Auteur: Krist Plaizier Datum: 21-01-2021

Beleggers geven de nieuwe president een warm welkom

Gisteren werd Biden tot de 46e president van de Verenigde Staten beëdigd. Hiermee is een nieuw tijdvak is aangebroken, gelukkig ging het zonder de gevreesde grote onlusten gepaard. De Amerikaanse beleggers zijn blij met de verse president en gaven hem een warm welkom op de financiële markten door te sluiten op nieuwe recordstanden. De Dow-Jonesindex sloot 0,8 procent hoger, de S&P 500 1,4 procent en de NASDAQ pluste zelfs 2 procent. De dagwinsten van deze graadmeesters waren de beste op de dag van de inauguratie van een nieuwe president sinds die van de tweede ambtstermijn van president Reagan in 1985. Verrassend genoeg werd de stijging van de aandelenmarkten aangevoerd door de FAANG-aandelen (Facebook, Amazon, Apple, Netflix en Google). Verrassend, omdat hen waarschijnlijk strengere regelgeving te wachten staat onder deze nieuwe regering (zie hieronder). Het was dan ook niet alleen de beëdiging van de nieuwe president die deze aandelen hoger zette. Ook de sterke cijfers van Netflix droegen hieraan bij. De groter dan verwachte aanwas van nieuwe abonnees werd positief ontvangen door beleggers. Netflix pluste gisteren bijna 17 procent op de cijfers. Gedurende de handelsdag stonden de vijf FAANG-aandelen allemaal minimaal 3 procent hoger. De laatste keer dat dit voorkwam was op 6 april vorig jaar. Sinds Bidens verkiezingsoverwinning begin november is de S&P 500 met ruim 12 procent gestegen. Dit is niet meer voorgekomen sinds de verkiezing van president Hoover in 1928. Nu is dat natuurlijk niet alleen aan de verkiezingswinst van Biden toe te schrijven; ook het zicht op vaccins tegen corona droeg hier (stevig) aan bij.

Gelijk aan de slag

Na de ceremonie liet Biden er geen gras over groeien en ging hij gelijk aan de slag in zijn nieuwe ambtswoning aan Pennsylvania Avenue 1600. Maar liefst 15 decreten werden door hem ondertekend. Hier zaten opvallende tussen zoals het besluit om weer lid te worden van de WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie, en om de Verenigde Staten weer aan te sluiten bij het klimaatakkoord van Parijs. Ook ging hij aan de slag met de goedkeuring van het eerder aangekondigde omvangrijke steunpakket van 1900 miljard dollar voor de Amerikaanse burgers en bedrijven die getroffen zijn door de coronapandemie. Het aantal doden in de Verenigde Staten heeft inmiddels de 400.000 overschreden en hiermee zijn er door deze pandemie meer doden te betreuren dan het aantal Amerikaanse slachtoffers tijdens WOII.

Speciale ‘mededingingstsaar’ in de regering Biden?

President Biden overweegt een speciale toezichthouder te benoemen voor kwesties op het gebied van mededinging en kartelvorming.  Deze ambtenaar zou vooral toezicht moeten gaan houden op de grote Amerikaanse techbedrijven die verdacht worden van machtsmisbruik en het overtreden van de mededingingsregels. Met name tegen Facebook en Alphabet (Google) lopen er al rechtszaken van de Amerikaanse overheid vanwege vermeend machtsmisbruik. Ook wordt er onderzoek gedaan door de Amerikaanse politiek naar het uitschakelen van de concurrentie door Apple en Amazon. De nieuw aan te stellen toezichthouder zou een coördinerende functie moeten krijgen tussen het Witte Huis en het Ministerie van Justitie en de Federal Trade Commission, de overheidsinstanties die zich nu bezighouden met mededingingsregels.

Rentebesluit ECB

Vanmiddag komt het beleidscomité van de Europese Centrale Bank bij elkaar voor het eerste rentebesluit van dit jaar. Er wordt weinig vuurwerk verwacht. De ECB zal naar verwachting de beleidsrente ongewijzigd laten. Ook zal ECB-baas Lagarde waarschijnlijk vertellen dat ze de monetaire voorwaarden in het gehele eurogebied zo accommoderend mogelijk zal houden. Nog niet helemaal duidelijk is of de ECB met wijzigingen voor de lopende opkoopprogramma’s voor obligaties zal komen. Bij het laatste rentebesluit in december besloot men ook al om het PEPP opkoopprogramma uit te breiden. Het zogeheten Pandemic Emergency Purchase Programme werd toen verhoogd van 1.350 miljard naar 1.850 miljard euro. Bovendien werd de looptijd verlengd naar ten minste eind maart 2022 en werd besloten dat er langer geherinvesteerd zal worden. Vanmiddag zullen we zien of dit voorlopig voldoende is of dat er verdere maatregelen noodzakelijk zijn.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten