Auteur: Joop van de Groep Datum: 30-07-2019

Bank of Japan opkoopkampioen

Wereldwijd is de centrale bank van Japan (BoJ) het meest agressief in het opkopen van waardepapieren. De Bank of Japan koopt niet alleen obligaties op, maar ook aandelen van Japanse beursgenoteerde bedrijven. Om niet bij elk Nikkei 225-bedrijf als grootaandeelhouder te boek komen te staan, koopt de centrale bank exchange-traded funds (ETF) op de Nikkei-index. De afgelopen 10 jaar is er voor 30 biljoen yen aan ETF’s gekocht, dit is ongeveer 80% van alle uitstaande Nikkei 225-index ETF’s. Inmiddels is ruim 5% van de marktwaarde van de grootste beursgenoteerde Japanse ondernemingen indirect in handen van de centrale bank. Het balanstotaal van de centrale bank is inmiddels groter dan het bruto binnenlands product van Japan. Vanochtend werd bekend dat de BoJ het zeer ruime monetaire beleid handhaaft en indien nodig extra maatregelen zal treffen als de inflatiedoelstelling verder uit het zicht raakt.

De sterker dan verwachte daling van de Japanse industriële productie in juni zal mede debet zijn geweest aan het besluit van de centrale bank. Ondanks het negatieve nieuws over de industrie sloot de Nikkei-index 0,4% hoger. Robotmaker Fanuc Corp., top 5 positie in onze Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF met een weging van 6,57%, presteerde beter dan verwacht waardoor het aandeel 3,1% hoger sloot.

Allez les Gilets Jaunes

Vanochtend kwam het Institut national de la statistique et des études économiques (Insee) met een voorlopige raming van de groei van het Franse bruto binnenlands product over het afgelopen kwartaal. Op kwartaalbasis is de groei teruggevallen van 0,4% naar 0,2%. Economen hadden een groei voorzien van 0,3%. Ondanks het stimuleringspakket van 17 miljard euro, afgedwongen door de gele-hesjes-beweging, daalden de bestedingen van de huishoudens van 0,4% naar 0,2%. De bescheiden groei komt vrijwel geheel op het conto van de bedrijfsinvesteringen en overheidsuitgaven. De binnenlandse investeringen groeiden van 0,5% naar 0,9%. De Franse handelsbalans bleef vrijwel in evenwicht. De importen stegen slechts met 0,1% en de exporten stegen met 0,2%. Dit betekent dat de invloed van de internationale handel op de economische groei vrijwel nihil is geweest.

NXP minder mobiel

NXP Semiconductors uit Eindhoven zag de omzet in het tweede kwartaal dalen met 3% op jaarbasis. Iets beter dan de verwachtingen van analisten. De winst per aandeel is het afgelopen kwartaal gedaald van 16 cent naar 14 cent. NXP is één van de grootste chipleveranciers aan de autosector wereldwijd. De automobielsector wordt zwaar geraakt door de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. Ondanks het feit dat deze week de onderhandelingen weer worden opgestart, ziet het er niet naar uit dat er op korte termijn een overeenkomst gesloten wordt. NXP is derhalve voorzichtig met zijn omzetverwachtingen en ziet vooralsnog de vraag niet verbeteren.

NXP is gevoelig voor de economische ontwikkelingen in China, toenemend protectionisme en de ban op Huawei (goed voor 1,6% van de omzet van NXP). Analisten verwachten een verbetering van de operationele winstmarge als gevolg van kostenbesparingen. De inkoop van eigen aandelen in combinatie met de verbetering van de winstmarge zorgen voor een stijging van de winst per aandeel op korte termijn. Desalniettemin zal de zwakke omzetoutlook ervoor zorgen dat het aandeel aanzienlijk lager gaat openen.