Auteur: Joop van de Groep    Datum: 29-05-2023

ASML profiteert van investeringen in kunstmatige intelligentie

Het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken publiceerde afgelopen vrijdag de index voor de persoonlijke consumptie-uitgaven (PCE-prijsindex). De kerninflatie steeg zowel op jaar- als op maandbasis harder dan verwacht. De reguliere inflatie (inclusief de volatiele prijzen van voeding en energie) liet op jaarbasis een stijging zien van 4,2 naar 4,4 procent in de maand april. De inflatie blijkt hardnekkig te zijn en wordt breed gedragen. De prijzen van goederen stegen gemiddeld met 0,3 procent en van diensten met 0,4 procent. Voeding werd gemiddeld 0,1 procent goedkoper maar de prijzen van energie daarentegen stegen met 0,7 procent.

Het persoonlijke inkomen steeg conform de verwachtingen in april met 0,4 procent en is daarmee gelijk aan de stijging van de kerninflatie. Dit betekent dat de koopkracht van de Amerikaanse consumenten gelijk is gebleven. Desondanks stegen de consumentenuitgaven met 0,8 procent in april harder dan de 0,4 procent waarop economen vooraf hadden gerekend. 

Beleidsbepalers van de centrale bank beschouwen de uitkomsten van de PCE-indices als één van de belangrijkste graadmeters voor het monetaire beleid. Op 13 en 14 juni is de volgende vergadering van de Fed. Voor die tijd worden nog twee belangrijke macro-economische data gepubliceerd namelijk aanstaande vrijdag het Amerikaanse banenrapport en op 13 juni de inflatiecijfers volgens de breed gespreide Consumentenprijsindex (CPI-index).

De uitkomsten van de PCE-indices sterkt de haviken onder de Fed-bestuurders om de rente verder te verhogen. De markt schat de kans op een renteverhoging in juni in op ruim 65 procent.

Schuldenplafond

Ondanks de tegenvallende inflatiecijfers sloten zowel de Europese als Amerikaanse beurzen voor het lange pinksterweekend in het groen. De belangrijkste reden was de opluchting onder de beleggers vanwege een ophanden zijnde akkoord over het schuldenplafond. Het duurde tot zaterdagnacht voordat president Joe Biden en voorzitter van het Huis van Afgevaardigden McCarthy een principe-akkoord bereikten. Zowel de Democraten als de Republikeinen hebben water bij de wijn moeten doen. Geen van beide partijen heeft volledig gekregen wat het wilde hebben. De deal over het schuldenplafond is nog geen gelopen race omdat het nog goedgekeurd moet worden door het Amerikaanse Congres. Biden riep de leden van het Congres op om de overeenkomst goed te keuren en herhaalde de woorden van de minister van Financiën Janet Yellen. Zonder akkoord van het Congres is een fatale in gebreke blijven (default) onvermijdelijk en wordt de Amerikaanse economie forse schade toegebracht. 

Halfgeleiders

Afgelopen vrijdag heeft Bank of Amerika de Europese halfgeleidersector opgewaardeerdomdat de fabrikanten van apparatuur voor de productie van halfgeleiders de grootste winnaars zullen zijn van de snelle ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie. De bank verwacht dat de investeringen in kunstmatige intelligentie voor 5 tot 10 procent meer omzet gaan zorgen. De verhogingen van de koersdoelen van ASML, ASMI en Besi door Bank of America waren mede verantwoordelijk voor de stijging van deze aandelen met 4 tot 6,5 procent afgelopen vrijdag. 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten