Auteur: Joop van de Groep  Datum: 24-02-2023

Beste jaar ooit voor cementbedrijf Holcim

Afgelopen woensdag meldde St. Louis Fed-voorzitter, James Bullard, op CNBC dat beleggers te bang zijn geweest voor een naderende recessie. De Amerikaanse economie blijkt weerbaarder te zijn dan beleggers een aantal maanden geleden hadden gedacht. Bullard noemde een aantal positieve meevallers zoals het herstel van de Chinese economie na de opheffing van de coronamaatregelen. Daarnaast blijkt dat de krimp van de Europese economie als gevolg van de oorlog in Oekraïne mee lijkt te vallen. De Fed-gouverneur houdt momenteel wel rekening met een tragere economische groei en afnemende inflatie

Minder economische groei

De groei van de Amerikaanse economie werd gisteren naar beneden bijgesteld van 2,9 naar 2,7 procent als gevolg van een neerwaarts bijstelling van de export. De economische groei in het vierde kwartaal is met name toe te schrijven aan hoge voorraadvorming van goederen. Dit was goed voor 1,5 procent groei. De toename de groei van de binnenlandse bestedingen halveerde ten opzichte van  het derde kwartaal. Dit betekent dat de bijdrage aan de economische groei bleef steken op slechts 0,9 procent. Economen verwachten dat de economische groei in het lopende kwartaal verder zal afnemen omdat de grootste bijdrage aan de groei in het vierde kwartaal op conto kwam van de voorraadvorming. 

Tegelijkertijd met de bijstelling van de economische groei rapporteerde het Amerikaanse Commerce Departement de herziene inflatiecijfers. De PCE-prijsindex werd naar boven bijgesteld van 3,2 naar 3,7 procent. De kern PCE-prijsindex, exclusief voeding en energie, kwam uit op 4,3 procent. Dit is 0,4 procent hoger dan de eerdere raming. De naar boven bijgestelde consumentenprijsindices zijn toe te schrijven aan de hogere prijzen van gebruikte en nieuwe auto’s en de gestegen kosten voor gezondheidszorg.

De verhoging van de inflatiecijfers voorspellen weinig goeds voor de PCE-prijsindices over de maand januari. De verwachting is dat de kern PCE-prijsindex op maandbasis andermaal met 4,4 procent zal toenemen. Mocht de inflatie hoger uitvallen dan heeft dat ongetwijfeld gevolgen voor de hoogte van de huidige verwachte piekrente van 5,25 tot 5,50 procent.

Holcim

’s Werelds grootste cementproducent en marktleider in innovatieve en duurzame bouwoplossingen kwam vanochtend met de jaarcijfers. Het afgelopen jaar was het beste jaar sinds het bestaan van het bedrijf. Zowel de omzet, bedrijfsresultaat als de vrije kasstroom bereikten recordniveaus. De omzet op vergelijkbare basis steeg met 12,9 procent naar ruim 29 miljard Zwitserse frank (CHF). Noord-Amerika is goed voor 35 procent van de omzet, gevolgd door Europa met 30 procent en Azië neemt 17 procent voor haar rekening. De overige 18 procent wordt in de rest van de wereld gerealiseerd.

Het genormaliseerde bedrijfsresultaat is gestegen met 7,2 procent naar 4,7 miljard CHF. De winst per aandeel zonder rekening te houden met afschrijvingen en desinvesteringen is gestegen met 25 procent naar 4,96 CHF. 

Sinds het aantreden van CEO Jan Jenisch in 2017 wordt Holcim getransformeerd naar een breder bouwmaterialen conglomeraat. Voor Holcim werken 70.000 mensen wereldwijd. Cement, Prefab, Toeslagmaterialen en Oplossingen & Producten vormen de vier bedrijfssegmenten. De recent overgenomen dakenbouwer Malarkey Roofing Products is een voorbeeld van deze diversificatie en valt onder het segment Oplossingen & Producten. Dit bedrijfssegment is inmiddels goed voor 19 procent van de totale omzet. De doelstelling is om door te groeien naar 30 procent van de totale omzet in 2025.

Holcim heeft als doelstelling om CO2 neutraal te worden door meer circulair te bouwen met minder. Het afgelopen jaar is de CO2 uitstoot met 21 procent afgenomen.

Voorzitter van de Raad van Advies Beat Hess treedt terug. Jan Jenisch neemt tijdelijk beide functies waar tot dat er een nieuwe CEO gevonden wordt.  

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten