Auteur: Krist Plaizier Datum: 20-10-2020

‘Big Blue’ stelt beleggers wederom teleur

De derdekwartaalcijfers die IBM gisteravond na het sluiten van de Amerikaanse markten bekend maakte, stelden beleggers teleur. Het aandeel daalde zo’n 3 procent in de nabeurshandel.

Het wil al jaren niet echt vlotten met de prestaties van de technologiereus. Teneinde het tij te keren, besloot IBM vorig jaar fors te investeren in de clouddienstverlening, een technologie die zeer gewaardeerd wordt door beleggers vanwege de stormachtige ontwikkelingen. IBM besloot vorig jaar daar een graantje van mee te willen pikken en nam voor 34 miljard dollar cloudbedrijf Red Hat over.

Het lijkt er op dat IBM met de overname van Red Hat een juiste zet gedaan heeft. De clouddivisie van IBM zag gedurende het derde kwartaal de omzet met 19 procent stijgen nu door thuiswerken veel meer bedrijven en instellingen gebruik maken van clouddiensten. In de waardering van het aandeel komt dit succes echter niet voldoende tot uiting. Dat is anders bij de drie grootste bedrijven in de clouddienstverlening, Amazon, Alphabet en Microsoft. De aandelenkoersen van deze bedrijven staan ook dit jaar op forse winst. Dat dit bij IBM niet het geval is (het aandeel staat dit jaar zo’n 5 procent lager), komt doordat de traditionele business van IBM geen groei vertoont en daarom lager gewaardeerd wordt. Ook uit de derde kwartaalcijfers van gisteravond bleek dat de omzet van de traditionele business van IBM, bedrijven helpen met hun IT-infrastructuur, wederom gekrompen is. Omdat deze business nog het overgrote deel van IBM vormt, kromp ook de totale omzet met 2,6 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden tot 17,6 miljard dollar. Dit was overigens wel in overeenstemming met de verwachting van analisten, hetgeen ook gold voor de aangepaste winst per aandeel welke op 2,58 dollar uitkwam. Totaal hield IBM onder de streep 2,3 miljard dollar over (NON-GAAP). Dat was 3 procent meer dan een jaar eerder. 

Om het verschil in waardering tussen de cloudactiviteiten en de traditionele business beter tot uiting te laten komen, maakte IBM vorige week bekend deze activiteiten te gaan splitsen in twee aparte beursnoteringen. Hierbij zal naar verwachting de spin off van de kunstmatige intelligentie- en cloudactiviteiten een groeibedrijf worden met een daarbij behorende waardering op de beurs. De overige activiteiten van het 109 jaar oude technologiebedrijf zullen meer een waardebedrijf vormen met een stevige cashflow en dito dividend en een wat lagere waardering. De naam van de spin-off is nog niet bekend. Maar daar is nog even tijd voor; de afsplitsing zal naar verwachting niet voor eind 2021 een feit zijn.

Verwarring rondom de slotkoers van de AEX

Gistermorgen was er een fikse storing bij Euronext, de uitbater van onder andere de AEX. De Amsterdamse beurs lag daarom enkele uren stil. Na een herstart in de vroege middag leken de problemen voorbij. Maar bij het slot van de AEX bleek dat toch niet het geval te zijn. Na de slotbel bleef de handel in enkele aandelen doorlopen. Hierdoor zagen een paar bedrijven hun beurskoers in de slotfase sterke koersbewegingen maken. Het in Amsterdam genoteerde koffie- en theebedrijf JDE Peet’s zag de koers met zo’n 10 procent kelderen. Ook Philips had te maken met een verkeerde slotkoers. De fabrikant van medische apparatuur, die gisteren prima kwartaalcijfers bekend maakte en de gehele dag op winst stond, zakte in de slotfase van stijger naar grootste daler. Er ging 3,9 procent af en Philips sloot in eerste instantie op 39,90 euro. Uiteindelijk kwam het (voorlopige) slot van de AEX uit op 565,25.

Al direct na het slot gaf Euronext aan dat de slotnoteringen van diverse aandelenkoersen (en daarmee ook die van de AEX) niet klopten. Men besloot alle transacties na 17.30 uur te schrappen. Vanochtend kwam Euronext met het bericht dat de werkelijke slotkoers van Philips 42,305 euro moest zijn. Er verschil van maar liefst 6 procent! De definitieve slotkoers van JDE Peet’s werd gezet op 33,55 euro en geen 30,10 euro. Dit is een verschil van 11,5 procent. De slotstand van de AEX werd aangepast van 565,25 naar 567,52. Zo werd gisteren de 33e verjaardag van Black Monday, de grote beurscorrectie van 1987, wederom een bijzondere beursdag.