Auteur: Jan Bouius  Datum: 19-07-2023

ASML cijfert, maar Microsoft steelt de show

Met de publicatie van de tweede kwartaalcijfers van ASML kunnen we gerust stellen dat het cijferseizoen in Europa écht geopend is. Natuurlijk hebben we al de cijfers van een paar bedrijven gezien, maar ASML weegt nu eenmaal het zwaarste in ‘onze’ AEX met een gewicht van 16,6 procent. En ook in de Euro Stoxx 50 is ASML het aandeel met de grootste weging. Met een gewicht van 8,75 procent overtroeft het bedrijf de nummers twee en drie LVMH en SAP.

Overigens lijken de verwachtingen voor het Europese cijferseizoen niet al te hooggespannen. Op jaarbasis wordt er op een winstdaling van 8,2 procent gerekend. Maar dat geeft een behoorlijk vertekend beeld. Vorig jaar hadden we nog met torenhoge energieprijzen te maken. Intussen zijn die als sneeuw voor de zon verdwenen. Het is dan ook logisch dat de energiesector het vergeleken met een jaar terug ‘slecht’ zal doen. Naar verwachting is hier de omzet met zo’n 30 procent gedaald en de winst met ongeveer 47 procent. Exclusief de energiesector mogen we rekenen op een winststijging van ongeveer 4,2 procent op jaarbasis. De technologiesector zal hierbij met een verwachte winststijging van 43,9 procent de boventoon voeren.

ASML beter dan verwacht

Zo’n forse winstsprong zien we vandaag bij ASML niet, al scheelt het niet veel. Over het tweede kwartaal behaalde de politiek veel besproken chipmachinemaker een 28 procent hogere omzet van 6,9 miljard euro met een brutomarge van 51,3 procent. De nettowinst steeg daarbij met 37,6 procent tot 1,94 miljard euro. Vooraf had ASML ingezet op een omzet van 6,5-7 miljard euro met een brutomarge van 50-51 procent. Onder de analisten lag de consensus op 1,82 miljard euro winst en 6,74 miljard euro omzet. De winst per aandeel steeg daarbij met 39,3 procent naar 4,93 euro. Hiervan wordt op 10 augustus een interim-dividend van 1,45 euro uitgekeerd.

De orderintake van 4,5 miljard euro, waarvan 1,6 miljard aan EUV systemen, was eveneens beter dan de verwachte 3,3 miljard euro. In totaal komt het orderboek uit op een fraaie 38 miljard euro. Daarmee moet het concern op de korte termijn in staat zijn allerlei politieke en economische klippen te omzeilen.

Wat bij de omzetcijfers opviel is dat het exportaandeel van China verdrievoudigde van 8 naar 24 procent. Blijkbaar zijn ze daar aan het hamsteren geslagen voor straks in september ook de meest geavanceerde DUV machines van ASML, in navolging van de EUV machines, aan een exportvergunning (lees exportverbod) onderworpen worden. Geruststellend is echter dat CEO Peter Wennink verwacht dat al die extra Amerikaanse bemoeienissen geen significante impact zullen hebben op zowel de outlook voor dit jaar als de lange termijn vooruitzichten.

Sterker nog, dankzij de gestegen Chinese vraag naar de relatief oudere DUV machines verwacht ASML dat de omzet dit jaar richting 30 procent zal stijgen ten opzichte van vorig jaar. Eerder legde men deze lat op een omzetstijging van 25 procent. Daarnaast blijft de lange termijn outlook, zoals gepresenteerd op de beleggersdag in november 2022, staan. Dat is een jaarlijkse omzet tussen 30-40 miljard euro in 2025 met een brutowinstmarge van 54-56 procent hetgeen in 2030 gestegen moet zijn naar 44-60 miljard euro omzet en een marge van 56-60 procent.

Kunstmatige intelligentie blijft koers Microsoft stuwen

Dankzij een koersstijging van vier procent wist Microsoft gisteren op een nieuwe hoogste koers ooit te sluiten. Het aandeel is dit jaar al met 50 procent gestegen dankzij allerlei ontwikkelingen op het gebied van artificiële intelligentie (AI). Gisteren wist Microsoft zijn aandeelhouders te enthousiasmeren door de prijzen van de nieuwe AI-abonnementsdienst bekend te maken. Microsofts Copilot abonnementsservice dat AI toevoegt aan Office-producten als Word, Excel en Teams gaat gebruikers 30 dollar per maand extra kosten. De Copilot kan bijvoorbeeld presentaties ontwerpen, vergaderingen samenvatten of inkomende e-mails rangschikken en wordt inmiddels al door 600 grote klanten getest. Daarnaast introduceerde het Bing Chat Enterprise, een zakelijke versie van de AI-chatbot maar dan met meer privacy-opties om te voorkomen dat bedrijfsgegevens uitlekken.

Maar ook de aankondiging van Meta (facebook) dat het zijn vernieuwde open-source AI-model Llama gratis zal aanbieden aan onderzoekers en bedrijven speelt Microsoft in de kaart. Microsoft is daarbij namelijk de ‘preferred partner’ van Meta. De nieuwe Llama 2 software draait op Windows en zal gedistribueerd en gehost worden via Microsofts clouddienst Azure. Dat betekent dat bedrijven die van de door Meta gratis beschikbare software gebruik willen maken, wel Microsoft zullen moeten betalen voor zijn clouddiensten. Geen wonder dat de beleggers met het hoofd in de wolken blijven lopen.

 

 

 

 

 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten