Auteur: Krist Plaizier Datum: 30-01-2020

Archer Daniels Midland verpulvert de analistenverwachtingen

De Amerikaanse gigant in de verwerking en verhandeling van ‘soft commodities’ (graan, sojabonen, maïs en dergelijke) kwam gisteravond met veel beter dan verwachte resultaten over het vierde kwartaal. Als gevolg van tegenvallende (maïs)oogsten door het slechte weer in het midwesten van de Verenigde Staten en de teruggevallen export naar China als gevolg van de handelsoorlog met dat land, waren de verwachtingen laag. Te laag blijkt nu. Archer Daniels Midland (ADM) heeft in het vierde kwartaal een aangepaste winst per aandeel verdiend van $ 1,42, bijna het dubbele van de gemiddelde analistenverwachting van $ 0,73. De fors hogere winst is voornamelijk gerealiseerd door hulp van het Witte Huis. ADM ontving namelijk voor $ 0,61 per aandeel aan belastingcompensatie voor de verkoop van biodiesel. Maar ook zonder rekening te houden met dit soort bijzondere posten kwam de winst hoger uit dan verwacht. De winst per aandeel kwam in dit geval uit op $ 0,90 (+64% jaar op jaar), oftewel $ 0,22 beter dan verwacht. De goede gang van zaken was te danken aan de Nutrition-divisie (het maken en verhandelen van voedingscomponenten). Vooral de toelevering aan de veevoederindustrie nam een hoge vlucht. Zorgenkindje blijft de ethanolverkoop. De verkoop van deze alcohol gemaakt uit maïs blijft onderpresteren door een negatieve marge. Op jaarbasis daalde de winst per aandeel van ADM met 24% naar $ 2,44, maar het goede vierde kwartaal laat zien dat het lek boven is. Als gevolg van de handelsoorlog met China, viel de Amerikaanse export van sojabonen naar China tegen. Dit kon ADM redelijk goed opvangen door Braziliaanse sojabonen aan de Chinezen te verkopen.

Outlook

Ook de uitkomst van de omzet in het vierde kwartaal was beter dan verwacht en kwam uit op $ 16,33 miljard. Deze groei van 2,4% jaar op jaar was 20 miljoen beter dan de gemiddelde analistenverwachting. CEO Juan Luciano voorziet een mooi jaar indien de afspraken in de fase 1 deal tussen China en de Verenigde Staten zullen worden nagekomen. In deze overeenkomst is afgesproken dat China veel agrarische producten zal gaan afnemen van de Verenigde Staten. Ook zullen de marktcondities naar verwachting aanzienlijk verbeteren en zal de winst van de Nutrition-divisie wederom toenemen. Naar verwachting met minimaal 20% waar dit in 2019 23% was.

Na de publicatie van de cijfers steeg ADM met meer dan 3% in de nabeurshandel. De verwachting is dat het aandeel tegen het negatieve beurssentiment van vandaag in, hoger zal gaan openen vanmiddag. Over een verhoging van het dividend stond niets in het persbericht, maar een nadere mededeling hierover volgde al snel vandaag. ADM verhoogt het dividend met 1 dollarcent (2,9%) naar 36 dollarcent per kwartaal. Het betreft de 45e jaarlijkse verhoging achtereen.

Roche maakt wederom meer omzet en winst

Dat het goed gaat met het Zwitserse Roche, was al bekend. Want bij elke presentatie van de kwartaalresultaten vorig jaar werd de grootste farmaceut ter wereld in oncologiemedicijnen positiever over haar eigen resultaten. Was men begin 2019 bij de toelichting op de jaarcijfers over 2018 nog voorzichtig, bij de presentatie van de cijfers over het eerste kwartaal werd de outlook al snel verhoogd naar een plus van minstens 5% van zowel de omzet als de winst ten opzichte van 2018. De verwachting nam gedurende het jaar toe tot 5 á 9% meer omzet en winst over 2019 bij gelijke valutakoersen. Vanochtend kwamen de Zwitsers met de jaarresultaten. Deze waren aan de bovenkant van de eigen verwachtingen. De omzet steeg in 2019 met 9% naar 61,5 miljard Zwitserse frank. De Verenigde Staten waren de grootste markt. De omzet steeg hier met 13% naar 26,7 miljard Zwitserse frank. De winst (ebitda) van het concern nam met 11% toe tot 22,5 miljard Zwitserse frank. Per aandeel steeg de winst met 13% naar CHF 20,16. Dit is meer dan de analisten gemiddeld verwachtten.

Vooral de verkoop van de nieuwe medicijnen, zoals Ocrevus (tegen multiple sclerose, omzet CHF 3,7 miljard, +57%), Hemlibra (tegen hemofilie, omzet CHF 1,4 miljard, +500%) en Tecentriq (tegen blaas- en longkanker, omzet CHF 1,9 miljard, +143%) maakt de sterk verminderde verkopen van de uit het patent gelopen blockbusters meer dan goed. De goede gang van zaken zorgt ervoor dat Roche voor het 33e jaar op rij het dividend verhoogt. Er wordt CHF 9,00 per aandeel voorgesteld.

Outlook

Voor het nieuwe jaar begint Roche wederom voorzichtig. Het concern verwacht een groei van de omzet en winst met 1 tot 5% bij constante wisselkoersen. Beleggers waren tevreden met de mededelingen van Roche en zetten het aandeel hoger nadat het in de opening eerst naar beneden ging.