Auteur: Jan Bouius Datum: 21-04-2021

ASML in topvorm

Als de verwachtingen hooggespannen zijn vraag je je wel eens af hoeveel beter het nog kan. Wereldwijd is er een schreeuwend tekort aan computerchips en dat maakt de semiconductorsector dit jaar uitermate hot. Dat geldt met name voor de Veldhovense chipmachinebouwer ASML waarvan de koers van het aandeel dit jaar tot en met gisteren al 30 procent gestegen was vanwege de aangekondigde investeringsplannen van haar grootste klanten. Analisten rekenden er dan ook op dat ASML vandaag de omzetverwachtingen voor het hele jaar zou verhogen. Als de lat voor een bedrijf zo hoog ligt is het altijd maar de vraag of het daarover weet te springen, maar dat deed AMSL met verve!

Het concern rapporteerde over het eerste kwartaal een omzet van 4,4 miljard euro waar analisten op 4 miljard euro hadden gerekend. Daarnaast is de daarop behaalde brutomarge van 53,9 procent flink hoger dan de verwachte 50-51 procent. Al met al resulteerde het in een nettowinst van 1,33 miljard euro, waar die een jaar geleden slechts 391 miljoen euro bedroeg. De beter dan verwachte cijfers waren vooral te danken aan de vele software updates die bestaande klanten uitvoerden om zo hun capaciteit te verhogen.

Ook de nieuwe orderintake verliep voorspoedig waardoor ASML positief vooruit kan blikken. Waar het eerder uitging van een omzetstijging met dubbele cijfers, gaat men er nu van uit dat de omzet dit jaar met 30 procent zal stijgen. Daarop denkt men een brutomarge te behalen van 51-52 procent, ten opzichte van een eerdere verwachting van 50,5 procent. Met deze beter dan verwachte resultaten en indrukwekkende outlook bewijst ASML in topvorm te zijn en het legt de lat voor zichzelf hoog. Geen wonder dat het vandaag een van de sprankelende sterren op het Damrak is.

Sterke start Randstad

Ook uitzendgroep Randstad publiceerde over de hele linie beter dan verwachte resultaten, hoewel die op de beurs vanochtend nog niet zo gewaardeerd worden. De omzet in het eerste kwartaal steeg met 2 procent tot 5,53 miljard euro, waar de consensus op 5,47 miljard euro lag. Hierop realiseerde het concern een brutomarge van 19,2 procent en een brutowinst van 1,06 miljard euro, eveneens iets hoger dan de verwachtingen. De aangepaste nettowinst voor de aandeelhouders steeg ten opzichte van een jaar geleden met 33 procent van 106 miljoen euro naar 141 miljoen euro. Per aandeel komt dat uit op 76 eurocent.

Autonoom zag de uitzender de omzet met 6,4 procent stijgen, waarbij vooral Europa en Amerika een sterk herstel lieten zien. In Nederland steeg de omzet met 9 procent met ook betere marges, in Frankrijk steeg de omzet met 4 procent en in Noord-Amerika met 5 procent.

In deze laatste twee regio’s doet Randstad het veel beter dan de concurrentie, zo benadrukte topman Jacques van den Broek tijdens de toelichting op de cijfers. Randstad groeit nu drie keer zo hard als concurrent Manpower, die op een groei van 2 procent bleef steken. Daarnaast voorspelt van den Broek dat de impact van de coronapandemie op de arbeidsmarkt straks slechts een korte inzinking zal blijken te zijn. Voor Randstad zelf lijkt dat in ieder geval opgeld te doen; de omzet in april ligt bijna op het niveau van topjaar 2019. Mocht straks het virus de economie niet meer beteugelen, dan lijkt dat alleen maar beter te kunnen gaan.

Nieuwe medicijnen Roche presteren goed

De Zwitserse farmaceut Roche zag de omzet afgelopen kwartaal licht teruglopen naar 14,93 miljard Zwitserse frank, nipt hoger dan de consensus. Tegen vaste wisselkoersen betrof het een 3 procent omzetstijging en dat is gezien de opkomst van allerlei biosimilars een hele prestatie.

Deze biologische alternatieven voor gevestigde kankermedicijnen als MabThera/Rituxan, Avastin en Herceptin kostten het concern het afgelopen kwartaal namelijk 1,6 miljard Zwitserse frank aan omzet met als gevolg dat de farmaceutische divisie van Roche de omzet met 9 procent zag teruglopen naar 10,6 miljard Zwitserse frank, iets lager dan de verwachte 10,74 miljard Zwitserse frank. Deze verwachte neergang werd overstemd door de aanhoudende groei van de nieuwe medicijnen die Roche na 2012 gelanceerd heeft. Deze zagen de omzet met 20 procent stijgen. Daarnaast nam bij Roche de omzet van de diagnostische divisie, waaronder de Covid-19 testen vallen, met 55 procent toe tot 4,33 miljard Zwitserse frank, waar de consensus op 4,06 miljard Zwitserse frank lag. Al met al zijn het cijfers waar de beleggers vrede mee hebben, zeker omdat Roche onverminderd vasthoudt aan de outlook voor heel 2021. Concreet komt dat erop neer dat er wordt gerekend op een omzetgroei van ruwweg 5 procent tegen constante wisselkoersen.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten