Auteur: Martine Hafkamp Datum: 27-07-2020

Belangrijke cijferweek

De beurzen zijn de week afwachtend begonnen. Dat is niet zo verwonderlijk met de (wederom) oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en China en het nog steeds toenemende aantal coronabesmettingen wereldwijd in het achterhoofd. Japan ging na een lang weekend, de Japanse beurs was donderdag en vrijdag gesloten in verband met een nationale feestdag, licht lager de dag uit. Vooral chip- en export-gerelateerde bedrijven stonden onder druk. In de loop van de ochtend draaide de AEX van de min in de plus. 

Beleggers krijgen deze week weer veel bedrijfscijfers te verwerken. Voor ons zijn natuurlijk vooral de cijfers van McDonalds, Rio Tinto, Alphabet, Royal Dutch Shell, Amazon en Nestlé van belang, omdat wij die ondernemingen voor onze cliënten in de boeken hebben. Afgelopen vrijdag opende Honeywell de boeken. Hoewel de resultaten behoorlijk lager uitvielen waren ze toch beter dan analisten vooraf hadden verwacht . Honeywell zelf noemt de periode april tot en met juni ‘uitdagend’. De vraag naar bijvoorbeeld beveiliging en brandbestrijdingsproducten daalde. Dat is niet zo verwonderlijk als je kijkt hoeveel werknemers de afgelopen maanden hebben thuisgewerkt en nog steeds thuiswerken. In het licht van het coronavirus is het evenmin verrassend dat de klad kwam in de leveranties aan de vliegtuigindustrie. Waar werd dan wel geld mee verdiend? Nou, bijvoorbeeld het leveren en installeren van magazijnstellingen nam een vlucht. Maar ook defensie en materiaal voor persoonlijke bescherming deden het uitstekend. De orders voor deze activiteiten hadden het afgelopen kwartaal een waarde van 1,2 miljard dollar, een enorme stijging ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Er werd het afgelopen kwartaal zo’n 500 miljoen dollar aan kostenbesparingen gerealiseerd. Over heel dit jaar moeten de kosten 1,4-1,6 miljard dollar lager uitkomen. De operationele cashflow kwam uit op 1,5 miljard dollar, de vrije kasstroom op 1,3 miljard dollar. Wij houden vertrouwen in de toekomst van de onderneming en handhaven onze positie. 

Verwachtingsmanagement 

Van de ondernemingen die tot nu toe de boeken hebben geopend, heeft volgens FactSet 71 procent het qua omzet beter gedaan dan verwacht. Dat is hoger dan het vijfjaarsgemiddelde dat op 60 procent ligt. In termen van winst ligt dit cijfer nog hoger. De winst per aandeel komt tot op heden namelijk in 81 procent van de gevallen uit boven de berekeningen van analisten. Opvallend is verder dat er ook bedrijven zijn die de outlook naar boven hebben bijgesteld. Vooral de hoek van gezondheidszorg en informatietechnologie zorgt voor positieve verrassingen. Eerder in het cijferseizoen was het opvallend hoe fors de Amerikaanse banken ingrepen met het treffen van voorzieningen. ‘Better safe than sorry’ lijkt vooral het devies. Een deel daarvan zal de komende jaren weer vrijvallen en dat kan de winsten dan flink oppompen. Door al die slagen om de arm van het analistengilde worden fors de lagere omzet- en winstcijfers door beleggers voor zoete koek geslikt. Ze hadden immers met nog meer tegenwind rekening gehouden. Maar, het feit blijft dat veel cijfers fors lager zijn dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dat daar in een aantal gevallen zo makkelijk overheen gestapt wordt is zo bezien een staaltje van prima verwachtingsmanagement.

Waar ook de verwachtingen zich prima ontwikkelen is bij Duitse ondernemers. De belangrijke Ifo-index, een stemmingsindicator die een belangrijke barometer is en een beeld geeft van het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie, kwam in juli uit op 90,5. Vorige maand stond het cijfer nog op 86,3 en economen hadden op een stand van 89 gerekend. Duitse ondernemers zijn niet alleen minder somber geworden over de huidige economische omstandigheden, maar zijn eveneens optimistischer geworden wat betreft de toekomst. Dat zijn goede berichten nadat de index in april daalde naar het laagste niveau ooit.