Auteur: Jan Bouius Datum: 15-07-2020

ASML blijft optimistisch

De Nederlandse chipmachinebouwer ASML, zwaargewicht in de AEX met een weging van 16 procent, presenteerde vanochtend de cijfers over het tweede kwartaal. Dat was niet alleen spannend vanwege het grote gewicht in de AEX, maar ook omdat het aandeel dit jaar 30 procent in de plus staat en ASML bij de cijferpresentatie over het eerste kwartaal geen outlook durfde af te geven vanwege het coronavirus.

De cijfers waren fraai, ondanks dat ze iets onder de verwachtingen van analisten bleven. De omzet over het tweede kwartaal kwam uit op 3,33 miljard euro, een stijging van 29 procent ten opzichte van een jaar eerder. De brutowinst marge verbeterde van 43 naar 48,2 procent en de nettowinst steeg met 57,77 procent naar 751 miljoen euro. De winst per aandeel kwam uit op 1,79 euro.

Onder de verwachtingen? Ja, want analisten hadden op gemiddeld op een omzet van 3,49 miljard euro gerekend en een nettowinst van 889,4 miljoen euro. Maar die ‘domper’ wordt goed gemaakt door de beter dan verwachte outlook voor het derde kwartaal. Voor deze drie maanden rekent ASML op een omzet van 3,6-3,8 miljard euro waar de verwachtingen van het analistengilde op 3,42 miljard euro lagen.

Het een en ander zal te maken hebben met vertraagde leveringen door lockdownmaatregelen in het eerste halfjaar. Hierdoor wordt de omzet van 4 EUV machines, die wel al verscheept zijn, pas ingeboekt op het moment dat ze op de plaats van bestemming geïnstalleerd en getest zijn. Die uitgestelde omzet zullen we in het tweede halfjaar in de boeken bijgeschreven zien. Volgens topman Peter Wennink is de onderneming op dit moment weer grotendeels in normaal vaarwater terechtgekomen. Hij durft de uitgesproken verwachting van begin dit jaar, dat 2020 een mooi jaar wordt in termen van omzet en winstgevendheid, dan ook te herhalen.

Verder dan 2020 kijkt ASML (nog) niet vooruit, maar met een orderboek van iets onder de 10 miljard euro, waarvan 54 EUV systemen, kunnen ze in Veldhoven wel even vooruit. Door de capaciteit voor volgend jaar uit te breiden naar 45-50 EUV systemen, terwijl het dit jaar verwacht 35 systemen te kunnen leveren, spreekt het zonder iets te zeggen voldoende vertrouwen uit wat betreft de toekomst. Sowieso heeft de chipsector, ondanks de recessie, de wind in de zeilen door het vele thuiswerken. Het is een sector waar ASML in feite het monopolie heeft met haar EUV machines. Met deze machines kunnen klanten als Intel, Samsung en TSMC hun producten sneller, goedkoper en energiezuiniger maken.

Wanneer het lopende eigen aandelen inkoopprogramma van 6 miljard euro hervat wordt, is nog ongewis. Eind maart zette ASML deze inkopen even op hold. Maar met de huidige gang van zaken lijkt niets de onderneming in de weg te staan om dat weer te hervatten. Aan de andere kant, wat in het vat zit verzuurt niet, dus zoveel maakt het moment van inkopen niet uit. Belangrijker zou een exportvergunning naar China zijn, maar gezien de handelsvete tussen de Verenigde Staten en China kan dat nog lang op zich laten wachten.

ASML kondigde tevens een overname aan van Berliner Glas. Deze Duitse producent van keramische en optische modules levert onderdelen die van belang zijn voor de ontwikkeling van de machines van ASML. Er werken bijna 1.100 werknemers en het behaalde in 2019 een omzet van 229 miljoen euro. In 2018 won het bedrijf nog de ‘Entrepreneur of the Year’ Business Award van EY in Duitsland. De overnamesom werd niet bekend gemaakt.

Aan de koersreactie te zien zijn beleggers vandaag minder optimistisch dan topman Peter Wennink. Maar na een koersstijging van meer dan 30 procent dit jaar alleen al, is het niet meer dan normaal dat het aandeel met cijfers die niet boven de verwachtingen uitkomen, een klein stapje terug doet.