Auteur: Joop van de Groep Datum: 03-01-2020

As January goes, so goes the year

De aandelenbeurzen zijn goed aan het nieuwe beursjaar begonnen. De Amsterdamse aandelenbeurs AEX sloot 1,4 procent hoger op 612,87. Dit is de beste start sinds 2013 en de hoogste stand van de graadmeter sinds medio 2001. Het beurssentiment werd positief beïnvloed door de aankondiging van de People’s Bank of China om aanstaande maandag de kapitaaleisen voor de banken te verlagen met 50 basispunten. Hierdoor hoeven banken minder liquiditeiten aan te houden en kunnen daardoor voor een bedrag van 800 miljard yuan (104 miljard euro) extra uitlenen om de economische groei aan te jagen. 

Hoogste ooit

Op Wall Street reageerden beleggers positief op de uitlatingen van Donald Trump dat op 15 januari aanstaande de eerste fase deal met China op het Witte Huis wordt ondertekend. Daarna reist hij af naar Peking om de onderhandelingen te starten voor de verdere uitbreiding van de handelsovereenkomst. Overigens zijn deze aankondigen nog niet door Peking bevestigd. Alle drie de graadmeters op Wall Street sloten de eerste handelsdag van het nieuwe jaar af op de hoogste eindstand ooit

Terughoudend

Aan de opmars van de aandelenbeurzen kwam vanmorgen abrupt een einde. De opgelopen geopolitieke spanning in het Midden-Oosten als gevolg van de Amerikaanse drone-aanval waarbij de belangrijkste Iraanse generaal Soleimani en de Iraakse militieleider Al-Muhandis om het leven kwamen, zorgden voor terughoudendheid bij de beleggers. In Teheran is de klap hard aangekomen. De huidige Iraanse geestelijk leider Ayatollah Khamenei heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd en gezworen de dood van Soleimani te wreken.

Veilige havens

De toegenomen internationale spanningen zorgden ervoor dat de olieprijs vanochtend met bijna 5 procent is opgelopen. Beleggers namen hun toevlucht tot veilige havens en verruilden hun euro’s voor dollars. De koers van de euro daalde vanochtend van 1,1240 naar 1,1135 tegenover de dollar. Ook de edelmetalen waren in trek. De goudprijs steeg tot het hoogste niveau van de afgelopen vier maanden. 

Op het Damrak wist Royal Dutch Shell te profiteren van de opgelopen olieprijs en was het samen met Flow Traders, dat juist profiteert van de toegenomen beweeglijkheid op de aandelenbeurzen, één van de weinige stijgers. Aan de andere kant zijn toegenomen geopolitieke spanningen en oplopende brandstofprijzen uitermate slecht voor de luchtvaartmaatschappijen. Het aandeel Air France-KLM was derhalve verreweg de grootste daler op het Damrak.

Bovengemiddeld

Door de forse koersstijging van de S&P 500 vorig jaar met ruim 28 procent, is de gemiddelde koerswinstverhouding opgelopen van 16,5 aan het begin van 2019 tot nu 21,1. Volgens FactSet is de gemiddelde koerswinstverhouding over de afgelopen 20 jaar 17,7. Volgens analisten rechtvaardigen de lage rentestanden de hoger dan gemiddelde huidige koerswinstverhoudingen. De kans op een aanstaande economische recessie in de Verenigde Staten wordt klein geacht nu er zicht is op een handelsovereenkomst met China. 

De risico’s voor de financiële markten liggen zoals gebruikelijk bij de geopolitieke ontwikkelingen. De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un dreigt weer met kernproeven en het testen van langeafstandsraketten en vandaag zijn wij getuige van de opgelopen spanning tussen Iran en de Verenigde Staten. Het is niet ondenkbaar dat de eerste twee handelsdagen een voorbode zijn voor de rest van het beursjaar. As January goes, so goes the year.