Auteur: Krist Plazier    Datum: 01-12-2022

Applaus van beleggers voor Powell

Het was voor Europese beleggers gisteren een aardige dag. De aandelenmarkten kabbelden rustig omhoog. Het sentiment werd woensdag ondersteund door de hoop dat China zijn strenge coronabeleid zal versoepelen en omdat uit data bleek dat de inflatie in de eurozone voor het eerst sinds medio 2021 op jaarbasis is gedaald. Nadat de Europese beleggers tevreden huiswaarts waren gegaan om van hun avond te genieten, gingen de Amerikaanse beleggers los. Vooral na een speech van Fed-voorzitter Powell gingen de Amerikaanse markten in een hoge versnelling omhoog. De markt kreeg deze 'boost' omdat Jerome Powell suggereerde dat de Amerikaanse centrale bank de rente in december tijdens de volgende beleidsvergadering waarschijnlijk met een half procentpunt zal verhogen. Hiermee verlaat de Fed het pad van stappen van 75 basispunten zoals bij de afgelopen 4 vergaderingen. Powell sprak van een oververhitte arbeidsmarkt en zei dat deze meer moet afkoelen wil de Fed er zeker van zijn dat de inflatie een duurzame neerwaartse beweging zal maken in de richting van zijn doelstelling van 2 procent. “Omdat de Fed de rente snel heeft verhoogd en het tijd kost voordat deze verhogingen de economie beïnvloeden, zou het logisch zijn als de Amerikaanse centrale bank de renteverhogingen vertraagt”, zei hij. "Het moment om het tempo van de renteverhogingen te matigen, kan tijdens de vergadering van december zijn", zo vervolgde de Fed-voorzitter. Hiermee zei hij overigens niets nieuws want dit bleek ook al uit de notulen van de vorige vergadering die vorige week werden vrijgegeven. Maar de kracht van de boodschap zit ‘m duidelijk in de herhaling, zo blijkt maar weer.

Na de speech van Powell aan de Brookings Institution in de Amerikaanse hoofdstad gingen de Amerikaanse effectenmarkten naar een prachtig slot. De Dow Jones sloot 2,18 procent hoger, de S&P 500 won 3,09 procent en de grootste plus was voor technologiebeurs Nasdaq die 4,41 procent hoger sloot. Onze belegging Nvidia, dat om diverse redenen de afgelopen maanden stevig is gedaald, herstelde met ruim 8 procent. De Dow Jones Index zit al enkele weken in een trend omhoog. Door het extra sprongetje van gisteravond, heeft de index nu als eerste de ‘bearmarket’ weer verlaten. Dit betekent dat de Dow sinds het dieptepunt van 30 september met meer dan 20 procent is gestegen.

De grote voordelen van houtbouw

Hoewel we dringend om extra woningen verlegen zitten in Nederland, kunnen er maar weinig bouwprojecten van start gaan. Vanwege de stikstofproblematiek kunnen er geen vergunningen afgegeven worden. De bouw is één van de meest vervuilende industrieën. Dat komt door al het zware materieel op de bouwplaats. Houtbouw is dan een idee om heel vrolijk van te worden. Indien de bouw van woningen of zelfs hele flatgebouwen louter met hout zal plaatsvinden, zijn veel minder kranen, zware machines en vrachtwagens nodig. Bovendien is er met houtbouw veel meer voorfabricage mogelijk in de fabriek. De bouwplaats wordt dan meer een assemblageplek. 

Houtbouw wordt steeds populairder in Nederland. In het voorjaar werd in het Amstelkwartier in Amsterdam de grootste houten woontoren van Nederland opgeleverd. Het appartementengebouw heeft de naam ‘Haut’ gekregen en is 73 meter hoog. Maar ook in andere gemeenten wordt er nagedacht over houtbouw. Zo is er het voornemen om in Eindhoven een hele woonwijk van hout te bouwen. De regio Amsterdam heeft zich gecommitteerd aan 20 procent houtbouw in 2025. De opschaling gaat nu heel snel. Dat steeds meer gemeenten hierover nadenken is logisch. Zo kunnen ze immers direct aan de slag omdat het stikstofprobleem veel minder speelt. Andere voordelen van houtbouw zijn minder geluidsoverlast en voor de vervaardiging van beton en staal is veel meer energie nodig. Tegenwoordig ook wel een dingetje. Ook is het een feit dat hout CO2 opneemt en vasthoudt in plaats van dat er veel CO2 vrijkomt bij het bouwen. Technisch en ecologisch gezien is grootschalige houtbouw mogelijk en als je voor elke gevelde boom een nieuwe boom plant kan de CO2-teller zelfs teruglopen. Maar ook momenteel groeien er al meer bomen op aangeplante ‘bomenakkers’ dan dat je huizen kunt bouwen.

De voordelen en gunstige vooruitzichten van houtbouw waren voor Fintessa één van de redenen om voor de cliënten de aandelen van Stora Enso, de op één na grootste bosbouwer ter wereld, te kopen. Bovendien vervaardigt Stora Enso niet alleen hout voor de bouw maar is het ook één van de grootste fabrikanten van duurzame verpakkingsmaterialen en producent van koolstof voor batterijen. Met het fabriceren van hout voor de bouw realiseert het bedrijf zo’n 20 procent van de totale omzet. Maar de aandelen van Stora Enso zijn niet alleen een kansrijke en duurzame propositie. Ook zakelijk is het aandeel aantrekkelijk met een gunstige koers/winstverhouding van 8 voor dit jaar en een dividendrendement van bijna 4 procent. We houden de aandelen van deze oudste naamloze vennootschap ter wereld (anno 1288) dan ook stevig vast!

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten