Auteur: Jan-willem Nijkamp  Datum: 12-09-2023

Beren in de val

Een belangrijk cijfer

Woensdagmiddag onze tijd publiceert het Bureau of Labor Statistics in de VS de consumentenprijsindex (CPI) over de maand augustus. Naast het rentebesluit van de ECB een dag later de belangrijkste gebeurtenis voor beleggers deze week. In aanloop naar dit cijfer houden de markten hun adem in. Het kan nog van invloed zijn op de volgende rentebeslissing van de Federal Reserve. Het zou ook het sentiment op de beurs kunnen doen kantelen.

De verrassende herstelrally

Een combinatie van een verrassend veerkrachtige economie, afnemende inflatie en beter dan verwachte bedrijfsresultaten heeft veel slimme beleggers dit jaar verrast. Na het rampzalige 2022 werd er immers meer dan eens op gewezen dat de herstelrally van dit jaar op drijfzand zou berusten. Een heuse bankencrisis in het voorjaar. De afnemende inflatie die bedrijven de ruimte ontneemt om hun winstmarges op peil te houden. Een veel te dure beurs. Een inverse rentecurve die duidt op een naderende recessie.

Wall of worries hoog

De Wall of Worries was hoog, maar voor de stieren blijkbaar een mooie uitdaging om er tegen op te klimmen. Ondanks alle waarschuwingen bleef de beurs doorstijgen. De stieren bleken dit jaar steevast aan de winnende hand. Het inflatiecijfer van morgen zal de strijd niet definitief beslissen, maar wellicht voor een vorentscheidung kunnen zorgen. Het zou de toon kunnen zetten voor de rest van het jaar.

Olieprijs ligt dwars

Naar verwachting zal de CPI in augustus zijn gestegen van 3,2 naar 3,6 procent. Net als vorige maand dus wel weer een toename. Voornamelijk het gevolg van de weer oplopende prijs van olie. Zo is de prijs voor een vat WTI Crude in drie maanden gestegen van 68 naar 86 dollar. De prijs aan de pomp liep weer op naar 4,18 per gallon. Benzine vormt een belangrijk deel van de uitgaven voor de Amerikaanse consument.

Kerninflatie

Door de grote beweeglijkheid van de CPI lijkt de richting van de kerninflatie echter van meer belang. Daar zijn de zeer volatiele prijzen voor energie en voedsel uit gefilterd. Voor de centrale bankiers een reden om de trend in de kerninflatie serieus te nemen. En deze trend is dalend. Naar verwachting zal de kerninflatie morgen dalen van 4,7 procent vorige maand naar 4,3 procent nu.

Huisvesting en auto’s

Dit omdat de kosten van huisvesting en auto’s beiden aan een daling bezig zijn. Zo daalde de huurindex in augustus voor het eerst sinds 2020, met 1,2 procent. Vorige maand stegen deze kosten nog met 7,7 procent. De kosten van huisvesting maken een derde uit van de CPI. Ook de prijs van tweedehands auto’s is met bijna 7 procent gezakt ten opzichte van vorig jaar. De index volgt het gedrag van miljoenen autokopers. 

De olieprijs nog geen reden voor paniek

De stijgende olieprijs dan? Die is inderdaad fors opgelopen, met meer dan een kwart in drie maanden tijd. Over het hele jaar valt de stijging van een vat crude echter nog wel mee, 7 procent sinds het begin van het jaar. Daarmee is de prijs nog lang niet terug op het paniekniveau direct na de uitbraak van de oorlog in Oekraïne. Zeker, de olieprijs is iets om in de gaten te houden, maar nog geen reden voor paniek.

EU en China hulpvaardig

Ondertussen wordt de Federal Reserve “te hulp geschoten” door de sterk sputterende economieën van zowel de EU als China. Waar de economie van de VS blijft doorstomen blijven die van de andere grote handelsblokken achter. Het remt de expansie van de VS. Het stelt de Fed in staat even te pauzeren. Maar er is meer. Zo heeft de Amerikaanse centrale bank zijn balans de afgelopen 18 maanden met maar liefst 1000 miljard dollar afgebouwd. Een bewijs dat men het terugdraaien van het jarenlange ruime monetaire beleid zonder meer serieus neemt.

Beren in de val?

Na de mooie beursmaand juli namen de beurzen even wat gas terug. De beren grommen weer. Mocht de CPI morgen toch tegen vallen dan hebben ze hier reden toe. Maar, terughoudende beleggers houden weer veel cash aan. De inflatie zit nog steeds in een dalende trend, ondanks de kortstondige opleving. Een rentepauze door de Federal Reserve zit eraan te komen. De economie van de VS blijkt veerkrachtig. Er wordt weer een stijging van de bedrijfsresultaten verwacht, voor het eerst sinds lange tijd. Bedrijven verhogen hun winstverwachtingen weer. Lopen de beren in de val? Zetten de markten zich schrap voor een nieuwe rally?

 

 

 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten