Auteur: Jan Bouius Datum: 14-10-2020

ASML bewijst zich weer

Beleggers kunnen weer opgelucht ademhalen, voor zover ze dat al niet deden. ASML dat een weging van ruim 15 procent in de AEX heeft en het meest verhandelde aandeel op de Euronext beurzen is, bewijst met zijn derde kwartaalcijfers nagenoeg coronaproof te zijn. Waar je normaal zou verwachten dat de vraag naar chips en daarmee ook naar chipmachines van ASML sterk samenhangt met de economische groei, zie je eens te meer dat de coronapandemie dergelijke wetmatigheden op zijn kop zet. Door het coronavirus en de daarmee samenhangende lockdowns is juist een aantal digitale trends versneld wat ervoor zorgt dat de vraag naar machines van ASML op z’n minst intact blijft. Daarbij heeft ASML het voordeel dat het de enige aanbieder ter wereld is van hoogwaardige EUV systemen waarmee sneller kleinere chips zijn te fabriceren.

Over het derde kwartaal behaalde de chipmachinefabrikant uit Veldhoven een omzet van 4 miljard euro, een stijging van 19 procent ten opzichte van een kwartaal geleden en maar liefst 32 procent meer dan het derde kwartaal 2019. Daarmee overtrof het bedrijf niet alleen zijn eigen verwachtingen maar ook die van de analisten waar de consensus op 3,7 miljard euro lag. De brutomarge kwam volgens, in overeenstemming met voorspellingen uit op 47,5 procent. Ten opzichte van het tweede kwartaal steeg de nettowinst met 310 miljoen euro naar 1,06 miljard euro, wat neerkomt op 2.54 euro per aandeel. Dat laatste was maar liefst 30 cent hoger dan verwacht.

Ook het orderboek liep in het derde kwartaal fraai op. Bleef de orderontvangst in het tweede kwartaal op slechts 1,1 miljard euro steken vanwege terughoudendheid bij afnemers, nu kwam dat uit op 2,9 miljard euro, bijna 100 miljoen euro meer dan verwacht. Wel heeft het bedrijf nog steeds last van de geopolitieke spanningen tussen de Verenigde Staten en China. Zo heeft het nog steeds geen exportvergunning gekregen om de nieuwe EUV machines ook aan China te leveren. Maar gelukkig zijn ze daar ook nog steeds tevreden met de oudere DUV machines. Naar verwachting zal de Chinese omzet daardoor dit jaar toch nog van 800 miljoen euro naar 1 miljard euro stijgen.

Voor het vierde kwartaal is bestuursvoorzitter Peter Wennink goed gestemd. Hij verwacht een omzet te behalen tussen de 3,6-3,8 miljard euro en een brutomarge van 50 procent. Wat dat betreft ligt de onderneming goed op schema om zijn doelstellingen voor 2020 te behalen; dat is een omzet- en winstgroei van 10 procent. Er is voor ASML dan ook geen reden meer om in deze coronatijd terughoudend te zijn. Het tijdelijk stopgezette aandelen inkoopprogramma wordt hervat en in november zal het zijn aandeelhouders een interim-dividend uitkeren van 1,20 euro.

Op de beurs neemt men deze goede resultaten overigens voor lief. In een vlakke AEX daalt het aandeel met 1 procent. Zoals zo vaak is het bezit van de zaak voor beleggers het einde van het vermaak. Maar gezien de grote vraag naar chips de komende jaren en de prijsmacht van ASML met zijn unieke EUV systemen houden wij bij Fintessa de aandelen voor onze cliënten stevig vast.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten