zijn de verkopen van groente en fruit goed voor 56 procent van de totale omzet. Bij Target is dat slechts 20 procent van de totale omzet.

Walmart is de grootste verkoper van groente in de Verenigde Staten gerekend naar omzet. De retailer staat bekend om zijn mantra “iedere dag lage prijzen”. Vanwege de koopkrachtdaling zijn de Amerikanen bewuster bezig met hun budget.

De winkelformule van Target is beduidend anders dan van Walmart. Target richt zich meer op de duurzame consumptiegoederen zoals elektronica, witgoed, lifestyle en dergelijken. De impulsaankopen bij Target liggen met 21 procent beduidend hoger dan de 12 procent bij Walmart. Nu de Amerikanen bewuster nadenken over hun bestedingen, wordt er prioriteit gegeven aan een goed gevulde koelkast.

Walmart zag de omzet in het derde kwartaal met 8,2 procent toenemen en heeft derhalve de omzetverwachtingen voor de rest van het jaar verhoogd. Bij Target daarentegen bleef de omzetstijging in het afgelopen kwartaal steken bij slechts 2,7 procent. De retailer uit Minneapolis heeft de omzetverwachtingen voor de rest van het jaar verlaagd vanwege de zwakke kooptrends.

De minder dan gebruikelijke impulsaankopen door de Amerikanen kan erop duiden dat er juist nu gewacht wordt op de aantrekkelijke “Black Friday en Cyber Monday” aanbiedingen.  

Prijzen stijgen

De economie van de Verenigde Staten draait voor ongeveer 70 procent op de binnenlandse bestedingen. Gisteren maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid bekend dat het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering daalde met 4.000 naar 222.000. De verwachting van economen lag op 225.000 aanvragen. Dit betekent dat de arbeidsmarkt nog steeds sterk blijft. Een sterke arbeidsmarkt is goed voor het consumentenvertrouwen. De beter dan verwachte detailhandelsverkopen zouden derhalve geen verrassing mogen zijn.

Zolang de Amerikanen blijven besteden, is het nog steeds mogelijk om de gestegen kosten door te berekenen in de afzetprijzen met als gevolg een voortdurende hoge inflatie.

Rente piekt volgend jaar

De voorzitter van de St. Louis Fed, James Bullard, vindt dat het niveau van de huidige beleidsrente van 3,75 tot 4 procent niet voldoende is om de inflatiedoelstelling van 2 procent te bereiken. Om de huidige inflatie onder de duim te krijgen zal de beleidsrente volgens Bullard opgetrokken moeten worden naar 5 tot 7 procent. De markt rekent erop dat de inflatie volgend jaar afzwakt, maar zowel de markt als de monetaire beleidsbepalers voorspellen al anderhalf jaar lang een dalende inflatie. Als blijkt dat de inflatie de komende maanden en kwartalen verder afneemt dan is een verhoging van de beleidsrente naar 7 procent wellicht niet nodig. De door Bullard genoemde ondergrens van 5 procent is in lijn met de verwachtingen van de financiële markten die ervan uitgaan dat de beleidsrente volgend jaar piekt op ongeveer 5 procent.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten