Auteur: Jan Bouius     Datum: 19-10-2022

ASML overtreft de verwachtingen

De Nederlandse chipmachinefabrikant ASML publiceerde vanochtend de derdekwartaalcijfers. Het is een cijferpresentatie waar veel beleggers met spanning naar zullen hebben uitgekeken, want tot nu toe was ASML, na Shell het grootste beursfonds van Nederland, een boegbeeld van het droevige beurssentiment. Stijgende rente en recessieangst, strengere Amerikaanse exportbeperkingen richting China en waarschuwende sectorgenoten duwden de koers van ASML vanaf het begin van dit jaar meer dan 40 procent naar beneden. Maar wie naar de derdekwartaalcijfers kijkt, vraagt zich af waarover iedereen zich zo druk heeft gemaakt. Van crisis is bij ASML in ieder geval totaal geen sprake.

Over de afgelopen drie maanden behaalde ASML een omzet van 5,8 miljard euro, zo’n 550 miljoen euro meer dan de verwachte 5,1-5,4 miljard euro. De daarop behaalde brutowinstmarge overtrof eveneens de verwachtingen; 51,8 procent ten opzichte van een verwachte 49,5 procent. Tevens mocht ASML voor een record van 8,9 miljard euro aan nieuwe orders in het toch al overvolle orderboek bijschrijven. Hiervan was 3,8 miljard euro bestemd voor de nieuwe EUV-systemen. Geen wonder dat beleggers opgelucht ademhaalden en de koers bij opening 6 procent hoger zetten.

Daar hield het echter niet bij op. Ook de outlook van het concern stemt tevreden. Voor het vierde kwartaal mikt de onderneming op een omzet van 6,1-6,6 miljard euro en een bijbehorende brutomarge van rond 49 procent. Over heel 2022 zou de omzet dan uitkomen rond 21,1 miljard euro en de brutomarge rond 50 procent. Dat betekent een omzetstijging van 13 procent waar eerder nog rekening werd gehouden met 10 procent. Geen vuiltje aan de lucht dus.

Als klap op de vuurpijl meldde topman Peter Wennink weinig tot geen impact te verwachten van de nieuwe exportbeperkingen naar China, terwijl dat land goed is voor 15 procent van de totale omzet van ASML. Hij neemt daarmee een groot deel van de heersende angst weg, hoewel de consequenties van de exportbeperkingen op de afnemers van de chipmachines van ASML nog niet goed in te schatten valt.

ASML houdt daarnaast nog steeds vast aan de lange termijn outlook, dat is onder andere in 2025 een omzet van 24-30 miljard euro. Waarschijnlijk wordt die doelstelling op de Capital Markets Day van ASML op 11 november naar boven bijgesteld en zal er eveneens een nieuw eigen aandelen inkoopplan bekend worden gemaakt.

Nestlé verhoogt outlook

Ook het Zwitserse Nestlé wist vanochtend de verwachtingen te overtreffen. Over de eerste negen maanden van dit jaar zag het voedingsconcern de omzet met 9,2 procent stijgen naar 69,1 miljard Zwitserse frank. Dat was 200 miljoen frank hoger dan de consensus. De autonome omzetgroei bedroeg 8,5 procent waar analisten op 8,3 procent hadden gerekend. Het betrof het sterkste groeicijfer sinds 2008. Van de 8,5 procent groei kwam 1 procent voort uit hogere volumes. De overige 7,5 procent kwam door prijsverhogingen. Nooit eerder wist Nestlé de prijzen zo fors op te voeren waarmee het concern een sterk staaltje pricing power ten toon spreidt.

Met name met de dierenvoeding, goed voor 19,1 procent van de totale omzet van Nestlé, werd goed gescoord. Nestlé zag hier de omzet over de eerste negen maanden van het jaar stijgen van 11,36 miljard frank naar 13,21 miljard frank. Dat is een toename van afgerond 16,3 procent. Hiervan was 14,4 procent autonome omzetgroei en grotendeels veroorzaakt door 9,6 procent hogere prijzen.

Voor heel 2022 verwacht Nestlé een autonome omzetgroei te realiseren van 8 procent, waar eerder nog uitgegaan werd van 7-8 procent. De brutowinstmarge zal rond 17 procent blijven liggen.

Daarnaast kondigde Nestlé aan het merk Seattle’s Best Coffee over te nemen van Starbucks. Financiële details werden hier niet bekend over gemaakt. Wel verwacht men de overname nog voor het einde van dit jaar af te ronden.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten