Auteur: Krist Plaizier Datum: 02-07-2020

Beleggers belonen Constellation Brands voor de kwartaalcijfers

Het zijn niet alleen hightechbedrijven die scoren tijdens de coronapandemie. Er zijn ook bedrijven uit de ‘oude economie’ die zijn in staat om de economische gevolgen goed te pareren. Een voorbeeld hiervan is drankenproducent Constellation Brands. Het Amerikaanse bedrijf kwam gisteren met de cijfers over het eerste kwartaal dat op 31 mei eindigde. De cijfers waren beter dan verwacht, hetgeen beloond werd door beleggers die het aandeel gisteravond op een plus van 6,25 procent zetten bij het scheiden van de markt.

Zoals we gisteren op deze plek al schreven is Constellation Brands in marktaandeel gemeten de derde bierproducent van de Verenigde Staten met merken als Corona en Modelo, maar doet het meer dan bierbrouwen alleen. Aangezien de laatste jaren de bierconsumptie terugloopt, heeft het bedrijf sinds 2017 haar vleugels uitgeslagen naar de cannabis-business middels een belang van bijna 40 procent in het Canadese Canopy Growth.

De autonome omzet in het eerste kwartaal daalde met ‘slechts’ 6 procent naar 1,96 miljard dollar. De bieromzet daalde met 6 procent naar 1,38 miljard dollar en de wijn- en sterke drankomzet daalde met 7 procent naar 579,3 miljoen dollar. Een deel van de omzetdaling was te wijten aan de stil gelegde bierproductie in Mexico vanwege het coronavirus. Inmiddels is deze productie weer opgestart en bijna weer op het oude niveau. Het bedrijf wist de brutomarge op de omzet met 60 basispunten te verhogen naar 52,6 procent. Ondanks deze prettige marge, resteerde er onder aan de streep een nettoverlies van 178 miljoen dollar oftewel 94 dollarcent per aandeel. Vorig jaar bedroeg het verlies nog 245 miljoen dollar (1,30 dollar per aandeel). Aangepast voor diverse bijzondere items (zoals verliezen op de deconsolidatie van diverse belangen) kwam de winst per aandeel uit op 2,30 dollar per aandeel, hetgeen 0,26 dollar beter is dan de gemiddelde analistenverwachting. De afwaardering van de deelneming in cannabisproducent Canopy Growth drukte de winst met 14 dollarcent per aandeel. Wanneer we deze, naar verwachting, tijdelijke last buiten beschouwing laten, bedroeg de winst per aandeel dus 2,44 dollar. Een verkoophit is Corona Hard Seltzer dat eerder dit jaar op de markt gebracht werd. Inmiddels is het op 3 na best verkopende Seltzer in de Verenigde Staten met een marktaandeel van 6 procent.

Geen outlook

Zoals zoveel bedrijven kan Constellation Brands geen concrete outlook geven voor het hele boekjaar vanwege de heersende pandemie en de economische gevolgen daarvan. Wel maakte het bedrijf bekend dat het Empathy Wines, dat duurzaam geproduceerde wijn van hoge kwaliteit via internet direct aan de consument verkoopt, heeft overgenomen. Dat doe je niet wanneer je geen vertrouwen hebt in de toekomst. Ook kwam de mededeling dat het bedrijf, dankzij een jaar op jaar 24 procent hogere cashflow van 542 miljoen dollar, vast kan houden aan de dividenduitkering van 75 dollarcent per kwartaal. De eerstvolgende zal zijn op 10 augustus aanstaande.

Prosus doet mogelijk belangrijke overname in maaltijdbezorging

Er werd al over gespeculeerd tijdens de biedingsstrijd tussen Prosus en TakeAway bij de overname van Just Eat. Indien Prosus het Britse Just Eat over zou nemen, kregen ze ook het belang van Just Eat in de Braziliaanse marktleider in maaltijdbezorging iFood in handen. Prosus bezit al 55 procent in iFood en met de 33 procent die Just Eat heeft, zou Prosus het nagenoeg geheel voor het zeggen hebben bij de Brazilianen. Inmiddels kennen we de afloop van de biedingsstrijd en ging TakeAway er met Just Eat (en dus 33 procent in iFood) vandoor. Helaas voor Prosus. Maar gisteren kwam persbureau Bloomberg met het bericht dat Prosus alsnog met Just Eat TakeAway in gesprek is om het belang in iFood over te nemen. Dit zou zo’n 1 miljard dollar moeten gaan kosten. Dit heeft Prosus ‘gewoon’ op de rekening staan, dus de financiering van de deal is al rond. Hoewel alle partijen desgevraagd geen commentaar geven, wordt dit ongetwijfeld vervolgd. Prosus heeft bij monde van CEO Bob van Dijk eerder deze week aangegeven iFood een prachtig bedrijf te vinden en Just at TakeAway kan de opbrengst goed gebruiken nu het onlangs het Amerikaanse Grubhub overnam.