Auteur: Martine Hafkamp Datum: 09-11-2020

Beleggers hebben er zin in

Beleggers zijn goedgeluimd aan de week begonnen. Het voor hen ideale scenario lijkt uit te komen in de Verenigde Staten; een Democratische president, maar een Senaat die in Republikeinse handen blijft. Dat zal er naar verwachting voor zorgen dat er minder drastische belastingverhogingen kunnen worden doorgevoerd en dat een nieuw steunpakket minder omvangrijk zal zijn. Dat scheelt weer voor de Amerikaanse staatsschuld en daardoor voor het beroep dat de overheid op de kapitaalmarkt zal moeten doen.

Ondertussen blijkt het met die Amerikaanse economie nog niet zo slecht te gaan. Volgens het officiële banencijfer dat afgelopen vrijdag werd gepubliceerd kwamen er vorige maand 638.000 nieuwe banen bij. Dat was veel hoger dan het verwachte aantal van 593.000. Het werkloosheidspercentage daalde van 7,9 procent in september naar 6,9 procent in de maand oktober. Ook onderliggend ziet het er goed uit. De participatiegraad steeg met 0,3 procent naar 61,7 procent. En ook de verborgen werkloosheid daalde en wel van 12,8 naar 12,1 procent. We hebben het dan over mensen die niet (meer) op zoek zijn naar een baan of mensen die in deeltijd werken maar liever een fulltime functie zouden willen hebben. Goed nieuws dus, maar net te laat voor Trump die dit weekend te horen heeft gekregen dat Biden veel meer kiesmannen achter zich heeft gekregen en dus als winnaar uit de strijd is gekomen. Trump legt zich daar echter niet zonder meer bij neer dus het kunnen nog een paar roerige dagen of weken worden…

Reebok zit op de schopstoel

Het van origine Engelse merk Reebok, dat nu (nog) in handen is van Adidas, zit op de schop. Het sportmerk werd in augustus 2005 door Adidas overgenomen (op 1 januari 2006 werd de definitieve koop gesloten) voor een bedrag van 3,1 miljard euro, maar echt veel geluk lijkt Adidas met de overname niet te hebben gehad. Een paar jaar geleden verloor niet alleen Adidas, maar ook Reebok terrein in de concurrentiestrijd met Nike en Under Armour, terwijl Adidas Reebok juist had overgenomen om de positie op de Amerikaanse markt te verstevigen. In de jaren dat Adidas Reebok in bezit heeft, is het aandeel van Reebok in de totale omzet van het concern gedaald van 25 naar 6,4 procent. In de tweede helft van vorige maand kwam naar buiten dat Adidas van Reebok af zou willen, al wilde het concern toen niet op dat nieuws reageren.

Inmiddels zou zich volgens de Financial Times een aantal geïnteresseerde partijen hebben gemeld. Investeringsmaatschappijen Permira (Sunweb) en Triton (schoenenmerk Dr. Martens) zouden op het vinkentouw zitten. Eerder werden ook al VF Corp (Timberland, Vans, The North Face) en Anta International Group Holdings (FILA) als geïnteresseerde kopers aangewezen. Alle partijen onthouden zich tot op heden eveneens van commentaar. Adidas zal Reebok niet aan de eerste de beste willen verkopen, want men zit natuurlijk niet te wachten op een nieuwe potentiële concurrent. Het geld wat de verkoop oplevert kan Adidas goed gebruiken om bijvoorbeeld de lening van de Duitse staatsbank KfW af te lossen. Wij zijn positief gestemd over de vooruitzichten van Adidas. China is een belangrijke markt voor het sportmerk en daar lijkt de coronavirus-ellende achter de rug. Volgens ons zal de coronacrisis ertoe bijdragen dat gezondheid voor de consument prioriteit zal blijven. Dat is een reden te meer om allerhande sportartikelen te kopen, iets waar Adidas wel bij kan varen.