Auteur: Jan Bouius  Datum: 30-04-2021

Beestachtig goed

Ondanks dat het huidige beurssentiment wat flauw wordt genoemd omdat beleggers veel van de beter dan verwachte cijfers nauwelijks nog trakteren op hogere koersen, mogen we zeker niet ontevreden zijn. Laten we blij zijn dat veel van de aandelen met het predicaat ‘priced-for-perfection’ ook daadwerkelijk perfect blijken te zijn. Dat zorgt er in ieder geval voor dat de beurzen niet wegzakken. Sterker nog, gisteren wist de S&P 500 zelfs nog een nieuw hoogste punt ooit neer te zetten.

Op zich is dat laatste niet zo onverdiend. Niet alleen de bedrijven presteren immers goed, maar ook de omgevingsfactoren zijn gunstig. De nominale rente mag dit jaar dan wel iets gestegen zijn, maar de reële rente is veelal nog negatief en dat klinkt voor de belegger nog steeds als TINA. Daarnaast groeide de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal sterker dan verwacht met 6,4 procent op jaarbasis en de groei houdt volgens de voorspellingen nog wel even aan. Een president die niet twittert, een snel vaccinatieprogramma en grootschalige overheidssteun geven de economie vleugels.
Het gevolg is dat Joe Sixpack het geld laat rollen én dat voorlopig ook nog wel even kan blijven doen, want al het geld van die rondgestuurde cheques is nog lang niet uitgegeven. Het is een bron van weelde voor Amazon, de grootste e-commercegigant ter wereld.

Amazon, ongekroonde koning van de coronapandemie

Amazon publiceerde gisteren eerste kwartaalcijfers, die beestachtig goed waren. De omzet steeg ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar met maar liefst 44 procent tot 108,52 miljard dollar, 4 miljard dollar meer dan verwacht. De winst per aandeel verdrievoudigde zelfs van 5,01 dollar naar 15,79 dollar, meer dan de helft hoger dan de gemiddelde winstverwachting van 9,54 dollar per aandeel.

Om de goede gang van zaken eens in een ander perspectief te plaatsen; de winst die Amazon over de afgelopen twaalf maanden behaalde, kwam hoger uit dan de winsten van 2017, 2018 en 2019 bij elkaar opgeteld. Of, nog iets anders bekeken, de winst die het sinds begin 2020 genereerde, is op een haar na even groot als alle winsten uit de historie tot eind 2019 bij elkaar opgeteld. Er is geen twijfel mogelijk over wie de grote winnaar van de coronapandemie is.

Net zoals we al eerder deze week bij Google (Alphabet) en Facebook zagen, profiteerde ook Amazon flink van de aantrekkende online advertentiemarkt. De omzet steeg hier met maar liefst 76,7 procent tot 6,9 miljard dollar. Maar ook Amazon Web Services blijft op volle toeren draaien. De omzet van deze clouddienstentak steeg met een groei van 32,1 procent harder dan verwacht tot 13,5 miljard dollar. De operationele winst die het hierop wist te behalen kwam uit op 4,16 miljard dollar, waar de consensus op 3,88 miljard dollar lag. De grootste verrassing echter kwam dit kwartaal uit de hoek van de e-commerce verkopen. Ze overtroefden zelfs het paradepaardje AWS. Amazon behaalde een operationele winst van 4,7 miljard dollar met zijn e-commerce activiteiten en dat was bijna het dubbele van de analistenverwachting.

Ook voor het huidige kwartaal is Amazon positief gestemd. Het voorspelt een omzet van 100-116 miljard dollar te behalen, waar analisten volgens FactSet tot nu toe uitgingen van 108,5 miljard dollar. Ten opzichte van vorig jaar is dat een stijging van 24-30 procent. Daar dient wel bij opgemerkt te worden dat Amazon van plan is zijn Prime Day nog in juni te houden, in plaats van juli, en dat jaagt de omzet altijd extra aan.

Bang dat het allemaal misschien wat minder gaat lopen nu de economieën weer geleidelijk heropenen is Amazon niet. Het heeft intussen al 200 miljoen Prime members, ten opzichte van 150 miljoen een jaar geleden. En 175 miljoen van die Prime leden nemen ook Amazon’s eigen videostreamingsdienst Prime Video af. Al bijna evenveel als marktleider Netflix met zijn 208 miljoen abonnees.

Daarnaast, als corona naar de achtergrond mocht verdwijnen, hoeft Amazon steeds minder voorzorgsmaatregelen te nemen. Het afgelopen kwartaal kwamen de Covid-19 gerelateerde kosten uit op 4 miljard dollar. Ondanks al die kosten steeg de operationele marge flink ten opzichte van een jaar geleden van 5,3 procent tot 8,2 procent. Bedenk eens hoeveel meer winst Amazon zou kunnen maken als corona de wereld uit is?

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten