Auteur: Krist Plaizier     Datum: 04-11-2022

Bailey zegt wat we van Powell wilden horen

Wanneer u dit leest, zijn de banencijfers van oktober in de Verenigde Staten al bekend gemaakt. Er werden 200.000 nieuwe banen verwacht. Het cijfer van het Amerikaanse Bureau van Arbeidsstatistiek is tegenwoordig nog belangrijker voor de effectenmarkten dan het al was. Dit heeft te maken met de doelstellingen van de Amerikaanse centrale bank. Wanneer het aantal banen blijft stijgen (en zelfs meer dan verwacht), geeft dit aan dat de arbeidsmarkt verder verkrapt waardoor de door Fed-voorzitter Powell gevreesde loon-prijs spiraal verder zal toenemen. En dit betekent vervolgens dat Powell de rente verder moet blijven verhogen zodat de Amerikaanse economie in een recessie zal belanden. Alleen op deze manier kan de inflatie aangepakt worden en de arbeidsmarkt wat verruimen.

Dat de arbeidsmarkt in de Verenigde Staten blijft verkrappen, bleek in ieder geval uit het banenrapport van ADP van afgelopen woensdag. Er kwamen volgens deze loonstrookjesverwerker 239.000 banen bij in oktober terwijl er 195.000 werden verwacht. Ook de publicatie gisteren van het aantal werkloosheidsaanvragen wijst op een groot tekort aan arbeidskrachten. Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten daalde vorige week weer, met 1.000 tot 217.000, terwijl de markt rekende op 220.000 nieuwe aanvragen.  

De hogere rente remt de economie (of in ieder geval de banenmarkt) vooralsnog dus maar amper af. Dat is goed voor de bedrijfswinsten, maar minder goed voor het gevecht tegen de inflatie. Het is het bewijs dat het nog veel te vroeg is voor de door beleggers verhoopte “rentepauze”. Of zoals Powell het woensdag verwoordde: ‘ik zie nog geen rentepiek, maar eerder hogere rentes voor langere tijd’. Ook wees hij erop dat het minder erg is de rente te veel te verhogen dan te weinig. De flinke teleurstelling voor beleggers werd gisteren op de markten verwerkt. De markten hadden Powell liever horen zeggen wat de Bank of England gisteren wél bekendmaakte. De Britse centrale bank, voorgezeten door Andrew Bailey, verhoogde gisteren de rente met 75 basispunten naar 3 procent. Het was de grootste stap in 33 jaar. Maar in de toelichting op het besluit zei de centrale bank van het Verenigd Koninkrijk dat het, hoewel men rente verder zal blijven verhogen ter bestrijding van de inflatie, de rente niet zover zal verhogen als dat de markt verwacht. De markt verwacht een Britse rentepiek van 5,25 procent volgend jaar, mede ingegeven door de hectiek tijdens korte regeerperiode van Liz Truss. Maar volgens de BoE is dit niveau helemaal niet bedoeling. De Britse economie zit volgens Bailey al in een recessie en hij ziet deze aanhouden tot in 2024. En bij deze situatie past geen dergelijk hoge rente. Kijk, daar kunnen beleggers wat mee! De Britse beurs sloot gisteren dan ook als enige grote Westerse beurs in de plus. 

Apple alleen meer waard dan Amazon, Alphabet en Meta samen

Na de teleurstellende persconferentie van Powell woensdagavond, daalden voornamelijk de technologieaandelen weer stevig de afgelopen dagen. Zoals al langer bekend, reageren deze aandelen altijd forser op een hogere rente dan bijvoorbeeld de waarde aandelen. De daling volgde op een toch al teleurstellende week voor tech. Want als gevolg van tegenvallende kwartaalcijfers van ‘Big Tech’-bedrijven als Amazon, Alphabet en Meta, werden deze aandelen flink verkocht. Alleen ‘King of Tech’ Apple ontsprong de dans. Hoewel ook de koers van Apple deze week onder druk staat, steeg het aandeel gedurende de maand oktober met 11 procent. Dit resulteerde in het feit dat Apple woensdagavond een marktwaarde kende van 2.307 miljard dollar. Dit was meer dan de marktwaarde van die drie andere ‘Big Tech’-aandelen bij elkaar opgeteld. Meta (Facebook), Amazon en Alphabet (Google) waren woensdagavond samen 2.306 miljard dollar waard. Overigens was Apple begin dit jaar nog 2.913 miljard dollar waard en Alphabet, Amazon en Meta samen maar liefst 4. 410 miljard dollar. Waar Apple 11 procent steeg afgelopen maand, daalde Alphabet met 1,2 procent, Amazon met 9,3 procent en Meta zelfs met 31,3 procent. Zo’n 5,75 procent van de aandelen Apple is in handen van Berkshire Hathaway, het beleggingsvehikel van meesterbelegger Warren Buffett. Bij Fintessa beleggen wij voor onze klanten in Berkshire Hathaway, Amazon en Alphabet. We zijn positief over deze aandelen en houden ze daarom stevig vast.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten