Auteur: Joop van de Groep       Datum: 29-06-2022

Beleggers te somber?

Bij aanvang van de handelsdag gisteren opende Wall Street nog in het groen. Het beurssentiment werd negatief beïnvloed door zwakke economische data. De index van de Conference Board voor het Amerikaanse consumentenvertrouwen daalde in juni tot 98,7, de laagste stand sinds zestien maanden.

Amerikanen maken zich zorgen over de hoge prijzen van brandstoffen en voeding en ook over de economische ontwikkelingen. Afgelopen vrijdag bleek uit een peiling van de universiteit van Michigan eveneens een sombere stemming bij de consumenten.

Het Fed-district Richmond meldde dat de industriële activiteiten in hun regio zijn gedaald naar het laagste niveau in twee jaar tijd.

Mochten de vertrouwenscijfers aanhoudend zwak blijven dan zou dat op termijn kunnen leiden tot een economische recessie. Kredietbeoordelaar S&P verwacht dat de Amerikaanse economie volgend jaar in een recessie belandt. Voor dit jaar wordt er nog rekening gehouden met een bescheiden groei van 2,4 procent.

Aanstaande vrijdag beginnen wij al weer aan de tweede helft van dit jaar. Dit betekent dat de bedrijven binnenkort hun financiële resultaten publiceren. Beleggers kijken op dit moment de kat uit de boom omdat de economie afkoelt en daardoor de kans op tegenvallers bij de bedrijven toeneemt.

Nike

Maandagavond nabeurs publiceerde sportmerk Nike de vierde kwartaalcijfers van het gebroken boekjaar. Ondanks het feit dat zowel de winst per aandeel als de omzet beter waren dan waarop analisten vooraf hadden gerekend, sloot het aandeel gisteren 7 procent lager. Voor het lopende kwartaal wordt een vlakke tot licht hogere omzet verwacht op jaarbasis. Voor heel 2022 houdt Nike rekening met een laag dubbelcijferige omzetgroei.

Ondanks de daling van de koers van het aandeel dit jaar met 34 procent, daalde het aandeel verder na de publicatie van de cijfers. Reden om iets dieper in de cijfers te duiken. De verkopen van artikelen rechtstreeks aan de consumenten steeg met 7 procent. De verkopen aan de retailketens zoals bijvoorbeeld Foot Locker daalde echter met 7 procent. Per saldo daalde de omzet in het afgelopen kwartaal iets. In China werd de grootste omzetdaling van 19 procent gerapporteerd als gevolg van de lockdown maatregelen.

De inputkosten zijn flink gestegen. Het verschepen van producten van Azië naar de Verenigde Staten is vijf keer duurder dan voor het uitbreken van de pandemie. De problemen in de toeleveringsketens hebben ervoor gezorgd dat de waarde van de voorraden zijn gestegen met 23 procent naar 8,4 miljard dollar op jaarbasis. 

De positieve omzetverwachtingen van Nike voor de rest van het jaar hebben onder andere te maken met de verwachtte normalisering van de toeleveringsketens en dat de vraag van consumenten meer is dan wat er op dit moment voorradig is.

Business-to-business

Dezelfde positieve geluiden over de toeleveringsketens kwam gisteren van Volkswagen. De Duitse autofabrikant verwacht dit jaar de kloof met Tesla te dichten als gevolg van afnemende chiptekorten en verbeteringen bij de leveranciers van onderdelen.

De verbetering van de toeleveringsketens is positief nieuws voor de bedrijven omdat hierdoor de onderbenutting van de productiecapaciteit afneemt. De sterk gevulde orderboeken van de bedrijven zullen op korte termijn zorgen voor omzetstijgingen bij met name business-to-business bedrijven.

De sterk gestegen inflatie holt weliswaar de koopkracht uit maar zolang de vraag nog steeds hoger is dan het aanbod zal de omzet en de winst bij voldoende pricing power blijven stijgen.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten