Auteur: Martine Hafkamp Datum: 27-01-2020

Beleggers op hun qui vive

De beurzen zijn niet alleen in afwachting van een nieuwe ronde bedrijfscijfers die deze week zullen worden gepubliceerd. Nee, beleggers volgen ook nauwlettend de ontwikkelingen rond zowel de verspreiding als de bestrijding van het coronavirus. Zij proberen een beeld te krijgen van hoe snel het virus zich verspreidt. Ondanks het feit dat de Chinese autoriteiten diverse steden op slot hebben gedaan, reizen er nog steeds honderden miljoenen Chinezen naar hun familie en andere oorden. Dat is een ramp wanneer je verspreiding juist wil voorkomen. De besmetting gaat verder dan China alleen. In allerlei andere landen in niet alleen Azië, maar ook in de rest van de wereld, zijn inmiddels mensen besmet. Vandaag krijgt in Nederland minister Bruins advies over welke maatregelen hij al dan niet moet nemen om ervoor te zorgen dat het coronavirus hier niet echt voet aan de grond kan krijgen.

Beleggers trekken de vergelijking met het SARS-virus. Die gevolgen zitten nog vers in het geheugen. Eind 2002, begin 2003 leidde de SARS-epidemie tot 764 doden en werden er 9.360 mensen besmet. Het SARS-virus is een coronavirus dat voor de uitbraak van SARS niet eerder bij mensen was aangetroffen. Door angst voor verdere verspreiding daalden de koersen toen en de economische groei in de Aziatische regio kwam tot stilstand. De economie van Hong Kong zakte met 7 procent ineen, net zoveel als tijdens de kredietcrisis om maar eens wat te noemen. Om het allemaal even in perspectief te plaatsen: een gemiddelde griepepidemie kost in de Verenigde Staten zo’n 6.600 mensen het leven en leidt tot zo’n 125.000 ziekenhuisopnames…

Toen de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een officiële waarschuwing deed uitgaan was het dieptepunt van het virus bereikt. De aandelenkoersen waren inmiddels alweer aan het stijgen. Met andere woorden, op het moment dat de WHO straks een waarschuwing afgeeft, is het ergste op de beurzen achter de rug. Het is misschien een beetje kort door de bocht, want uiteraard spelen er ook andere zaken op de beurs, maar het kan wel de paniek onder beleggers om dit virus enigszins relativeren. 

Cijferregen

Over dan naar het bedrijfsnieuws want deze week opent een aantal zwaargewichten de boeken. Voor onze cliënten kijken wij met meer dan gemiddelde belangstelling uit naar wat Microsoft, Royal Dutch Shell, Roche en Amazon zullen rapporteren. Donderdag a.s. wordt tevens de eerste schatting van de groei van de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal van vorig jaar gepubliceerd. Eerder die week komt de Fed met een rentebesluit, maar daar wordt, weinig verrassend, geen verandering verwacht. December vorig jaar heeft Jerome Powell immers aangegeven niet van plan te zijn op korte termijn iets te doen aan de hoogte van de officiële tarieven.

Goede raad

Voor de korte termijn zijn nog dezelfde beleggingen in trek als in het vierde kwartaal van vorig jaar: technologie, energietransitie, biotechnologie en farma. Maar gezien het feit dat er zomaar een correctie op de loer kan liggen, doen beleggers er goed aan om niet alleen te kijken naar wat nu populair is, maar ook naar wat straks populair kan worden. Let dan vooral op de sector die al lange tijd uit de gratie is: energie (olie, etc.) en in het kielzog daarvan alle grondstoffen. Deglobalisering en coronavirus of niet, grondstoffen blijven nodig en veel grondstoffenaandelen zijn momenteel wel koopwaardig. Royal Dutch Shell is daar een mooi voorbeeld van.