Auteur: Joop van de Groep    Datum: 13-05-2022

 

Apple onttroond

Jerome Powell mag officieel beginnen aan zijn tweede termijn als voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, de Fed. President Joe Biden heeft vorig jaar november Powell voorgedragen voor een tweede termijn. De Senaat keurde zijn herbenoeming goed met een ruime meerderheid van 80 voor en 19 tegen. 

Zuidwaarts

Tijdens een radiointerview voorafgaande aan zijn herbenoeming gaf Powell aan dat de Fed vastberaden is om de inflatie onder controle te krijgen. Hij gaf tegelijkertijd toe dat de monetaire verkrapping door de centrale bank de economie zal doen afkoelen. De trigger voor een eventuele recessie zal echter afkomstig zijn van externe factoren die buiten de invloedsfeer van de Fed liggen. Hierbij doelde Powell op de geopolitieke spanningen in Oekraïne en problemen in de toeleveringsketens. Op de vraag of er een verhoging van de rente met 75 basispunten weer op tafel ligt naar aanleiding van de deze week gepubliceerde inflatiecijfers was Powell duidelijk. De komende twee rentevergaderingen in juni en juli ligt een renteverhoging van 50 basispunten voor de hand. De Fed-voorzitter hield wel een slag om de arm. Mochten de prijzen minder hard stijgen dan verwacht, dan zijn de monetaire beleidsmakers bereid om minder hard op de rem te trappen. Mocht de inflatie hardnekkiger blijken te zijn dan zal de centrale bank niet aarzelen om harder op de rem te trappen.

De gisteren gepubliceerde Producenten Prijs Index (PPI) in de Verenigde Staten steeg in de maand april conform de verwachtingen met 11 procent op jaarbasis. Dit is een half procent minder dan de recordstijging in maart. Het zou voor de rust op de financiële markten een zegen zijn als zowel de Consumenten Prijs Index als de Producenten Prijs Index de komende maanden verder zuidwaarts bewegen. 

Berenmarkt  

Het oliekartel OPEC heeft zijn prognose voor de wereldwijde vraag naar olie met 310.000 vaten per dag neerwaarts bijgesteld tot een groei van 3,36 miljoen vaten per dag in 2022. Hierbij wordt rekening gehouden met een negatieve impact op de vraag vanuit China vanwege de lockdownmaatregelen. Ook de mogelijke sancties van de Europese Unie tegen Russische olie zal van invloed zijn op de vraag. De Europese Unie is op zoek naar alternatieven voor de Russische olie. De meeste olieproducerende landen geven aan dat zij te kampen hebben met capaciteitsproblemen als gevolg van de productieverminderingen door de impact van de coronapandemie. Dit geldt overigens niet voor Saudi Arabië.

De OPEC+, inclusief Rusland, is in staat gebleken om de olieprijs te manipuleren. Zonder Rusland was dat niet mogelijk en stelt de OPEC weinig voor. Saudi Arabië kan de olieproductie wel opvoeren maar doet dat niet uit “respect” voor Rusland. 

Als gevolg van de gestegen olieprijs is de beurswaarde van het Saoedische olieconcern Aramco deze week boven de beurswaarde van Apple uitgekomen. Na twee jaar heeft Aramco de titel van waardevolste bedrijf ter wereld heroverd op Apple. Sinds begin van het jaar is het aandeel Apple met 20 procent gedaald en kwam daarmee als laatste FAANG-aandeel in een “berenmarkt” terecht.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten