Arbeid adelt

Door: Martine Hafkamp - 12 maart 2018

Er is wereldwijd steeds meer aandacht voor de onevenwichtigheden op de arbeidsmarkt. Zowel in de Verenigde Staten als in de Eurozone groeit in een aantal sectoren het aantal vacatures. Hoewel een deel door digitalisering en robotisering kan worden opgevangen zijn deze veelal ook nog eens moeilijk in te vullen. Hoewel het IMF pleit voor loonsverhogingen om de koopkracht van werknemers te vergroten en de economische groei te stimuleren, reageerden beleggers afgelopen vrijdag vooral opgelucht toen uit het officiële banenrapport bleek dat het in de Verenigde Staten met die loongroei wel meeviel. Doordat de angst voor inflatie wat wegviel bereikte de NASDAQ zelfs een nieuwe recordstand.

Hoe zit het nu precies met die krapte op de arbeidsmarkt en de lage loongroei? Wat betreft het tweede punt moeten we niet vergeten dat er in de officiële cijfers een gemiddelde stijging van het uurloon wordt weergegeven. Daar zit ook direct de crux; het is een gemiddelde en dus worden stijgingen en dalingen op een hoop geveegd. In de hele westerse wereld gaan nu en in de toekomst veel dure babyboomers met relatief hoge salarissen met pensioen. Zij worden veelal vervangen door jongeren met een lager salaris.

Ook zit er een verschil tussen het aantal mensen dat fulltime werkt en de werknemers die een fulltime baan willen hebben maar op het moment slechts in deeltijd aan de slag zijn. Corrigeren we daarvoor dan blijkt dat de werkelijke werkloosheid in de Verenigde Staten aanzienlijk hoger is. Er komt dan namelijk een percentage van 8,2 procent op de borden te staan. Hieruit blijkt tevens de mismatch op de arbeidsmarkt.

In diverse takken van sport als vervoer, bouw, technologie, zorg en retail wordt het niet alleen in de Verenigde Staten maar ook in ons eigen land steeds moeilijker om (goed) personeel te vinden. Wederom gemiddeld genomen is er sinds 2001 niet zo’n groot aanbod aan nieuwe banen geweest. Aan de andere kant is de participatiegraad, die het percentage meet van de volwassen bevolking dat aan het werk is of actief naar werk zoekt, gedaald van 67 procent in 2000 naar 63 procent nu. De productiviteit is in de Amerikaanse geschiedenis sinds de laatste recessie nog nooit zo langzaam gegroeid.

Arbeid adelt niet meer. Het beeld van de hardwerkende Amerikaan, Joe Sixpack, lijkt langzaam maar zeker te verdwijnen. Het is een gevolg van de al lange tijd geleden ingezette demografische ontwikkelingen als vergrijzing, maar ook van de wereldwijde digitalisering en globalisering. Aan die laatste trend zal ook Trump met z’n invoerheffingen weinig kunnen veranderen. De Amerikaanse maakindustrie verdwijnt langzaam maar zeker en het deel dat behoefte heeft aan staal kan niet uit de voeten met het spul dat in eigen land geproduceerd wordt….

Tesla op de rit?

Europa is druk in overleg met de Verenigde Staten over een mogelijke versoepeling van de aangekondigde maatregelen. Trump aan de andere kant houdt de druk op de ketel door te dreigen met aanvullende heffingen op geïmporteerde Europese auto’s. Het doel daarvan is duidelijk. De Amerikaanse auto-industrie kan immers best een steuntje in de rug gebruiken. Of ze echter aan de vraag uit eigen land kunnen voldoen is maar zeer de vraag. Afgelopen weekend werd bekend dat Tesla de laatste week van februari de productie van z’n langverwachte en nauwlettend in de gaten gehouden Model 3 heeft stilgelegd. Naar eigen zeggen was dat om de productielijn beter te stroomlijnen. Aan het eind van de maand moeten er 2.500 exemplaren van de band rollen. Dat aantal moet eind juni opgevoerd zijn naar 5.000. Dat is hoognodig, want op het vooruitzicht van de grootschalige productie van het voor velen financieel beter bereikte Model 3 is de marktwaarde van Tesla opgelopen tot 55,3 miljard dollar.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op.

 

Meer relevante berichten

Gewogen en te zwaar bevonden

Gewogen en te zwaar bevonden

24 september 2018

Dat de grote Amerikaanse technologiebedrijven het merendeel van de stijging van de Amerikaanse indices… Meer...

Ook voor de olieproductie geldt “America First”

Ook voor de olieproductie geldt “America First”

21 september 2018

Op de laatste dag van de zomer beleefden de aandelenbeurzen op Wall Street een zonnige dag. Meer...

Beleggen in de BV of in privé?

Beleggen in de BV of in privé?

20 september 2018

Directeur-grootaandeelhouders (dga’s) met een vrij te beleggen bedrag in hun BV wikken en wegen al jaren… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: