Auteur: Joop van de Groep Datum: 07-02-2020

Beauty Contest

Beleggers op Wall Street reageerden enthousiast op het besluit van China om de importheffingen op een aantal Amerikaanse producten te halveren. De Verenigde Staten en China hebben andermaal beloofd dat de afspraken die zijn gemaakt in het eerste handelsakkoord worden nageleefd. In het akkoord is ook een clausule opgenomen dat er bij rampspoed verzachtende omstandigheden gelden om tijdelijk niet aan alle afspraken te hoeven voldoen. Door het uitbreken van de corona-epidemie liggen grote delen van China plat. Trump gaf aan vertrouwen te hebben in de veerkracht van China nu de Chinese centrale bank de geldkraan openzet om bedrijven die getroffen worden door de epidemie van voldoende liquiditeiten te voorzien.

Records

Het wegebben van de zorgen over de gevolgen van het coronavirus voor de mondiale economische groei en de stroom aan goede bedrijfscijfers zorgden voor nieuwe recordstanden op Wall Street. De meest opvallende stijger op Wall Street was Twitter met een koerssprong van 15 procent. Vorig jaar steeg het aantal gebruikers met 26 miljoen. Wereldwijd maken nu 152 miljoen mensen dagelijks gebruik van het medium. Voor het eerst sinds de beursintroductie in november 2013 is de kwartaalomzet, mede door de stijging van de advertentie-inkomsten met 12 procent, boven de 1 miljard dollar uitgekomen.

De verwachtingen van beleggers voor dit jaar zijn hooggespannen. Twitter is voornemens om extra te investeren in personeel en in een nieuw datacenter. Dit jaar verwacht Twitter extra advertentie-inkomsten binnen te halen vanwege de grote evenementen zoals de Olympische Spelen in Tokio en de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De sociale mediabedrijven staan onder grote maatschappelijke druk om te stoppen met het accepteren van advertenties die valse informatie verspreiden. In tegenstelling tot Facebook heeft Twitter besloten om wel politieke advertenties te plaatsen.

Cosmetica

Het Amerikaanse cosmeticabedrijf Estée Lauder rapporteerde uitstekende bedrijfscijfers. Zowel de omzet als de winst waren beter dan verwacht. De omzet steeg op jaarbasis met 15 procent, onder andere door de sterke verkopen van de huidverzorgingsproducten en de parfums in Azië. Door de uitbraak van het coronavirus verwacht Estée Lauder de komende tijd minder producten te verkopen. Ondanks de waarschuwingen voor zwakkere financiële resultaten, lieten de beleggers zich niet van de wijs brengen en zetten het aandeel ruim 5 procent hoger. 

Het Franse cosmeticabedrijf L’Oréal heeft vorig jaar financieel het beste jaar gehad in meer dan een decennium. Rekening houdend met de overnames en wisselkoerseffecten steeg de omzet met 11 procent. Net als bij de Amerikaanse concurrent zat de grootste groei in Azië met name in China. 

L’Oréal kan niet goed inschatten wat de gevolgen zullen zijn van het coronavirus op de verkopen van schoonheidsproducten. Op basis van de ervaringen uit het verleden met de uitbraken van SARS en MERS verwacht L’Oréal dat de verkopen van de producten sterker zullen terugkomen na een periode van externe verstoringen. Het Franse cosmeticabedrijf blijft derhalve positief voor dit jaar en verwacht dat zowel de omzet als de winst verder zullen groeien. Wat betreft de outlook winnen de Fransen de beauty contest van de Amerikanen.