Auteur: Jan Bouius    Datum: 25-01-2023

ASML ijzersterk

De Nederlandse chipmachinefabrikant ASML opende vanochtend zijn boeken over het vierde kwartaal 2022. De omzet kwam overeenkomstig de verwachtingen uit op 6,4 miljard euro en daarop wist het een brutomarge van 51,5 procent te behalen. Dit is anderhalf procent hoger dan vantevoren werd gedacht. De nettowinst kwam uit op 1,8 miljard euro, ofwel 4,60 per aandeel. Over geheel 2022 kwam de omzet uit op 21,2 miljard euro en lag de brutowinstmarge op 50,5 procent. Het resulteerde in een nettowinst van 5,6 miljard euro, ofwel 14,14 euro per aandeel. Analisten hadden op een nettowinst van 5,51 miljard euro gerekend.

Het orderboek dikte in het vierde kwartaal aan met 6,3 miljard euro aan bestellingen waarvan 3,4 miljard euro voor de nieuwste EUV machines. Daarmee is het totale orderboek uitgekomen op 40,4 miljard euro, bijna tweemaal de gehele omzet van afgelopen jaar. De huidige vraag is dan ook nog steeds veel hoger dan ASML kan produceren. ASML merkt dan ook weinig van de vrees voor een eventuele recessie. Want ondanks dat de klanten van ASML de laatste maanden de markten zien verslechteren, plaatsen ze wel alvast orders om in te kunnen spelen op het toekomstige herstel.

Al met al prachtige cijfers, maar wie weet dat het kortetermijn vooruitzicht de beleggers wat teleurstelde. Voor het lopende kwartaal verwacht ASML namelijk een omzet tussen de 6,1 en 6,5 miljard euro te behalen met een bijbehorende marge tussen de 49 en 50 procent. Analisten gingen hier uit van 6,1 miljard euro, echter wel met een marge van 51,4 procent. Kortom, een beetje zoet en een beetje zuur, maar ASML is getuige ook de vierde kwartaalcijfers wel eens wat vaker te voorzichtig gebleken. Dat het bedrijf extra kosten moet maken vanwege de hoge inflatie en capaciteitsuitbreiding, daar heeft het al eerder voor gewaarschuwd.

Voor geheel 2023 rekent ASML op een verkoopstijging van minimaal 25 procent met daarbij een lichte verbetering van de brutomarge ten opzichte van 2022. Een behoorlijke versnelling ten opzichte van de omzetstijging van 14 procent van afgelopen jaar. De daling van de koers na opening schuiven wij dan ook maar onder het kopje ‘het bezit van de zaak, is het einde der vermaak’. Wij blijven onverminderd positief over deze Nederlandse toponderneming.

Microsoft verrast…

Microsoft publiceerde gisteravond zijn cijfers over het fiscaal tweede kwartaal 2023. Op een omzet van 52,75 miljard dollar wist Microsoft een nettowinst te behalen van 17,37 miljard dollar, ofwel 2,32 dollar per aandeel. Ondanks dat de omzet iets onder de lat uitkwam, viel de winst mee. Analisten hadden op een winst van 2,29 dollar per aandeel gerekend.

Dat de verkopen van het Windows besturingssysteem met 39 procent kelderden, dat deerde de beleggers niet. Tijdens de pandemie is er fors meer uitgegeven aan computers waardoor er nu, volgens onderzoeksbureau Gartner, wereldwijd zo’n 30 procent minder computers verkocht zijn. Beleggers focussen echter meer op de Microsoft Cloud-verkopen en die waren prima. Hier behaalde Microsoft 27,1 miljard dollar omzet, een stijging van 29 procent in constante valuta. Het Intelligent Cloud paradepaardje Azure zag zijn omzet zelfs met 38 procent stijgen en dat overtrof daarmee de verwachtingen.

Azure heeft hierdoor intussen al een marktaandeel van 30 procent in de clouddienstverlening, waar dat vier jaar geleden nog slechts 20 procent was. De inhaalslag is gemaakt en volgens CEO Nadella staat de volgende grote golf in computing op het punt geboren te worden. Microsofts Cloud verandert ‘s werelds meest geavanceerde Artificial Intelligence modellen in een nieuw computerplatform, zo stelde Nadella, om het belang van de extra investeringen in de chatbot ChatGPT nog eens te onderstrepen.  

Na deze goede berichten en cijfers kwam er tijdens de conference call met analisten echter een tegenvaller bovendrijven. Na een groei van bijna veertig procent bij Azure cloud verwacht Microsoft voor het huidige kwartaal een tempering van die groei met zo’n 4 tot 5 procent. Reden hiervoor is dat grote klanten momenteel onder andere geld proberen te besparen op hun bestaande applicaties die in de cloud draaien. Waar beleggers aanvankelijk het aandeel nabeurs 5 procent hoger zetten, verdween deze winst als sneeuw voor de zon en staat het aandeel voorbeurs nu bijna 2 procent lager.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten